reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dla mnie małe to te około 20 kilka sztuk. 40 to już takie średnie :) a powyżej tych 70-80 to już duże [emoji14] ale każdy ma inne 'pojecia' wielkości :)
Hahaha ok :D bo cały czas myślę ile kupić i mówicie małe/duże a ja nie wiem co to znaczy [emoji23][emoji23]

reklama
Dziewczyny do szpitala bierzecie body z długim czy krótkim rękawem czy taki i taki? :)

Taki i taki. Po 3 szt wezmę krótki i 3 szt długi. Oprócz tego na wyjście na wszelki wypadek jakieś spodeneczki albo legginsy małe, skarpeteczki. Biorę 2 czapeczki, 3 pary niedrapek. Pieluchy tetrowe żeby mieć jak karmić albo np przykryć.

Ale tu ja np nie kombinuje ;) dochodów nie mam bo mam zawieszona działaność :) a to co mąż ma na umowie to nie przekracza nam progów :) tym bardziej nawet jak się mała urodzi :) bo mimo że dostane Kosiniakowe to dochód będzie dzielony na 4 osoby już wtedy :)
Pewnych rzeczy się nie przeskoczy tym bardziej jak się ma umowy o pracę no bo jak...
A właśnie progi na zasiłki są tak śmiesznie niskie że masakra...
Jak dla mnie to skoro jest próg na pierwsze dziecko to i na kolejne powinny być jeśli chodzi o 500+.
Bo są osoby które zarabiają na prawdę bardzo bardzo fajnie a mają trójkę dzieci i dostają jeszcze 1000 zł dodatkowo. A są tacy co przekroczą próg o kilka złotych, a mają jedno dziecko i co ? Szału z kasą w domu nie ma, ale już kasy nie dostaną...
Dlatego skoro są ograniczenia na pierwsze dziecko to i na każde kolejne powinno być a np podniesione progi. W porównaniu do tego co jest teraz. W tedy Ci którzy szału nie mają z kasą a mają jedno dziecko kasę dostaną bez problemu , a Ci 'najbogatsi' nie dostaną no to 'nie potrzebują'. Są ludzie bardziej potrzebujący. No ale. Fajny pomysł mieli z tym programem, ale nie do końca dobrze przemyślany.
Otóż to mam takie samo zdanie .. mi przekroczy o około 100zl i nie dostanę na pierwsze dziecko , a taki gość tutaj od nas ma 6 dzieci , dochody ogromne podejrzewam że grubo ponad 15tys i na 5 dzieci bierze 500plus. Oczywiście się mu nie dziwię bo się mu należy tylko tu już błąd od strony państwa :)
Mogliby dać albo wszystkim albo kryteria dochodowe na kolejne dziecko też .. oj możemy tak gdybać a i tak nic z tego :D

Otóż to mam takie samo zdanie .. mi przekroczy o około 100zl i nie dostanę na pierwsze dziecko , a taki gość tutaj od nas ma 6 dzieci , dochody ogromne podejrzewam że grubo ponad 15tys i na 5 dzieci bierze 500plus. Oczywiście się mu nie dziwię bo się mu należy tylko tu już błąd od strony państwa :)
Mogliby dać albo wszystkim albo kryteria dochodowe na kolejne dziecko też .. oj możemy tak gdybać a i tak nic z tego :D
Mi pewnie tez przekroczy o kilka zl na pierwsze :/

@KatiNails a jesli Wam się należy to pewnie że korzystajcie. Ja się nie zgodzę że powinien być próg na drugie dziecko bo w tym programie chodziło o zwiększenie dzietności i jakiekolwiek limity to iż jest dzielenie dzieci na lepsze i gorsze. Powinny dostawać wszystkie dzieci i powinno to byś rozliczane czy rzeczywiście idzie na dziecko bo z tym też różnie bywa niestety.
Uważam że to jest krzywdzące że ja pracuje, płacę podatki a nie dostaje żadnego wsparcia a znam osoby które z pracy zrezygnowały bo wola dostawać 500+ i siedzieć w domu wydawać kasę na wódkę a dziecko posła do żłobka bo mają pierwszeństwo przede mną.
Ale to długo by o tym mowic.

A właśnie ostatnio widziałam reklamę tych pieluszek z Lidla i w sumie mnie to zaciekawiło, my używaliśmy dady ale teraz kupiłam gazetkę z próbka newbornow i takie średnio przyjemne są...

Nie było mnie od 12 a tyle do nadrobienia że szok :o

Pisałyście coś o aparatach..mi jak wyszły stałe zęby to rosły w poprzek..normalnie każdy w inną stronę a do tego miałam za mały zgryz i te zęby się nie mieściły. Kilka lat dopóki zęby rosły jechałam na ruchomych aparatach i bodajże w 6 klasie podstawówki założyli mi stały aparat na górne zęby. Wtedy koszt takiego aparatu był 1400 zł i co miesiąc wizyta 70-100 zł w zależności czy tylko zmieniała mi drucik i gumki czy coś więcej robiła. I takie ceny były 10 lat temu więc boję się ile teraz taka zabawka kosztuje :D nosiłam ten aparat dokładnie 26 miesięcy i zęby mam proste. Aha nie dodałam jeszcze że do stałego aparatu musiałam wyrwać 2 stałe zęby :p po ściągnięciu aparatu na 1-szą kontrolę do dentysty poszłam w 2017 jak zaczęła mi wychodzić ósemka i o dziwo miałam do plombowania tylko 2 zęby. Do tej pory pozbyłam się też 2 ósemek :D

Ktoś też wspominał o finansach na wyprawkę. Mnie czekają duże wydatki na raz. Póki co mam kilka par ubranek ale nic więcej konkretnego. Jak mój zobaczył listę wyprawkową to się złapał za głowę a ta lista nie zawierała rzeczy które będą mi potrzebne :D
Pisałam wam że szwagierka T. urodziła początkiem maja. Oni za wyprawkę zabrali się dopiero po wielkanocy więc w 1-szym tygodniu kwietnia. A do tamtej pory nie mieli NIC. I z tego co mówili to wózek mieli kupić dopiero w maju. Ja będę dmuchać na zimne bo nigdy nie wiadomo i do końca lipca chcę mieć to z głowy żeby później się nie martwić poza tym to będzie lato więc siły pewnie będą ograniczone :D

U mnie w szpitalu trzeba mieć wszystko swoje , ich tylko rożki/kocyki :)
To weź i takie i takie. Nigdy nie przewidzisz pogody. A w szpitalach na oddziałach z noworodkami grzeją na potęgę. Jak syna w 2014 roku urodziłam w lipcu to było tak gorąco, że jakbym miała z długim rękawem to by się ugotował.
Że mnie też dosłownie leciało. Raz że po porodzie leje się z Ciebie bo woda wychodzi z organizmu to jeszcze przez gorąc.
20140729246.jpg
received_m_mid_1406024178368_5a57e09360d1604190_0.jpeg

Załączniki

• 20140729246.jpg
    20140729246.jpg
    26,1 KB · Wyświetleń: 350
  • received_m_mid_1406024178368_5a57e09360d1604190_0.jpeg
    received_m_mid_1406024178368_5a57e09360d1604190_0.jpeg
    25,6 KB · Wyświetleń: 338
reklama
Oczywiście. Bo teraz dzieci są dzielone na 'lepsze' i 'gorsze'. Moja siostra też 500+ nie dostaje. Jest w gimnazjum bo liczy się rodzicom jako pierwsze dziecko , a nie trzecie [emoji23] no to że ja się im nie liczę no to oczywiste, bo mam swoją rodzinę itp. ale np brat. Studiuje, ale jest nadal na utrzymaniu rodziców. Jak inne zasiłki są np do 25 roku życia , tak 500+ nie. I rodzice mają na utrzymaniu dwójkę dzieci, a według państwa mają jedno [emoji23] no litości [emoji23]

Do góry