reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Oli ja tak miałam w ciązy z Natką i teraz tez tak bedzie. No niestety wszystko zależy od pracodawcy czy bedzie na czas przesyłał twojej L4 do zus. Mi niestety szefowa robiła na złośc i trzymała moje L4 tyle ile sie dało,w rezultacie pierwszą kase dostałam w kwietniu,a na L4 byałam wtedy od konca stycznia jakoś....no i nigdy nie dostalam pełnej pensji od razu tylko zawsze jakos tak na raty co tez mnie do pasji doprowadzało!
Ale może ty masz bardziej odpowiedzialnego pracodawce i ksiegowość i u ciebie bedzie jak w zegarku. Jest tak,ze za pierwsze l4 płaci pracodawca,a po 30 dniach jesli jest kontynuacja L4 to juz ZUS przejmuje. Tylko pamietajcie o tych zmianach w przepisach,zeby dołaczyć zaswiadczenie o byciu w ciazy bo inaczej tylko 80%dostaniemy....

Dziewczynki, do potem bo lece z Natką na sanki i coś upichciac trzeba ma obiad....
paaa

Ostatnia edycja:
reklama
ja tez spalam teraz godzinke - i znowu glodna jestem....
na mnie czeka odkurzacz i prasowanie.. wrrrr nienawidze prasowac i chyba bedziemy na biezaco prasowac bo sie nie zbiore....

Dzięki dziewczyna za informacje :-( no to ja sobie poczekam w cholerę długo. Mamy oddzielną księgowość na drugim końcu miasta więc zanim z biura prześlą do księgowej :-( (a muszę do biura wysyłać) to będzie trwało i trwało. Natt ode mnie księgowość nie chciała zaświadczenia bo twierdzi że na zwolnieniu jest zaznaczone że to ciąża :wściekła/y: także liczę że tak naprawdę jest.

Co do allegro to faktycznie bardzo dużo fajnych rzeczy pokupowałam małemu, a ceny super. :-)

Dziewczyny, a ja mam :eek:pytanie. Czy któraś z Was będąc na zwolnieniu lekarskim dostawał pieniądze bezpośrednio z ZUS-u nie przez firmę??
W poprzedniej ciąży dostawałam pensję normalnie z firmy, która rozliczała się z Zus-em. A teraz pracuję w firmie poniżej 20 osób i pieniądze będzie przesyłał mi bezpośrednio ZUS. I teraz się zastanawiam czy nie będę wieczności czekać na pieniądze???
Przez pierwsze 33 dni zwolnienia placi Ci parcodawca, po tych 33 dniach ZUS. to jak szybko wyplaca ZUS zalezy wlaśnie od tego jak szybko pracodawca przesle dokumenty dotyczace wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy jak potem jak szybko bedzie przesylal L4 do ZUS, wiem że dziewczyny w niektorych przypadkach same szły do personalnego po pieczatke na L4 z zakladu i zanosily osobiście do ZUS by było szybciej

To ja wiem kochana. Tylko jak w poprzedniej firmie pracowało z 1000 osób to ja dostawałam normalnie pensję z innymi pracownikami na konto, a zZUS z firmą się rozliczał i było super bo miałam tak jakbym pracowała. Nic się nie zmieniło.
A teraz skoro ZUS płaci mi osobiście to pewnie z dużymi opóźnieniami będzie :-(

ughh od rana w pracy nie było neta...juz skrecało z ciekawosci co sie u Was dzieje...nałóg!!!!! heheheh

sagaa-szkoda ze aukcji nie wygrałas, teraz trzeba sie rozjerzec za nastepna :)
gosia- powodzenia na wizycie, bedzie dobrze :) i pamietaj o realcji :)
karolap5- tobie równiez zycze powodzenia na wizycie :)
natt- nie starsz ze w II trymestrze jeszcze bardziej nas wyspie :/ Mi juz syfki wszedzie wykakuja: buzia, ramiona, plecy a nawet posladki :/ i to główne małe ropne, bolace syfki bleee:/

kurcze, cały czas mnie ciagne mieśnie brzucha tuz pod zebrami..juz mnie to zaczyna denerwoac...dziwne uczucie:/

Ostatnia edycja:
kurcze, cały czas mnie ciagne mieśnie brzucha tuz pod zebrami..juz mnie to zaczyna denerwoac...dziwne uczucie:/

To normalna rzecz choc niemila, macica sie rozciąga i wszystkie miesnie i powloki brzucha muszą sie stopniowo przyzwyczaić, wiem, że czasami to dziwne uczucie bo jedne czuja sie jakby byly bo intensywnych cwiczeniach inne jakby je ktoś rozciagal na brzuchu.
Ja juz rozgladam sie za jakimiś kremami dla ciężarnych na zapobieganie rozstepom, bo narazie tylko oliwka i balsam.

biedroneczka- dzieki za odpwoiedz, wiem ze rozciagnie to normalna rzecz choc spodziewałam sie jej w dolnej czesci brzuch i w okolicach macicy a nie pod zebrami :/ widocznie mój brzuch rozciaga sie w i dół... a moze maluszek pracuje nad moim "kaloryferem" heheh

reklama
hejka wspolczuje dolegliwosci a tym ktore sie denerwuja przed badaniem mowie: BEDZIE DOBRZE KOCHANE, ZOBACZYCIE!!!!

ja na razie sie nudze, ale pracuje dzis wieczorem i to do polnocy, takich zmian mam w tym miesiacu duuuuuzo i nie wiem jak sobie poradze bo po 21-22.00 jestem do niczego. oj chyba bede sie cola wspierac....pije ktoras z WAs czasem cole? bo ja nie pije praktycznie ani kawy ani herbaty, to chyba moge sobie pozwolic?
buziaczki

Do góry