reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Z tego co wiem to różne są zasady rekrutacji do żłobków i przedszkoli ;) ja na pewno rok będę siedziała na urlopie macierzyńskim, a potem zobaczymy jak to będzie ;) umowę mam do końca sierpnia, więc i tak będę musiała szukać pracy :) ja za godzinę mam wizytę u dentysty, na szczęście ostatnią i już się stresuję, nienawidzę chodzić do dentysty..a Wy już zrobiłyście porządek ze swoimi ząbkami? :D

reklama
Oj niestety w tym czym się zajmuje to nie dużo więcej :) obracam się wśród sklepów i ostatnio byłam na stanowisku kierownik zmiany i wypłatę miałam 1800 zł . No i jak była inwentura to do płacenia było nawet i po 2000 na głowę [emoji33] takze musiałabym się przebranżowić by móc zarobić więcej :)
Aa no i u nas na Podkarpaciu niestety mamy jedne z niższych zarobków w Polsce. Może to dlatego
To tak jak u mnie 1800 zł i nic więcej podwyżki krajowej o 100 brutto a ja w miejscu ;)jedyny plus mojej pracy to grafik który mogę sama zrobić i 8 godz i do domku minus jak odejme dojazdy to mi 1500 zostaje minus przedszkole 230 to 1370zl i jeszcze 1000 chorób mała z przedszkola przyniesie czyli 200 na leki to zostaje 1170 więc tak jak teraz pracowałam jak głupek bo lubię to co robię to stwierdziliśmy że niema jąć pomocy mojej mamy bo teraz mieszkamy daleko od siebie nie kalkuluje mi się wracać od razu po roku pójdę na trochę na wychowawczy i w tym czasie czegoś nowego będę szukać jak znajdę to co chce to na pewno do pracy wrócę bo w domu można zesfirowac;)

Z tego co wiem to różne są zasady rekrutacji do żłobków i przedszkoli ;) ja na pewno rok będę siedziała na urlopie macierzyńskim, a potem zobaczymy jak to będzie ;) umowę mam do końca sierpnia, więc i tak będę musiała szukać pracy :) ja za godzinę mam wizytę u dentysty, na szczęście ostatnią i już się stresuję, nienawidzę chodzić do dentysty..a Wy już zrobiłyście porządek ze swoimi ząbkami? :D
Ja na szczęście nie musiałam[emoji16] tylko czyszczenie z kamienia mnie czekało [emoji16] Ja mam fioła na punkcie zębów i raz na pół roku jestem na kontroli. Fakt, że od 4 lat tylko czyszczę zęby u dentysty[emoji39]

To tak jak u mnie 1800 zł i nic więcej podwyżki krajowej o 100 brutto a ja w miejscu ;)jedyny plus mojej pracy to grafik który mogę sama zrobić i 8 godz i do domku minus jak odejme dojazdy to mi 1500 zostaje minus przedszkole 230 to 1370zl i jeszcze 1000 chorób mała z przedszkola przyniesie czyli 200 na leki to zostaje 1170 więc tak jak teraz pracowałam jak głupek bo lubię to co robię to stwierdziliśmy że niema jąć pomocy mojej mamy bo teraz mieszkamy daleko od siebie nie kalkuluje mi się wracać od razu po roku pójdę na trochę na wychowawczy i w tym czasie czegoś nowego będę szukać jak znajdę to co chce to na pewno do pracy wrócę bo w domu można zesfirowac;)
Oj dokładnie w domu można oszaleć. Boje się nawet tego roku siedzenia w domu że będę taka mamuśka nieuczesana , nieubrana , nieumalowana :D mam nadzieję że tak nie będzie [emoji14]

Ja mam wózek po córce. Baby Design Lupo. Dokładnie taki jak na zdjęciu
331_01_2636.jpg
24-siedzisko-tyl-kierunek-jazdy-2.jpg
Jeśli chodzi o spacerówkę to wygodna jest dla dziecka dla mamy już niekoniecznie. Jest dosyć ciężka i zajmuje sporo miejsca w bagażniku. Ale to chyba wada większości tych wózków 2w1 3w1. Niestety coś za coś. Spacerówki typu parasolka są lekkie i zajmują mało miejsca jednak dziecku w takim wózku nie jest komfortowo.

Co do kryteriów przyjęcia do przedszkola to u nas pierwszeństwo mają dzieci których oboje rodzice pracują, poza tym liczy się odległość od przedszkola. Niby znieśli rejonizację ale chyba logiczne jest że ktoś kto mieszka blisko przedszkola ma pierwszeństwo przed kimś z drugiego końca miasta. Poza tym jeśli starsze rodzeństwo chodzi do przedszkola to młodsze ma punkty dodatkowe za to.
Ja zapisywałam Natalkę w kwietniu a poszła od września. Chore dla mnie jest zapisywanie dziecka 3 lata wcześniej. Nie wiem po co dyrektorzy przedszkoli robią takie cyrki. I tak potem trzeba przeprowadzić weryfikację tych wniosków sprzed 3 czy 2 lat. Od 2017 zmieniły się przepisy i każde dziecko w wieku 3 lat ma mieć zagwarantowane miejsce w publicznym przedszkolu w swoim rejonie. Jeśli miejsca zabraknie w tym najbliższym to rodzic ma prawo dopłat do dojazdów do dalszego.
Ja po roku wróciłam do pracy i z córką była moja mama więc o żłobku nie musiałam myśleć ani o opiekunce. Wiem tylko że publicznych żłobków u nas w mieście nie ma. Chyba nigdzie teraz nie ma. Prywatnych jest kilka. Jedne są całkiem prywatne i to koszt ponad 1000zł a inne są dofinansowane z urzędu gminy/miasta i kosztują podobnie jak publiczne przedszkola.

Załączniki

• 331_01_2636.jpg
    331_01_2636.jpg
    22,6 KB · Wyświetleń: 76
  • 24-siedzisko-tyl-kierunek-jazdy-2.jpg
    24-siedzisko-tyl-kierunek-jazdy-2.jpg
    49,1 KB · Wyświetleń: 79
Oj niestety w tym czym się zajmuje to nie dużo więcej :) obracam się wśród sklepów i ostatnio byłam na stanowisku kierownik zmiany i wypłatę miałam 1800 zł . No i jak była inwentura to do płacenia było nawet i po 2000 na głowę [emoji33] takze musiałabym się przebranżowić by móc zarobić więcej :)
Aa no i u nas na Podkarpaciu niestety mamy jedne z niższych zarobków w Polsce. Może to dlatego
U mnie podobna wyplata i dojazdy do pracy :D krucho bedzie na wychowawczym..

Ja mam wizytę teraz na 14 maj i będę w 28 tygodniu ciąży, zaniosę mu wyniki krwi, moczu i glukozy, bo jutro idę zrobić do laboratorium tego prywatnego za te 102 szalone zł.. wiec mysle, ze skoro wypisze mi następne zwolnienie od 14 maja pewnie tak do 11 czerwca to wtedy będę miała następna wizytę u niego i to już te 3 prenatalne czyli będę w 32 tygodniu. Jejuuu ale to już wtedy będzie blisko, masakra [emoji7][emoji7][emoji7][emoji7]
Ja ide 15-ego na wizyte,bede w 29 tyg i tez mam miec przedluzane L4. Czas tak szybko ucieka.. :) mi zostalo 6 wizyt ginekologicznych do konca ciazy ;)

Dziewczyny od jakiegos czasu mam krew w nosie,w lewej dziurce,nie leci ciurkiem, tylko jak smarkne w chusteczke to widze.. nie wiem od czego to.. :/

reklama
Hejo! Bardzo dawno nie się nie odzywałam. Czytam co tam u Was, niebawem pewnie się wdrożę na nowo.
Zaliczyłam ostatnio przygodę w jakimś wirusem żołądkowo-jelitowym. Co prawda bez sensacji ale ból był masakryczny :/ od soboty z powrotem nie czuję już skurczy żołądka tylko samo kopanie pierworodnego. Wczoraj zaliczyłam krzywą cukrową z wynikiem: 80/160/121 więc nie jest źle.

Zastanawiam się nad kwestią zarejestrowania dziecka - może ktoś ma podobną sytuację: czy dziecko musi mieć meldunek? Zarówno mąż jak i ja jesteśmy zameldowani w domach rodzinnych w Krakowie, nie chcemy meldować tam dziecka z wielu powodów. Ale w Warszawie mieszkanie wynajmujemy i nie możemy się na stałe zameldować. Jakieś pomysły co zrobić w takiej sytuacji?

Chyba jest sporo możliwości co do meldunku. Nie wiem czy ktoś to weryfikuje. Ja jestem zameldowana u swoich rodziców mąż u swoich i córka przy nim bo jak się urodziła to mieszkaliśmy u teściów. Teraz mieszkamy jeszcze pod innym adresem bo 2 lata temu przeprowadziliśmy się do swojego domu. nie mamy tu jeszcze meldunku.

Do góry