reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Wiesz co już ok 2 lat. I tak naprawdę dopiero teraz mi się poprawiły wyniki. No tak podobno dieta najważniejsza. Ale ja przynajmniej teraz mam odrzucenie od rasowych Chlebow, szynki z kurczaka ipt.
Fuj.

A to ja myślałam że w ciąży nie można, bo mi kazała odstawić natychmiast.
Mam nadzieję że wyniki dalwj będę mieć poprawne :)
No u nas metformina nie jest jeszcze dopuszczona do stosowania w ciąży, to tego kwestia. Mój endokrynolog zajmuje się i bada metforminę i mu ufam w tym temacie. Lekarze zalecają odstawić, bo przez to, że nie jest zarejestrowana dla ciężarnych, to jakby się coś złego działo w ciąży i Ty brała byś metforminę, to możesz pozwać lekarza na tej podstawie.

Nie chcę siać paniki u nikogo, ale lekarz mi powiedział, że gwałtowne odstawienie metforminy w I trymestrze może skutkować poronieniem. Pewnie to jakiś promil promila i tak, jak zawsze.

No ze smakami w ciąży jest inaczej. Ja teraz mięsa w ogóle nie jem, odrzuca mnie na kilometr, więc wszystkie chude wędliny też odpadły [emoji23]

IO mam zdiagnozowane chyba z 3 lata, do diet miałam wiele podejść, ale dopiero odpowiednia książka mnie na odpowiednie tory ustawiła i tak trzymam się samodzielnrgo planowania posiłków. Dietetyka też miałam, też beznadzieja z tego samego powodu co u Ciebie :) to chyba częsty problem z dietetykami, te ich nieżyciowe jadłospisy [emoji23]

8une3e3kck8m6mea.png

reklama
No u nas metformina nie jest jeszcze dopuszczona do stosowania w ciąży, to tego kwestia. Mój endokrynolog zajmuje się i bada metforminę i mu ufam w tym temacie. Lekarze zalecają odstawić, bo przez to, że nie jest zarejestrowana dla ciężarnych, to jakby się coś złego działo w ciąży i Ty brała byś metforminę, to możesz pozwać lekarza na tej podstawie.

Nie chcę siać paniki u nikogo, ale lekarz mi powiedział, że gwałtowne odstawienie metforminy w I trymestrze może skutkować poronieniem. Pewnie to jakiś promil promila i tak, jak zawsze.

No ze smakami w ciąży jest inaczej. Ja teraz mięsa w ogóle nie jem, odrzuca mnie na kilometr, więc wszystkie chude wędliny też odpadły [emoji23]

IO mam zdiagnozowane chyba z 3 lata, do diet miałam wiele podejść, ale dopiero odpowiednia książka mnie na odpowiednie tory ustawiła i tak trzymam się samodzielnrgo planowania posiłków. Dietetyka też miałam, też beznadzieja z tego samego powodu co u Ciebie :) to chyba częsty problem z dietetykami, te ich nieżyciowe jadłospisy [emoji23]

8une3e3kck8m6mea.png

Mam nadzieję że z tym poronienie to jakieś pogłoski tylko..
No ja odstawiłam tak jak mi kazano. Ważne że narazie jest w porządku i byle do końca tak ;)
Ja tak samo niw czytam się mies i wędlin i mnóstwa innych rzeczy.
Któraś pytała o zaparcia. Też je mam. Masakra.

Oj tak z jadłospisu trudno. Ja miałam dość spora ta dawkę tego leku przed ciąża. Może też dlatego tak mi spadło.
W każdym bądź razie cieszę się że nie mam złych wyników. A strasznie się o to bałam.

Mam nadzieję że z tym poronienie to jakieś pogłoski tylko..
No ja odstawiłam tak jak mi kazano. Ważne że narazie jest w porządku i byle do końca tak ;)
Ja tak samo niw czytam się mies i wędlin i mnóstwa innych rzeczy.
Któraś pytała o zaparcia. Też je mam. Masakra.

Oj tak z jadłospisu trudno. Ja miałam dość spora ta dawkę tego leku przed ciąża. Może też dlatego tak mi spadło.
W każdym bądź razie cieszę się że nie mam złych wyników. A strasznie się o to bałam.
I oby tak było ! [emoji9] Jeszcze trochę i najgorszy okres strachu będzie za nami [emoji1]

8une3e3kck8m6mea.png

@Karokao gratulacje :) Chociaż do końca nigdy nie wiadomo, ostatnio znajomej do samego końca mówili, że dziewczynka a urodził się chłopak.
Wszystkie robicie badania prenatalne? W pierwszej ciąży nie było tego tematu a teraz już na pierwszej wizycie lekarz pytał mnie o chęć wykonania.
Ja mialam ale sama o nie pytalam bo lekarz powiedzial ze jestem w takim wieku ze nie musze ich robic obowiazkowo ale ja chcialam miec wieksza pewnosc ze wszystko jest dobrze przynajmniej jestem spokojniejsza :)

Na zaparcia mi pomagało kiwi i jabłka, a próbowałam wielu rzeczy, na mdłości to tylko pistacje i ewentualnie woda z imbirem i sokiem z pomarańczy świeżo wycisnietym. Teraz już na szczęście mdłości sporadycznie i nie tak nasilone jak na początku. Mam nadzieję że tak zostanie.
Co do brzucha to fakt w kolejnych ciazach szybciej się pojawia.

Właśnie obawiam się, że też wpadnę w cukrzycę :( w rodzinie sami cukrzycy, więc furtka otwarta i dla mnie :/

I po ciąży się unormowało?

8une3e3kck8m6mea.png
Już raz o tym pisałam, dwie godziny po glukozie miałam 145, gdzie teraz normy sa do 150, wiec na dzien dzisiejszy nie miałabym zdjagnozowanej cukrzycy, bo normy sie zmieniły.
U mnie w rodzinie nie ma cukrzycy, a ja przytyłam do 20 tc 8 kg i chyba dlatego zaczęła sie nietolerancja, po 20 tc juz nie przytyłam ani kilograma, a wrecz schudłam. Mierzyłam cukier glukometrem i co bym nie zjadła nigdy nie przekroczyłam norm.

Dziewczyny powiedzcie czy która z Was tak miała...po usg dopochwowym mialam uplawy w kolorze brązowo brunatnym to było w 8 tc ...zauwazylam to po godz. jak wróciłam od lekarza więc do niego wróciłam i przerażona mówię co sie dzieje. A on na to że tak.moze być po usg. Utrzymywalo sie to dwa dni. Po tygodniu patrzę na wkladce śluz coś w rodzaju kawa z mlekiem...dzwonię przerażona a on żebym zwiększyła duphaston do 3 dziennie. A JAK pojawi się tego więcej lub krew to na ip. Przerażona nie czekałam tylko pojechałam na izbę. Tam gin włożył mi tylko wziernik, czy jak to się tam nazywa, i bez usg stwierdził, że nie ma plamienia. Pytam się jego czy mam zwiększać duphaston a on , że nie. Ale przerażona i tak zwiększyłam...dziś po tyg znowu ten śluz z rana ...fakt wróciłam do dwóch duphastonow ale dopiero dziś więc to nie powinno mieć znaczenia. Najdziwniejsze jest to , że ten śluz raz jest biały następnym razem juz cirmny zolty lub kawa z mlekiem. Przyspieszylam wizyte na czwartek, ale boję się

9 tydzień 6 dzień
Ja też myślę, że to krwiaczek tylko na szczęście pewnie był przy ujściu. Moja siostra będąc w 5 msc ciąży zaczęła krwawic jak na okres ...i nie wiedzieli co jest ..lekarz powiedział, że pewnie krwiak pękł..później było wszystko ok. i teraz ma wspaniałą trzylatke :) Ja też miałam krwiak w drugiej ciąży...tylko był w jakimś niebezpiecznym miejscu 3 tyg. leżałam nawet na lezaco jadłam i później nie było.po nim sladu

reklama
Do góry