reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ja CC, ale tata po cc kanguruje maluszka. Także na dzień CC będzie brał wolne i będzie ze mną w szpitalu
Rozumiem że masz wskazania do cc. A sama obecność męża daje duże wsparcie. Ja puki co nie wiem czy jeśli będę rodzic SN to chce żeby Mąż był przy mnie ale z drugiej strony nie wiem czy nie wpłynie to niego negatywnie jak się tak napatrzy

reklama
A czemu nie chcesz oksy?
Nie dają jej od tak każdej rodzącej.
A przedłużająca się akcja porodowa może być niebezpieczna dla dziecka
Podalam taki przyklad jaki widzialam w planie porodu na stronie ;) sama sie nie orientuje dokladnie o co chodzi i nie mam zdania. Cos ostatnio apropo oksytocyny widzialam, ze ma troche inne dzialanie niz naturalna, ze np porod jest bardziej bolesny

Rozumiem że masz wskazania do cc. A sama obecność męża daje duże wsparcie. Ja puki co nie wiem czy jeśli będę rodzic SN to chce żeby Mąż był przy mnie ale z drugiej strony nie wiem czy nie wpłynie to niego negatywnie jak się tak napatrzy
Teraz to moja decyzja jak będę rodzić :)
Pierwszy poród próba sn 7,5h w tym podanie oksy, zakończone CC :) mam porównanie między jednym i drugim i mój organizm lepiej sobie poradził z dojściem do siebie po cc niż z tymi 7,5h próby sn :)
Ale każda kobieta, inny organizm, inny poród i opinie. Tego akurat nie da się przewidzieć w żaden sposób:)

Przede wszystkim porozmawiaj z nim czy chce, czy czuje się na siłach, czy wie jak to wygląda :) to musi być Wasza wspólna decyzja :)

Teraz to moja decyzja jak będę rodzić :)
Pierwszy poród próba sn 7,5h w tym podanie oksy, zakończone CC :) mam porównanie między jednym i drugim i mój organizm lepiej sobie poradził z dojściem do siebie po cc niż z tymi 7,5h próby sn :)
Ale każda kobieta, inny organizm, inny poród i opinie. Tego akurat nie da się przewidzieć w żaden sposób:)
Co racja to racja nigdy nie wiadomo co nas czeka. Czas pokaże ważne aby dzieciom i nam nic się nie stało a resztę jakoś się zniesie. Oksytocyna przyspiesza poród chociaż nie na wszystkie kobiety to działa. Czytałam ostatnio ze znieczulenie zo może wydłużyć poród i nie jest takie super no ale ile kobiet tyle opinie :)

śpiworki super ja chyba też kupię. A zapytam zastanawiałyście się nad znieczuleniem przy porodzie ?
Ja się porodu boje i chciałabym.
Ale z drugiej strony słyszałam , że przy znieczuleniu nie wiadomo kiedy przychodzi skurcz i nie wiadomo kiedy przec i wszystko idzie tak nie naturalnie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Przede wszystkim porozmawiaj z nim czy chce, czy czuje się na siłach, czy wie jak to wygląda :) to musi być Wasza wspólna decyzja :)
Powiem szczerze że wydaje mi się że nie bardzo chce to oglądać, a ja chyba lepiej bym się czuła gdyby był przy mnie ale nie będę go zmuszała. Mam nadzieję że chociaż będzie za drzwiami czekał. Zawsze to coś

Podalam taki przyklad jaki widzialam w planie porodu na stronie ;) sama sie nie orientuje dokladnie o co chodzi i nie mam zdania. Cos ostatnio apropo oksytocyny widzialam, ze ma troche inne dzialanie niz naturalna, ze np porod jest bardziej bolesny
Dlatego, że w razie braku postępów przyspiesza akcje i wzmaga ta naturalna oksy :)
Ja owszem miałam podaną oksy i bóle krzyżowe wtedy się nasiliły, ale u mnie to było przez to że dziecko za duże i i tak nic z tego i skończyło się cięciem, bo mały cały czas był wysoko, nie zstąpił, rozwarcie nie szło, więc nie chcieli ani mnie ani małego męczyć. No i bóle brzucha były spoko tylko te krzyżowe masakra.
Tak samo nacięcie krocza. Owszem jak szpital ma w nawyku rutynowe nacinanie to nie bardzo. Chyba że faktycznie położna i lekarz widzą że nie ma szans i kobieta pęknie to z dwojga złego nacięcie lepsze niż pęknięcie.
Problem w tym że porodu nie da się przewidzieć. Standardy okołoporodowe muszą być zachowane, tak samo jak szacunek do rodzącej, ale to tak ciężkie tematy.. ciężko podjąć dobrą decyzję... No bo ja jako rodząca która zdecydowała by się na sn skąd mam wiedzieć czy dam radę bez nacięcia, czy nie lepiej naciąć żeby nie pęknąć.. dam że nie chce nacięcia, to nie zrobią, ja pękne i co :(
Tak samo pewnych rzeczy z CC nie przewidzi.

Ja się porodu boje i chciałabym.
Ale z drugiej strony słyszałam , że przy znieczuleniu nie wiadomo kiedy przychodzi skurcz i nie wiadomo kiedy przed j wszystko idzie tak nie naturalnie.
Tylko żebyś dostała znieczulenie musi być wolny anestezjolog. Których jest mało w szpitalach i prędzej będzie przy operacji czy CC niż przy prawidłowo przebiegającym porodzie.
Dali kobietom niby możliwość znieczulenia, ale NFZ i szpitali nie stać na zwiększenie liczby anestezjologów żeby móc tym kobietom rodzącym naturalnie na znieczulenie. Bo anestezjolog jak poda znieczulenie nie ważne czy operacja, czy CC czy poród sn nie może odejść od pacjenta

reklama
Do góry