reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

co 4 tygodnie ,za tydzień 26 mam wizyte tylko bez USG, tylko mierzenie ciśnienia,waga,mierzenie pulsu dzidziusia,i wyniki morfologii i moczu:)po 30 tygodniu już bedzie częściej co 3 tyg ,pozniej co 2 plus co kilka dni wizyta z ktg ale dopiero od 37/38 to ktg :)
A Usg mam dopiero 25 maja to będzie wtedy juz to 3 USG prenatalne :)

To masz wizytę 2dni po mnie :) a na trzecie prenatalne się jeszcze nie zapisałam. Mam nadzieję, że będzie miejsce :o

reklama
A ja słyszałam, że głaskać w ciąży brzuszek można a nawet i trzeba. Budujemy relację z tym małym człowieczkiem i uczymy go wrażliwości na dotyk. Mój mały jak głaszcze brzuszek i jeszcze czule do niego mowie to tym bardziej mam wrażenie, że się uaktywnia i kopie jak szalony albo się wierci.
Pamiętam jak leżałam w szpitalu w Matce Polce z podejrzeniem cukrzycy i położne nie pozwalały dziewczynom z sali głaskać brzuszka. Jak się spytałam , czy ja też to powiedziały, że mnie to nie dotyczy, bo ja tu z cukrem przyszłam, a nie ze skurczami przedwczesnymi. Wręcz kazały głaskać bo i mamę to relaksuje i dziecko się uspokaja.
Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to nie odbierajmy sobie tej przyjemności. Chyba że są przeciwwskazania i dr zabroni.

Jeszcze trochę i zobaczysz :) jutro podejrzysz niunie :)
Ja to czasem jeszcze nie mogę uwierzyć że napewno będę mieć dziewczynkę:p
Myślę, że mi ją pokaza. Nie wiem jak wygląda takie badanie :) a nie widziałam jej 7tygodni ..
Wymarzona córunia ?:) Też zawsze chciałam córkę, K też. W ciąży zrobiło mi się to obojętne, ale szczerze też nie wierzyłam , że uda nam się miec córeczkę. Bo u K w rodzinie od 20lat ponad , nie urodziła się żadna dziewczynka :D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
a jak sie robi domowy kisiel?

Ja Ci powiem jak ja robię, może inne dziewczyny mają inne sposoby. Ale mąka ziemniaczana to podstawa. Ja zawsze biorę na oko mąki. Może 2 łyżeczki mąki rozpuszczam w połowie szklanki wody a w garnuszku zagotowuję jakiś sok np pół litra jabłkowego albo jakiś domowej roboty np malinowy, jeżynowy, porzeczkowy itp. Tylko te domowe są bardzo słodkie, więc najpierw rozcieńczam z wodą. Nie daje już nic cukru. Wlewam wodę z mąką do soku, zagotowuje i gotowe.

Myślę, że mi ją pokaza. Nie wiem jak wygląda takie badanie :) a nie widziałam jej 7tygodni ..
Wymarzona córunia ?:) Też zawsze chciałam córkę, K też. W ciąży zrobiło mi się to obojętne, ale szczerze też nie wierzyłam , że uda nam się mówić córeczkę. Bo u K w rodzinie od 20lat ponad , nie urodziła się żadna dziewczynka :D
To bedzie mała królowa w rodzinie jak sami faceci :p
Bardziej wymarzona chyba męża jak moja, bo on bardzo chcę córkę bo boi sie jakby był kolejny chlopiec to też taki diabeł mały jak nasz Filip:D myśli że dziewczynki spokojniejsze są

Ja Ci powiem jak ja robię, może inne dziewczyny mają inne sposoby. Ale mąka ziemniaczana to podstawa. Ja zawsze biorę na oko mąki. Może 2 łyżeczki mąki rozpuszczam w połowie szklanki wody a w garnuszku zagotowuję jakiś sok np pół litra jabłkowego albo jakiś domowej roboty np malinowy, jeżynowy, porzeczkowy itp. Tylko te domowe są bardzo słodkie, więc najpierw rozcieńczam z wodą. Nie daje już nic cukru. Wlewam wodę z mąką do soku, zagotowuje i gotowe.
Też tak robiłam, albo z truskawkami albo wiśniami z kompotu, zamiast wody to ten kompot i owoce też :)

A ja słyszałam, że głaskać w ciąży brzuszek można a nawet i trzeba. Budujemy relację z tym małym człowieczkiem i uczymy go wrażliwości na dotyk. Mój mały jak głaszcze brzuszek i jeszcze czule do niego mowie to tym bardziej mam wrażenie, że się uaktywnia i kopie jak szalony albo się wierci.
Pamiętam jak leżałam w szpitalu w Matce Polce z podejrzeniem cukrzycy i położne nie pozwalały dziewczynom z sali głaskać brzuszka. Jak się spytałam , czy ja też to powiedziały, że mnie to nie dotyczy, bo ja tu z cukrem przyszłam, a nie ze skurczami przedwczesnymi. Wręcz kazały głaskać bo i mamę to relaksuje i dziecko się uspokaja.
Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to nie odbierajmy sobie tej przyjemności. Chyba że są przeciwwskazania i dr zabroni.
Mozna glaskac ale nie mocno bo powoduje to skurcze :) moja mama zawsze mi powtarza" nie glaskaj sie po brzuchu" a ja na to ( masujac brzusio) " nie glaszcze tylko dotykam" :D

reklama
Ja mam wizyte w czwartek.. juz nie moge sie doczekac kiedy znow ja ujrze ;) a gin cos mi mowil ze po 30 tyg bede miec wizyty co tydzien :/ ale moglam cos zle zrozumiec :D tak to jest ze niby sluchasz ludzi ,a kompletnie nie wiesz co mowia hyhy ( nauczylam sie tak przy tesciowej ;) )
I myślisz , że jak będą wizyty co tydzień to będą tańsze ? Czy tyle samo będziesz płacić ?
24+4 [emoji14] wizyta 26.04 to bedzie 26.0 tc
Już bliżej niż dalej :)
A ja dzisiaj po wizycie[emoji5] 540g waży mój chłopiec[emoji5] łożysko się lekko podniosło i mogę wyjść, co jakiś czas na spacer, ale pod nadzorem[emoji39] zawsze coś[emoji16]
Gratuluję udanej wizyty :):)
CC, nie chce rodzić inaczej :) tylko żeby Majeczce się nie spieszyło i poczekała przynajmniej do początku sierpnia :)
Też zastanawiam się nad CC ale wszyscy mi odradzają.. a sn się boje :/ a to jest tak, że ja mogę poprosić o cesarkę i po prostu ją robią czy musza być jakies wskazania do niej ?
Jak sie nazywa ta aplikacja?
Photo scaler ja mam. Ale jak sobie wpiszesz w sklepie Play, zmniejszanie zdjęć to kilka powinno wyskoczyć
Tak, będę miała dwie dziewczynki :)
A buty chcę takie żebym nie musiała się schylać aby je nałożyć, bo ja swoje ważę, brzuchol mam jak przed samym porodem i jest mi totalnie ciężko wiązane obuwie nakładać. W CCC mierzyłam dzisiaj fajne buty, całe z rozciągliwego materiału, tylko kurka za małe o rozmiar były, szkoda bo lekkie i fajne.
Tenisówki też by się dało zakładać bez wiązania :) chować sznurówki wystarczy. A z takich eleganckich bardziej to nie mam pomysłu. Pracowałam przed ciążą w obuwniczym i rzadko kiedy przychodziły buty rozm. 42.
Gin, do którego chodzę prywatnie nie ma umowy na nfz więc za wszystkie skierowania musiałabym płacić a trochę tego jest więc idę raz na 4-5tyg do tego pajaca na nfz.
Mam 2 synów 6 i 7lat a teraz ma być córcia
A to w sumie dobry pomysł iść na NFZ tylko po skierowania :) i wszystkie badania za darmo. To super się trafiło, że córeczka :)
Już będziesz miała komplet :)

Do góry