reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🎉🎊 🌞 Sierpniowe kreski 🌞 🎊🎉

Dlaczego nie rekomenduje badania zarodków ? 😊
Bo badamy kariotypy i w przypadku prawidłowych ryzyko jest populacyjne. Dodatkowo z jego doświadczenia wynika, że zarodki badane wcale się tak dobrze nie przyjmują i że badanie nie pozostaje na nie bez wplywu. Co więcej, badaniu podlega tylko kilka komórek zarodka i można mieć pecha na dwa sposoby:
1) do badania mogą zostać pobrane akurat zdrowe komórki i zarodek będzie na papierze zdrowy, a faktycznie nie,
2) do badania mogą zostać pobrane akurat chore komórki, które uległyby "naprawie" (solidne uproszczenie z mojej strony) w dalszej fazie rozwoju zarodka i w efekcie urodziloby się zdrowe dziecko.

Przy skrajnym pechu na podstawie wyników badań można odrzucić zarodek "chory" i transferować "zdrowy" - odrzucając zarodek, z którego byłoby zdrowe dziecko, a transferując zarodek jednak chory.

Tak nam powiedział nasz androlog przynajmniej. Ja oczywiście nie mam wiedzy i doświadczenia umożliwiających podważenie jego opinii lub potwierdzenie jej

reklama
Do gabinetu przed chwilą weszli pacjenci z 16:00 😂
u mnie na szczęście było tylko 40 minut opóźnienia. 😅 Ale nie powiem, smutno mi było, bo wszystkie kobiety w kolejce były w zaawansowanej ciąży z pięknymi okrągłymi brzuchami, więc już na końcówce. W pewnym momencie chciało mi się płakać, więc pms już wjeżdża.

reklama
Do góry