reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🎉🎊 🌞 Sierpniowe kreski 🌞 🎊🎉

MTHFR C677T - Prawidłowe
MTHFR A1298C - C układ heterozygotyczny
PAI I 4G/5G - 4G układ homozygotyczny
Coś z tego rozumiesz więcej niż ja? :D
generalnie to jest tak, że jak się ma PAI w heterozygocie, to nie powinno wpływac na donoszenie ciąży i lekarze często nie chcą przepisywac acardu ani heparyny, ale w praktyce możliwe, że czasami wpływa, więc zdarzają się osoby z PAI w heterozygocie, które podczas starań jadą na acartdzie, a w ciąży na heparynie

Natomiast PAI w homozygocie już może wpływać na donoszenie ciąży i tutaj przynajmniej dziewczyny dostawały acard na starania i heparynę w ciąży. Jeżeli masz PAI w homozygocie i byłabyś sklonna spróbować jednak z heparyną to warto porozmawiać z gin tak po ludzku, że jesteś po dwóch stratach i chwycisz się wszystkiego, by nie było trzeciej i poprosić o wypisanie heparyny po pozytywnym teście.

Ja mam PAI w heterozygocie i żrę acard. Już wcześniej jadłam na endometrium, ale po wynikach badań zwiększyłam dawke, bo nie mam żadnych przeciwwskazań, nie biorę leków wchodzących w interakcje, nie mam żadnych skutków ubocznych, więc uznałam, że będę dmuchać na zimne.

reklama
a teraz jedziecie do tej babki za tydzień już ustalać stymulację?

Ja kurczę popełniłam błąd i poczytałam opinie o naszym lekarzu na innym forum i na grupie o in vitro i są mocno skrajne 🤦‍♀️
Zawsze tak będzie z tymi opiniami. Ja się naczytałam strasznych o neurolog, która miała badać moją córkę, ale rekomendowali ją inni lekarze i ja po wizycie byłam bardzo zadowolona z jej podejścia i do dziecka i do skołowanych rodziców, z tego ile czasu i jak wyglądała wizyta. O diagnozie nie wspomnę. Opinie o lekarzach zawsze będą skrajne.

myślałam i tym, ale u nas są na miejscu dwie kliniki, a drugiej w ogóle nie ufam. Ten lekarz jest drugim naszym w tej klinice, z poprzednią jakoś w ogóle nie czułam "tego czegoś", a on wzbudza moje zaufanie. Jest ginekologiem położnikiem, endokrynologiem, certyfikowanym amdrologiem klinicznym i jestem prawie pewna, że embriologiem (choć czynnie nie wykonuje tej pracy już i się tym tytułem obecnie nie chwali, ale w starszych tekstach go opisywano jako ginekolog-embriolog). Spodobało mi się, że nie chce nas naciągnąć i np wyjaśnił mi obszernie dlaczego ja mam nie robić określonych badań genetycznych i dlaczego nie rekomenduje badania zarodków. Jak byłam u niego poza kolejką, bezpłatnie, z wynikami krwi męża na początku brania clo, to już po godzinach pracy kliniki mnie przyjmował, kazał usiąść i też nie ograniczył się do "jest ok, nie zmieniamy dawkowania", tylko tam mi pokreślił po tej kartce, poopowiadal. Jak to teraz piszę to nie wiem czego ja się czepiam 🤦‍♀️ jestem 4dpo, może to pms? 😅

No ale wracając do bycia poważnym. Drugie opinie musielibyśmy robić "zamiejscowo", a mój mąż najchętniej już tutaj by nie chodził, a co dopiero jeszcze gdzieś jeździć
Myślałam że masz z nim jakiś poważniejszy problem, a jeśli tylko dostępność jego to jest do przeżycia :)

generalnie to jest tak, że jak się ma PAI w heterozygocie, to nie powinno wpływac na donoszenie ciąży i lekarze często nie chcą przepisywac acardu ani heparyny, ale w praktyce możliwe, że czasami wpływa, więc zdarzają się osoby z PAI w heterozygocie, które podczas starań jadą na acartdzie, a w ciąży na heparynie

Natomiast PAI w homozygocie już może wpływać na donoszenie ciąży i tutaj przynajmniej dziewczyny dostawały acard na starania i heparynę w ciąży. Jeżeli masz PAI w homozygocie i byłabyś sklonna spróbować jednak z heparyną to warto porozmawiać z gin tak po ludzku, że jesteś po dwóch stratach i chwycisz się wszystkiego, by nie było trzeciej i poprosić o wypisanie heparyny po pozytywnym teście.

Ja mam PAI w heterozygocie i żrę acard. Już wcześniej jadłam na endometrium, ale po wynikach badań zwiększyłam dawke, bo nie mam żadnych przeciwwskazań, nie biorę leków wchodzących w interakcje, nie mam żadnych skutków ubocznych, więc uznałam, że będę dmuchać na zimne.
Dlatego czytając Was, włączyłam sama sobie acard.

No to ja już Acard 75 sama żre, na własną rękę. Od miesiąca nie miałam bólu głowy ani nóg. Od pozytywnego testu mam brać 150.

Dokładnie mam taki plan jak napisałaś - szczerze po ludzku pogadać z moją gin, a znamy się od dobrych 10 lat.

Dzięki za wyjaśnienie homo i heterozygotyczności.

Mam dzisiaj rozkmine suplową. Biorę puerię uno i w sumie chciałam zrobić już zapas na kolejny miesiąc ale zaczęłam się zastanawiać czy nie kupić czegoś innego np yango pregna step 1. Porównywała któraś z Was może składy innych supli? Czy najlepiej pozostać przy pueri? 🤔

reklama

@Mademoiselle_Nika chciałam Ci dokładnie to samo napisać 😊

Do góry