reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
No więc ja z apteki za kilka dni zamówie:
szczotka do włosków
ceratke higieniczną ( nie wiem czy się przyda ale zamówie )
kompresy jałowe 5cm x 5cm
witamina D dla niemowląt
szczotka do czyszczenia butelki
butelka antykolkowa
termometr do wody
smoczek
gruszka do noska
octanisept
sól fizjologiczna
krem na brodawki
majtki poporodowe
krem na odparzenia
krem zapobiegajacy odparzeniom
nożyczki do paznokci
podkłady higieniczne ( do przewijania na wyjścia gdzies z maluszkiem )
emulsja do kąpieli
podkłady poporodowe
paracetamol w czopkach
tamtum rosa
probiotyk dla maluszka
waciki jednorazowe do pupki
oliwka do ciałka
mydełko
podkłady na kibelek do szpitala
pojemniki na pokarm
wkładki laktacyjne
inhalator

Na razie mam tyle. Może ktoś coś mi podpowie o czym zapomniałam ? :) byłabym wdzieczna

Fajna lista ☺ dla mnie większość rzeczy ok.

Ceratka higieniczna i podkład do przewijania to dla mnie to samo.
Jak będziesz karmić piersią to jeszcze pediatra przepisze dla dziecka oprócz wit D wit K. Najlepsze są w ampułkach typu twist off
Z termometru do wody ja bym zrezygnowała. Lepiej sprawdzić samemu wkładając rękę aż po łokieć
Od gruszki do noska lepszy jest aspirator
Probiotyk dla dziecka? A po co to?

Ja bym dołożyła jakieś herbatki na laktację, ********** czy coś takiego.

Widzę swoje nogi jeszcze, więc nie jest źle :D choć niektórzy sąsiedzi z bloku jakby nie rozpoznali że w ciąży jestem i się zastanawiam czy ja wyglądam na taką co aż tak utyła heh :D
IMG_20180508_165623.jpg

Załączniki

• IMG_20180508_165623.jpg
    IMG_20180508_165623.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 347
Fajna lista [emoji5] dla mnie większość rzeczy ok.

Ceratka higieniczna i podkład do przewijania to dla mnie to samo.
Jak będziesz karmić piersią to jeszcze pediatra przepisze dla dziecka oprócz wit D wit K. Najlepsze są w ampułkach typu twist off
Z termometru do wody ja bym zrezygnowała. Lepiej sprawdzić samemu wkładając rękę aż po łokieć
Od gruszki do noska lepszy jest aspirator
Probiotyk dla dziecka? A po co to?

Ja bym dołożyła jakieś herbatki na laktację, ********** czy coś takiego.
Dzięki za rady :)
Cerata taka do łóżeczka ( nie wiem czy będę stosować ) nie orientowałam się jeszcze czy to te same wymiary :)
Termometr kosztuje 4zl więc w razie w kupię jakbym wyczucia nie miała :)
A probiotyki dziewczyny polecały dzisiaj ale jeszcze dziś muszę zgłębić temat :)
Nad tym aspiratorem jeszcze myślę :)

To w temacie prezentów dla rodziców - myślałyscie może o prezencie dla partnera z okazji narodzin dziecka?
Ja chciałabym dla męża zamówić ładnie wykonany brelok w kształcie klucza płaskiego (mąż ma zacięcie mechanika i choć nie ma ku temu wykształcenia jest fenomenalnie utalentowany) z grawerem "Tata Tytusa".
Hmm chyba jeszcze Wam nie mówiłam że nasz syn będzie miał na imie Tytus ;)

@oliwiapatrycja - wczoraj na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia położna mówiła że pierwsze ciuszki te od razu po porodzie to długi rękaw koniecznie bo dzieciak ma w naszym ciele prawie 37 stopni a jak się urodzi i ma wilgotne ciało to szybko się wychładza. Pozniej to już większą dowolność.

Ło rety, zjadłam kupne pierogi i mnie teraz brzuch boli.. w sensie, że flaki... koszmar.

@Luiza. Może jeszcze uda się wam go namówić, żeby gdzieś bliżej szukał szkoły[emoji16]
Mam taką nadzieję, bo szczerze powiedziawszy? Wątpię żeby to w tym roku przeszło. Za bardzo będę potrzebowała pomocy w domu żeby zostać samej z 3 dzieci. Pół biedy jak by wracał do domu po południu, ale i Kuby i mojego Krzyśka nie będzie 5 dni w domu. No nie ma szans.

@kasiak85 witaminę C można i niby jest zalecana, ale ja też unikam jej w tabletkach. Wolę jeść więcej warzyw czy pić wodę z cytryną i miętą[emoji16]
Witamina C tak szybko wypłukuje się z organizmu, że branie tabletek tak na prawdę jest bezcelowe. Nie bez przyczyny zalecane jest 5 porcji warzyw lub owoców dziennie. :)

Powodem pewnie jest przebywanie poza kontrolą rodziców :p
Na miliard procent :D

Jasne, może tak się przerażacie jak ja pisze, ze za jednym razem musimy wydać 1300 zł w lipcu na sam fotel, laktator i fotelik, ale tak jak już napisałam, to nie są widzimisie tylko potrzebne rzeczy i nie chce ich używanych. Wiadomo każdy dysponuje pieniazkami jak uważa. Jedni na papierosy wydają po 700 zł w miesiącu i alkohol a my wolimy kupić porządny fotel rozkładany do pokoiku żeby jakoś później funkcjonować, bo co z tego ze zaoszczędzilibyśmy i kupili zwykły fotel za 200 zł jak ani tego nie rozłożę, ani mój Bartek nie będzie się wysypial do pracy.. także to już tak przyszlosciowo. A wiadomo, fotelik do samochodu można kupić używany za 200 zl, ale skoro mamy odłożone to możemy dać za nowy 500 :)
Tak jak któraś napisała każdy decyduje sam o tym ile wydawac na wyprawkę.
Są pewne rzeczy których nie kupuje się używanych i koniec kropka :) No nie wyobrażam sobie kupić używanego np. laktatora, butów, bielizny czy butelek do karmienia dzieci.

Chyba pralka się nam zepsuła. Było napisane ,,wyczyść filtr" wyczyściłam nic tam nie było tylko jakieś kłaczki i dalej nie działa pali się czerwona lampka. Co prawda ma już 10lat i swoje przeżyła ale teraz wolałabym ten 1000-1200zł zamiast na pralkę przeznaczyć na wózek.
Doczytałam o sznurówce :) a chciałam napisać że coś głębiej może zatykać. Moja przyjaciółka wyciągnęła z takiego pojemniczka w pralce, taki kubełek pod filtrem, prawie 70zł w bilonie.

Tez mam rozm.1 :p pisalam ogolnie o pampersach 14 lat temu byly tylko zielone ;) innych nie widzialam.. dlatego zrazilam sie do nich :) ale cena dobra ;)
Były, były, pieluszki Huggies, na pewno pamiętasz. Przy Kubie je używałam, lepsze od pampersa, a cenowo niższe. Szkoda, że ich nie ma, są tylko z tej firmy te do pływania.

A najlepszy podatek od wzbogacenia się [emoji23]
To jest paradoks.
Kupujesz mieszkanie (musisz wyłożyć swoje ciężko odłożone pieniądze bądź wziąć kredyt i wkładać do kwoty pożyczonej wielkie odsetki ) a dodatkowo każą Ci płacić podatek od wzbogacenia bo się 'wzbogaciłes' o nieruchomość [emoji23][emoji23] no ja pi*******!
Jak Ci dadzą kredyt, mój Krzysiu dopłacał sobie do ZUSu żeby mieć na papierze wyższe dochody, bo mu sztucznie wypłatę podnieśli w pracy, by kredyt mu dali. I tak dostał mniej niż chciał.

A slyszeliscie o nowym podatku od deszczu? Chaty ktore maja kostke brukowa przed domem itd beda placic wiecej.. masakra..

Mój małżonek się śmieje, że jeszcze trochę i będziemy płacić podatek od wdychanego tlenu [emoji23] bo nam powiedzą, że za dużo zużywamy [emoji23][emoji23]
A klimatyczne nad morzem? To jest kuriozum.

No a podatek od posiadania psów? Moi rodzice mieszkają w domu, karmią psy za własne pieniądze, psy biegają po własnym podwórku, srają na własnym podwórku, mój tata sam te kupy zbiera, a trzeba zapłacić podatek [emoji23]
A na NFZ z piesem nie pójdziesz, a podatek za niego płacisz. Ale takie paradoksy pewnie w każdym kraju na świecie się znajdą.

@KatiNails
Uważam że to jest krzywdzące że ja pracuje, płacę podatki a nie dostaje żadnego wsparcia a znam osoby które z pracy zrezygnowały bo wola dostawać 500+ i siedzieć w domu wydawać kasę na wódkę a dziecko posła do żłobka bo mają pierwszeństwo przede mną.
Ale to długo by o tym mowic.

A właśnie ostatnio widziałam reklamę tych pieluszek z Lidla i w sumie mnie to zaciekawiło, my używaliśmy dady ale teraz kupiłam gazetkę z próbka newbornow i takie średnio przyjemne są...
Tru, tru...Pamiętam jak Kuba dopiero mi się urodził i stałam w kolejce w MOPSie, do kasy, po swój pierwszy w życiu zasiłek. Przede mną była kobieta w ciąży. Kasę wzięła, a ja ją jakiś czas później (wracałam z zakupów) widziałam pod monopolowym, nieźle już dziabniętą.

Dziewczyny a witaminę K się jeszcze podaje w tych twist offach? Pamiętam że przy córce była d i k a teraz wyczytałam że k podają zastrzykiem to się jeszcze podaje później?

reklama
O witaminie K się nie wypowiem, bo Jankowi podawałam, Kubie nie, a jak jest teraz nie wiem. Za to witaminę D brałam zawsze na receptę, w formie kropli, bo nie dość, że taniej, to jeszcze na dłużej starcza (kilka miesięcy).

Do góry