Maljan
Fanka BB :)
Mój w 26 tc ważył 900 gKażdej mamusi bobas w około 26 tygodniu waży już mniej więcej 1kg? Ja wizytę mam w piątek, będzie to 26t5d, bardzo jestem ciekawa ile maluch będzie ważył.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Mój w 26 tc ważył 900 gKażdej mamusi bobas w około 26 tygodniu waży już mniej więcej 1kg? Ja wizytę mam w piątek, będzie to 26t5d, bardzo jestem ciekawa ile maluch będzie ważył.
No więc ja z apteki za kilka dni zamówie:
szczotka do włosków
ceratke higieniczną ( nie wiem czy się przyda ale zamówie )
kompresy jałowe 5cm x 5cm
witamina D dla niemowląt
szczotka do czyszczenia butelki
butelka antykolkowa
termometr do wody
smoczek
gruszka do noska
octanisept
sól fizjologiczna
krem na brodawki
majtki poporodowe
krem na odparzenia
krem zapobiegajacy odparzeniom
nożyczki do paznokci
podkłady higieniczne ( do przewijania na wyjścia gdzies z maluszkiem )
emulsja do kąpieli
podkłady poporodowe
paracetamol w czopkach
tamtum rosa
probiotyk dla maluszka
waciki jednorazowe do pupki
oliwka do ciałka
mydełko
podkłady na kibelek do szpitala
pojemniki na pokarm
wkładki laktacyjne
inhalator
Na razie mam tyle. Może ktoś coś mi podpowie o czym zapomniałam ? byłabym wdzieczna
Dzięki za radyFajna lista [emoji5] dla mnie większość rzeczy ok.
Ceratka higieniczna i podkład do przewijania to dla mnie to samo.
Jak będziesz karmić piersią to jeszcze pediatra przepisze dla dziecka oprócz wit D wit K. Najlepsze są w ampułkach typu twist off
Z termometru do wody ja bym zrezygnowała. Lepiej sprawdzić samemu wkładając rękę aż po łokieć
Od gruszki do noska lepszy jest aspirator
Probiotyk dla dziecka? A po co to?
Ja bym dołożyła jakieś herbatki na laktację, ********** czy coś takiego.
U mnie mała w 27.3 tygodniu ważyła 1060gKażdej mamusi bobas w około 26 tygodniu waży już mniej więcej 1kg? Ja wizytę mam w piątek, będzie to 26t5d, bardzo jestem ciekawa ile maluch będzie ważył.
Witamina C tak szybko wypłukuje się z organizmu, że branie tabletek tak na prawdę jest bezcelowe. Nie bez przyczyny zalecane jest 5 porcji warzyw lub owoców dziennie.@Luiza. Może jeszcze uda się wam go namówić, żeby gdzieś bliżej szukał szkoły[emoji16]
Mam taką nadzieję, bo szczerze powiedziawszy? Wątpię żeby to w tym roku przeszło. Za bardzo będę potrzebowała pomocy w domu żeby zostać samej z 3 dzieci. Pół biedy jak by wracał do domu po południu, ale i Kuby i mojego Krzyśka nie będzie 5 dni w domu. No nie ma szans.
@kasiak85 witaminę C można i niby jest zalecana, ale ja też unikam jej w tabletkach. Wolę jeść więcej warzyw czy pić wodę z cytryną i miętą[emoji16]
Na miliard procentPowodem pewnie jest przebywanie poza kontrolą rodziców
Są pewne rzeczy których nie kupuje się używanych i koniec kropka No nie wyobrażam sobie kupić używanego np. laktatora, butów, bielizny czy butelek do karmienia dzieci.Jasne, może tak się przerażacie jak ja pisze, ze za jednym razem musimy wydać 1300 zł w lipcu na sam fotel, laktator i fotelik, ale tak jak już napisałam, to nie są widzimisie tylko potrzebne rzeczy i nie chce ich używanych. Wiadomo każdy dysponuje pieniazkami jak uważa. Jedni na papierosy wydają po 700 zł w miesiącu i alkohol a my wolimy kupić porządny fotel rozkładany do pokoiku żeby jakoś później funkcjonować, bo co z tego ze zaoszczędzilibyśmy i kupili zwykły fotel za 200 zł jak ani tego nie rozłożę, ani mój Bartek nie będzie się wysypial do pracy.. także to już tak przyszlosciowo. A wiadomo, fotelik do samochodu można kupić używany za 200 zl, ale skoro mamy odłożone to możemy dać za nowy 500
Tak jak któraś napisała każdy decyduje sam o tym ile wydawac na wyprawkę.
Doczytałam o sznurówce a chciałam napisać że coś głębiej może zatykać. Moja przyjaciółka wyciągnęła z takiego pojemniczka w pralce, taki kubełek pod filtrem, prawie 70zł w bilonie.Chyba pralka się nam zepsuła. Było napisane ,,wyczyść filtr" wyczyściłam nic tam nie było tylko jakieś kłaczki i dalej nie działa pali się czerwona lampka. Co prawda ma już 10lat i swoje przeżyła ale teraz wolałabym ten 1000-1200zł zamiast na pralkę przeznaczyć na wózek.
Były, były, pieluszki Huggies, na pewno pamiętasz. Przy Kubie je używałam, lepsze od pampersa, a cenowo niższe. Szkoda, że ich nie ma, są tylko z tej firmy te do pływania.Tez mam rozm.1 pisalam ogolnie o pampersach 14 lat temu byly tylko zielone innych nie widzialam.. dlatego zrazilam sie do nich ale cena dobra
Jak Ci dadzą kredyt, mój Krzysiu dopłacał sobie do ZUSu żeby mieć na papierze wyższe dochody, bo mu sztucznie wypłatę podnieśli w pracy, by kredyt mu dali. I tak dostał mniej niż chciał.A najlepszy podatek od wzbogacenia się [emoji23]
To jest paradoks.
Kupujesz mieszkanie (musisz wyłożyć swoje ciężko odłożone pieniądze bądź wziąć kredyt i wkładać do kwoty pożyczonej wielkie odsetki ) a dodatkowo każą Ci płacić podatek od wzbogacenia bo się 'wzbogaciłes' o nieruchomość [emoji23][emoji23] no ja pi*******!
A slyszeliscie o nowym podatku od deszczu? Chaty ktore maja kostke brukowa przed domem itd beda placic wiecej.. masakra..
A klimatyczne nad morzem? To jest kuriozum.Mój małżonek się śmieje, że jeszcze trochę i będziemy płacić podatek od wdychanego tlenu [emoji23] bo nam powiedzą, że za dużo zużywamy [emoji23][emoji23]
A na NFZ z piesem nie pójdziesz, a podatek za niego płacisz. Ale takie paradoksy pewnie w każdym kraju na świecie się znajdą.No a podatek od posiadania psów? Moi rodzice mieszkają w domu, karmią psy za własne pieniądze, psy biegają po własnym podwórku, srają na własnym podwórku, mój tata sam te kupy zbiera, a trzeba zapłacić podatek [emoji23]
Tru, tru...Pamiętam jak Kuba dopiero mi się urodził i stałam w kolejce w MOPSie, do kasy, po swój pierwszy w życiu zasiłek. Przede mną była kobieta w ciąży. Kasę wzięła, a ja ją jakiś czas później (wracałam z zakupów) widziałam pod monopolowym, nieźle już dziabniętą.@KatiNails
Uważam że to jest krzywdzące że ja pracuje, płacę podatki a nie dostaje żadnego wsparcia a znam osoby które z pracy zrezygnowały bo wola dostawać 500+ i siedzieć w domu wydawać kasę na wódkę a dziecko posła do żłobka bo mają pierwszeństwo przede mną.
Ale to długo by o tym mowic.
A właśnie ostatnio widziałam reklamę tych pieluszek z Lidla i w sumie mnie to zaciekawiło, my używaliśmy dady ale teraz kupiłam gazetkę z próbka newbornow i takie średnio przyjemne są...