reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Hej dziewczyny, mnie tez troche nie bylo przez 2 dni mialam gosci. Nie odpoczelam wogole w swieta
Flower duzo zdrowka Karolci, my tez przechodzilismy zap pluc, jeszcze teraz go inhaluje 3%sola fizj. i oklepuje. Czsami wydaje mi sie ze ma jeszcze zalegania.
Witaj Emili.
Nikos moj szkrab jak zje cos z brokula to zrobi kupe zielona, i na pocztaku jak zmienialismy mleko.
Pflaume nie masz czym sie martwic mleczaki maja 6m-cy tolerancji + - .
Teraz dla odmiany mamy krostki na pow gdzie mocz na kontakt ze skora, obawiam sie zakazenia, M wlasnie powiozl mocz.
Dziewczyny jak oduczyc malego nocnego jedzenia czasami zje raz a czasami dwa :((

reklama
Dziewczyny macie jakieś sprawdzone sposoby na ząbkowanie?? Ja stosuje żel i pomaga ale niestety na krótko.

U chłopców pomagał tylko schłodzony gryzak,żadne żele nie działały,dlatego teraz nawet się w nie nie zaopatrywałam ;-)

Witam wszystkich serdecznie. Trochę późno tutaj zawitała ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Mój synuś również jest z sierpnia, w tej chwili ma prawie 8 miesięcy i 69 cm wzrostu oraz prawie 8 kg wagi :) pediatra powiedziała, że jest raczej z mniejszych dzieci ale nie ma co się dziwić bo my też nie jesteśmy za duży hehehe Najważniejsze dla mnie, że rozwija się prawidłowo i jest słodkim urwisem. Czasami aż się boje co to będzie jak zacznie chodzić - dom nie do poznania będzie hehehe

Witaj :-) miło Cię poznać :tak:

Nikos,Laura też czasem robi na zielono,bez konkretnej przyczyny :tak:
Pflaume,moja też bezzębna :-p
Aaankaa,nie pomogę,Laura jeśli już się obudzi to ją karmię,zamierzam ją odzwyczajać dopiero jak będę musiała odstawić od piersi.Może spróbuj zaproponować mu wodę? U mojej bratanicy podziałało,dwa dni z rzędu dawali jej wodę,trochę popłakała a potem już przesypiała do rana.
Flower,współczuję,biedna Karolcia,najważniejsze że już w porządku,zawsze przykro się na sercu robi jak taki maluch choruje :no: jak rozwiążecie sprawę z przerwą w żłobku? Masz kogoś kto zajmie Ci się Karolcią?

flower, zdrowia dla malutkiej. To świetne święta mieliście, współczuję.

aanka, słyszałam, że oduczają nocnego jedzenia przez podawanie wody zamiast mleka. Natomiast ja sobie tego nie wyobrażam. Przecież dziecko wstaje jak jest głodne, to go wodą nie uspokoisz... Może to dotyczyło starszych dzieci.

Moja mała postanowiła przemieszczać się po mieszkaniu..... turlając się. Potrafi w ten sposób poruszać się za zabawkami, które wcześniej gdzieś się jej przeturlały. Zaczęła otwierać szuflady, dlatego zabezpieczyłam już wszystkie gniazda, zostaje blokada na szuflady. Wyciąga książki z regału. Są dni kiedy ładnie bawi się sama kilkanaście minut, co jest super zmianą w porównaniu z ciągłą chęcią uwagi przez ostatnie 8 miesięcy.
Łóżeczko zostało obniżone, bo sama zaczyna siadać, podciąga się do poręczy. Staje na czworaka, ale na razie nie potrafi skapnąć co dalej.
Pokarm prawie całkiem mi zanikł, Lenia przez dzień wogóle nie domaga się cycusia. W nocy już 2 razy muszę robić butlę, także myślę, że na dniach zaprzestaniemy karmienia.:-(

A propos ząbków to mój mały ma dwa ale chyba idą kolejne bo znowu w nocy budził się co chwila i kwilił. Dziewczyny macie jakieś sprawdzone sposoby na ząbkowanie?? Ja stosuje żel i pomaga ale niestety na krótko.

Ja już pisałam, że jak bardzo Lenia cierpi, to daję jej 2,5ml Nurofenu lub 3ml Paracetamolu, oczywiście daję wtedy jak żel nie daje rady...

Ostatnia edycja:
słyszałam, że oduczają nocnego jedzenia przez podawanie wody zamiast mleka. Natomiast ja sobie tego nie wyobrażam. Przecież dziecko wstaje jak jest głodne, to go wodą nie uspokoisz... Może to dotyczyło starszych dzieci.

Wiki miała wówczas 6 m-cy,po kąpieli wypijała butlę kaszki więc myślę że głodna nie była,co najwyżej przyzwyczaiła się do tego że dostanie w nocy mleko,inaczej podejrzewam-nie dałaby tak łatwo za wygraną.
Osobiście nie mam w tej sprawie żadnego doświadczenia,moje dzieci przestawały budzić się w nocy dopiero po odstawieniu od piersi,Laura budzi się rzadko ale i takie noce się zdarzają,nie przeszkadza mi to jednak ale śpi ze mną więc nie jest to kłopotliwe

Witam, mam 2 pytanka. Pomóżcie kobiety. Czy można podawac dziecku np paracetamol na ból dziąseł, gdy dziecko nie ma gorączki????
No i kwestia, która mnie męczy strasznie. Mój mały od początku nie chciała spać na boczkach tylko na plecach. Oczywiście próbowałam go kłaść ale i tak ma płaską główkę. Źle to wygląda. Pocieszające jest to że od tygodnia sam zaczął się przekręcać na boczki i śpi na boczku ale prawym tylko. Czy macie podobny problem? Jak z tym sobie poradzić? Czy jest szansa że jeszcze glówka się zaokrągli???

Paracetamol 120mg/5ml, zawiesina doustna (dla dzieci od 3 m-ca życia) AFLOFARM

Wskazania:
- gorączka
- bóle różnego pochodzenia o małym i umiarkowanym nasileniu:
- bóle głowy,
- bóle zębów,
- bóle związane z ząbkowaniem,
- bóle po zabiegach stomatologicznych,
- bóle mięśniowe, bóle kostno - stawowe.

hejka
Pflaume nie martw sie zabki wyjda w swoim czasie
Emili witaj, ja daje nurofen na zabkowanie i schlodzone gryzaki
moniek ja daje nurofen nawet jak nie ma goraczki- jest napisane ze zabkowanie osobno goraczka wiec mozna

Nikos, może nie ma się czym martwić, ale jestem młodą mamą i wszystko jest dla mnie nowe :zawstydzona/y: A Ty jak widzę masz już doświadczenie ;-)Mam nadzieję, że w końcu się doczekam pierwszego ząbeczka

Emili, witaj. :-) Nie masz się czym martwić każde dziecko rozwija się w swoim tempie,to kwestia indywidualna. Jeżeli pediatra twierdzi, że jest ok, to na pewno tak jest. Co do sposobów, to też używam żelu i masuje Córci dziąsła.

Flower, dużo zdrówka dla Karolinki;-)
Jagienka, a już myślałam, że Kasia jest jako jedyna bezząbków.:-p

Nikos pisze:
Moja mała postanowiła przemieszczać się pomieszkaniu..... turlając się. Potrafi w ten sposób poruszać się za zabawkami,które wcześniej gdzieś się jej przeturlały. Zaczęła otwierać szuflady, dlategozabezpieczyłam już wszystkie gniazda, zostaje blokada na szuflady. Wyciągaksiążki z regału. Są dni kiedy ładnie bawi się sama kilkanaście minut, co jestsuper zmianą w porównaniu z ciągłą chęcią uwagi przez ostatnie 8 miesięcy.
Łóżeczko zostało obniżone, bo sama zaczyna siadać, podciąga się do poręczy.Staje na czworaka, ale na razie nie potrafi skapnąć co dalej.

To dość ciekawy sposób przemieszczania. Kasia też zaczęła otwierać szuflady. Ok 7 miesiąca zaczęła raczkować, w łóżeczku też już wstaje od dawna i zaczyna się puszczać. A jak raczkuje to nie spuszczam z Niej oka bo podchodzi pod cokolwiek i wstaje, albo podchodzi do kontaktu. Kasia w ogóle jest bardzo żywym maluszkiem i nie usiedzi w miejscu. Wszystko Ją interesuje i wszystkiego chcę dotknąć. Najgorzej się denerwuje jak w łóżeczku kombinuje i upada… Mąż powiedział mi ostatnio, że mi kupi jakieś zasłonki na oczy. Ja się po poprostu boje, że się uderzy o szczebelki i główkę rozbije, mimo osłonki. Z drugiej strony taki wiek i nie jeden guz i siak jeszcze będzie miała.

Witam, mam 2pytanka. Pomóżcie kobiety. Czy można podawac dziecku np paracetamol na ból dziąseł,gdy dziecko nie ma gorączki????
No i kwestia, która mnie męczy strasznie. Mój mały od początku nie chciała spaćna boczkach tylko na plecach. Oczywiście próbowałam go kłaść ale i tak mapłaską główkę. Źle to wygląda. Pocieszające jest to że od tygodnia sam zacząłsię przekręcać na boczki i śpi na boczku ale prawym tylko. Czy macie podobnyproblem? Jak z tym sobie poradzić? Czy jest szansa że jeszcze glówka sięzaokrągli???
Moniek, myślę że możesz podać swojemu Małemu paracetamol;-) Na pewno złagodzi on ból. Sama się w niego zaopatrzyłam, ale jeszcze nie podawałam bo żel na razie wystarcza..Co do drugiego problemu. Moja Córcia była od początku przekręcana z boczku na boczek żeby właśnie nie miała płaskiej głowki i ładnie spała. Obecnie już od jakiegoś czasu sama się przekręca i jest dobrze. Moim zdaniem główka może się jeszcze "wyrównać", a jeśli mimo spania na boczkach nic się nie zmieni to poradź się pediatry.

Ostatnia edycja:
reklama
Czy macie podobny problem? Jak z tym sobie poradzić? Czy jest szansa że jeszcze glówka się zaokrągli???

Napisze Ci jak ja to widze ale zaznaczam że expertem nie jestem ;-)
Laura na początku też nie chciała spać na boczku i musze się przyznać że jakiś czas wymuszałam u niej tą pozycję (rolowałam jej za pleckami kocyk) aż ją polubiła,teraz sama się przekręca w nocy,na dzień kupiłam jej poduszkę Clevamama i nie pilnowałam już jak leży kiedy czuwa-głowkę ma okrąglutką.
Mój starszy synek miał lekko spłaszczoną potylicę ale dzisiaj-ponad 9 letni kawaler ma śliczny łepek :tak: ale jak tylko zauważyłam spłaszczenie (ok.3 m-ca) robiłam wszystko żeby główkę miał na boki-poskutkowało
Koleżanki synek niestety ma bardzo płaską głowę (obecnie 3-latek) ,mimo że stawała na głowie żeby nie leżał na pleckach z główką na wprost,okazało się po czasie że miał za małą dawkę witaminy D3 i miękką potylicę,żal że doszli do tego po czasie bo główka już nie zmieniła się...
Nie wiem jak to się ma u starszych maluchów,wiem że najbardziej plastyczna jest do 5-6 m-ca kiedyś nawet czytałam artykuł w którym było napisane że profilaktyka od urodzenia do 3 m-ca (zmienianie pozycji dziecku) natomiast do 6 m-ca jest czas na ewentualne "poprawki",później ten proces jest znacznie wolniejszy przez coraz to mocniejsze kości ale wydaje mi się że główka cały czas rośnie więc ma szanse jeszcze się zaokrąglić,może JJ więcej ci napisze na ten temat,kiedyś wspominała coś co jej powiedział rehabilitant :tak:

Pflaume,moi chłopcy obaj mieli pierwsze ząbki po 9 m-cu także główka do góry-jeszcze czas :)
Jejciu,jakie te Wasze dziewczynki sprytne wszytskie,mi się trafił mega leniwy egzemplarz chyba :-D
Ychhh,się rozpisałam ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry