reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ja tak miałam w pierwszej ciąży. Do porodu piersi nie zmieniły rozmiaru ani wyglądu. Jak zaczęłam karmić to wtedy z dnia na dzień były coraz pełniejsze i przestałam się mieścić w stare biustonosze. Teraz jest inaczej bo nie dość że są pełniejsze to jeszcze od początku coś z nich leci.

A mnie ani w pierwszej ani teraz nie rosną za bardzo są takie pełniejsze ale wtedy nie musiałam kupować większych biustonoszy więc teraz też dokupie tylko jeden taki z odpinanymi przodami ale usztywniany bo ja całkiem miękkich nie lubię.

reklama
Mój właśnie dwie godziny temu pojechał spowrotem do Niemiec :(:( i tak mi smutno bo w dwa tygodnie bardzo się przyzwyczaiłam :( mam nadzieję , że 4 tygodnie szybko zleca ..

Jutro wizyta o 12:00 u nowego lekarza może w końcu dostane zdjęcie małej bo już 30tc a ostatnie zdjęcie z 20tygodnia..
Siedzę od wczoraj i szukam ubranek na rozm. 56 i nic nie mogę znaleźć.. więc na razie wstrzymałam się z prasowaniem i praniem większych (62 i 68) żeby sobie wszystko rozplanować w komodzie jak już kupię 56 i przyjdą :)
Byliśmy w piątek na zdjęciach ale troszkę się zawiodłam, nie było pogody, siostra nie za bardzo nami kierowała a sami z siebie też nie wiedzieliśmy jak się odpowiednio ustawić żeby na zdjeciu wyjść ładnie. Więc po urodzeniu małej zapiszemy się na sesję noworodkowa i zrobimy duży obraz do sypialni dopiero wtedy :)
Przykładowe : Zobacz załącznik 856673 Zobacz załącznik 856674 Zobacz załącznik 856675

Bardzo ładnie tylko czemu taka smutna mina na tych zdjęciach?

Aha:) a już myślałam że lekarz się pomylil:D
Czyli to pewnie też z racji tego że ma być cesarka? :)
Nie. To standardowe podstawowe badanie w ciąży tak samo jak i grupa krwi.
W razie jeśli masz jakieś przeciwciała a nie daj Boże trzeba będzie transfuzji robią dodatkowe krzyżówki żeby jak najbardziej zmniejszyć ryzyko powikłań transfuzji jak np alergia na białko krwi dawcy itp.
Jeśli nie ma przeciwciał to ciężko o komplikacje. Jeśli masz przeciwciała muszą o tym wiedzieć, żeby zrobić dodatkowe krzyżówki krwi.

Ja nie wiem czy będą powtarzać u mnie bo u mnie ich nie było.
A Tobie przeciwciała wyszły ?
Nie wyszły ale w luxmedzie mamy taką rozpiskę kiedy jakie badania i właśnie teraz jest między 27-32 TC powtórka tego. Nie ma napisane że tylko w przypadku stwierdzonych wcześniej. Dopytaj lekarza w środę o to.

Ja czytałam kilka artykułów i pisze 12h ale w niektórych można przeczytać że z racji tego że chodzi o ciężarne to minimum 8h .. ja więc jadłam kolację późno bo bym nie wytrzymała do rana :/

Najlepsza kolacja dzień przed badaniem to pieczywo z wędliną pomidor i popić herbatka. Żadnych serów mleka bo nabiał dłużej się metabolizuje i podniesie nam wynik cukru na czczo. Bratowa moja która jest pielęgniarką mi tak doradziła i faktycznie ostatni cukier na czczo wyszedł 75 a wcześniej w okolicach 90 bywało bo pewnie mleko piłam na kolację bo ja w tej ciąży bardzo mleczna jestem ☺

Mam pytanie czy kupujecie te dwie rzeczy czy uważacie, że są to zbędne bajery. A mianowicie:
- podgrzewacz do butelek i słoiczków
- monitor oddechu

Ja myślałam żeby zakup monitora oddechu zostawić na razie na liście potencjalnych prezentów dla małego, ale z drugiej strony przydałby się już od pierwszego dnia w domu. Mój mąż mówi żeby kupić ten monitor normalnie samemu. Ale też dość drogie są i już sama nie wiem.
Czytalam o monitorach oddechu mniej wiecej cos takiego:
-rodzice przez monitory przestają samodzielnie kontrolowac dziecko
-czesto uruchamiaja alarm niepotrzebnie
-przez te niepotrzebne alarmy rodzice przestaja reagowac
Nie wiem ile w tym prawdy ale dla mnie zbedny wydatek

reklama
Czytalam o monitorach oddechu mniej wiecej cos takiego:
-rodzice przez monitory przestają samodzielnie kontrolowac dziecko
-czesto uruchamiaja alarm niepotrzebnie
-przez te niepotrzebne alarmy rodzice przestaja reagowac
Nie wiem ile w tym prawdy ale dla mnie zbedny wydatek
Ja nie kupuje, przy córce bardzo chciałam ale jak popytalam wśród znajomych to się okazało że mają one źle opinie, że włącza się alarm czasem zupełnie nie potrzebnie i stwierdziłam że nie ma to sensu.

Do góry