reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🎉🎊 🌞 Sierpniowe kreski 🌞 🎊🎉

A jak to jest z tą cytologią, ja miałam robiona rok wcześniej u innego gina(potraktował mnie wtedy fatalnie)ijuz więcej nie poszłam do niego.ale pamiętam że wtedy mi mówił że wynik za ok miesiąc i jak nikt dzwonić nie będzie, to znaczy ,że wszystko w porządku, z wynikiem nikt nie dzwonil,więc z nowym uznaliśmy że jest ok...ale teraz rok mija i na następnej wyżycie już zrobi mi cytologię
No generalnie jest tak jak piszesz. Jak nikt nie dzwoni to znaczy, że wynik jest dobry. Natomiast to w Twoim interesie jest zadzwonić i zapytać o wynik i odebrać wynik. Jeżeli się starasz, chodzisz do innych lekarzy to warto mieć to w dokumentacji.
I jak cytologia jest dobra to po 12 msc wykonuje się nowa. Są natomiast przesłanki, które mogą sugerować zrobienie jej co 6 msc (np. Poronienie, staranie o ciąże)

reklama
O kurcze nfz mnie zaskoczył. Odebrałam Ten wynik od położnej powiedziała żebym się nie przejmowała ale żeby pokazać ten wynik lekarzowi na następnej wizycie. I poszłam. Właśnie dostałam e-receptę na fluomizin 10 szt.

U nas podobna historia, o moją siostrę starali się 4 lata, ja to dzieło "czuję, że dzisiaj zajdę....- no to chodź" i o to jestem 🤷, o mojego męża starali się 1,5 roku...my o młodego 2,5 🙂 Nie wiem, czy mnie dziewczyny nie zlinczują ale jeśli masz taką historię w rodzinie to chyba pokusiłabym się o pakiet na trombofilie (to jest dziedziczne). Ja długo zwlekałam, a jak zrobiłam.... wdrożyliśmy zmiany i szybciutko zaszłam. Teraz też mam taki plan 😂Trzymam mocno kciuki
A trombofilia objawia sie jakoś konkretnie? W sensie prócz problemów z płodnością.
Moj ginekolog na razie nie chce mi nic rozszerzonego dac żeby sie zbadać bo do roku daje nam czas. Fajnie że wam sie udało znaleźć przyczynę i że ma ona rozwiązanie. Ja po cichu licze że nam tez w końcu zaskoczy. Jak czytam historie jak ludzie latami się starają, poświęcają nie tylko czas i pieniądze ale przede wszystkim zdrowie (ciagle stymulacje,różne leki na pewno nie pozostają bez wpływu)to sie zastanawiam na ile ja jestem zdeterminowana żeby mieć dzieci.

No generalnie jest tak jak piszesz. Jak nikt nie dzwoni to znaczy, że wynik jest dobry. Natomiast to w Twoim interesie jest zadzwonić i zapytać o wynik i odebrać wynik. Jeżeli się starasz, chodzisz do innych lekarzy to warto mieć to w dokumentacji.
I jak cytologia jest dobra to po 12 msc wykonuje się nowa. Są natomiast przesłanki, które mogą sugerować zrobienie jej co 6 msc (np. Poronienie, staranie o ciąże)
Wtedy wynikła mi torbiel 6x4 ,czy tam 6x5,już jie pamiętam dokładnie.jakos o tej cytologi zapomniałam..jak poszłam wtedy do innego giną pytał o cytologie,ale mumowilam że miałam robiana, gin pytał czy ktoś dzwonił z przychodni,powiedziałam że nie,to powiedział że wszystko wpozadku bo inaczej by dzwonili,teraz jak byłam tydzien temu u giną to mówił że na kolejnej wizycie powtórzymy cytologie ,bo zaraz minie rok od tamtej..

Wtedy wynikła mi torbiel 6x4 ,czy tam 6x5,już jie pamiętam dokładnie.jakos o tej cytologi zapomniałam..jak poszłam wtedy do innego giną pytał o cytologie,ale mumowilam że miałam robiana, gin pytał czy ktoś dzwonił z przychodni,powiedziałam że nie,to powiedział że wszystko wpozadku bo inaczej by dzwonili,teraz jak byłam tydzien temu u giną to mówił że na kolejnej wizycie powtórzymy cytologie ,bo zaraz minie rok od tamtej..
No i tego się trzymaj, że masz zaraz zrobić cytologię. Teraz będziesz wiedziała żeby nie zależnie od tego czy będą dzwonić czy nie odebrać wynik dla siebie :)

To dopisujcie ile macie lat od razu i kolor włosów 🤣
Mam ciemny brąz, 34 lata i miałam jednego siwego włoska. Wyrwałam i czekam czy sprawdzi się teoria o niewyrywaniu bo będzie wysyp :)
Chyba się sprawdza,ja nigdy nie miałam siwych włosów,w zeszłym roku jak fryzjerka przyjechała mnie uczesać na mój ślub,powiedziała,że mam 1 taki gruby siwy włos, wyrwałam go,a siwych mam już trochę więcej.mam włosy ciemny brąz więc widać je gołym okiem 🤪

Odebrałam właśnie wynik cytologii z lipca. Grupa 2, zmiany zapalne. Zawsze miałam 1 gr. Ponoć to wciąż norma, ale czy biochem mógł być z tego powodu? 😪
wiesz co, miałam podobny wynik cytologii (tylko bez określanej grupy, bo teraz się od tego już podobno odchodzi) i pamiętam, że biegłam do gina przerażona, a on mi powiedział, że wszystko ok. Ten sam wynik miało w ręku mnóstwo lekarzy przez ostatni rok i nikt nic nie mówił.

Generalnie jak kiedyś miałam II grupę wskazaną na wyniku, to mi lekarka powiedziała, że stosunkowo niewiele kobiet dorosłych, wspolzyjących ma I grupę.

Niestety sama wiedzy nie posiadam, nie jestem merytorycznie przygotowana, żeby Ci coś mądrego powiedzieć

reklama
@Serio zrobiłam Ci zdjęcie tego mojego wyniku, żebyś sobie mogła porównać. Miało go w rękach sporo ginow, również w bocianie, również w szpitalu przed histeroskopią, nikt nie miał uwag

Załączniki

• a31068cb-c3e9-468e-9d9c-f028c47dc7da.jpeg
    a31068cb-c3e9-468e-9d9c-f028c47dc7da.jpeg
    31,4 KB · Wyświetleń: 64
Do góry