reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🎉🎊 🌞 Sierpniowe kreski 🌞 🎊🎉

O matko matko matko. To moje ulubione danie!
Ale ciekawostka. Ja jem makówki na potęgę. Kocham. Tak za mną chodziły że mama mi zrobila jednego roku w sierpniu. Nie smakowały mi. Zdecydowanie potrzebna jest i magia świąt
Nieźle 🫣 ja też tylko w święta. Moja teściowa kiedyś zrobiła za dużo moczki (blee 🤢) i dała nadmiar do słoików. Kiedyś siedzimy sobie z teściami na dole (chyba to było rok temu w lipcu), teść po prostu wstał, poszedł do spiżarki, przyniósł słoik moczki, zaczął ją jeść i dalej oglądał tv 😬

reklama
Nieźle 🫣 ja też tylko w święta. Moja teściowa kiedyś zrobiła za dużo moczki (blee 🤢) i dała nadmiar do słoików. Kiedyś siedzimy sobie z teściami na dole (chyba to było rok temu w lipcu), teść po prostu wstał, poszedł do spiżarki, przyniósł słoik moczki, zaczął ją jeść i dalej oglądał tv 😬
Musiałam wygooglować co to jest moczka :D

Prosimy o zdjęcie po upieczeniu :)
Avy dała na gwiazdę z makiem, to ja dam na kluski 😉

Ciasto jak na pierogi - 1kg maki, 0,5 kostki masła, szczypta soli, ciepła woda - wszystko zagnieść na elastyczne ciasto.
Z gotowego ciasta toczymy cienkie wałeczki, spłaszczamy, po czym kroimy je na odcinki ok. 3 centymetrowe.
Gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia.
Po ugotowaniu dodajemy masę makową/mak, pokrojone bakalie i orzechy na jakie mamy ochotę + łyżka/dwie miodu (to już do smaku). Mieszkamy masę makową z kluskami i jemy na ciepło, na zimno - zawsze ze smakiem 🤤

moja siostra ma teściów z Rybnika😅 to przywozi czasem śląskie przysmaki typu moczka ale jednak do nas nie trafiają🥲

reklama
Do góry