reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniowa mama

Cześć kobitki. My dziś zaliczyliśmy wreszcie spacerek. :D Oliwusia już w pozycji półleżącej, zachwycona oglądanie drzew. :D Nie wiem tylko , czy nie za bardzo wystwiłam ten jej pyszczek na powietrze, ale była nivejką nasmarowana i jak przysnęła to ją kocykiem mocno okryłam.
Przed 18 pojechałam kąpać noworodka, oj to kurczaczek maleńki. Wszystkie śpiochy za duże,. Jejku, moje dzeici były spaślaki w porównaniu z tą krzuszyną. W kąpieli się pruła, może jutro będzie lepiej . Jak ja się cieszę , że Oliwcia już taka duża, pogugamy sobie razem, pochichrotamy, napiszczymy, a takie zawiniątko to trochę strach.

Myślałam, że jutro poleniuchuję włóżku, a tu muszę iść z synkiem na spotakanie przedkomunijne w sprawie mierzenia alb. O 9 rano- chyba pogłupieli. :mad:

reklama
hmmm ale tu dzisiaj mały ruch może nowe mamy cos napiszą.... e znowu się powtarzam no dalej konwalia 31 odwagi przecież widzę ,ze nas czytasz czasami...

domicela pisze:
Mam pytanie zupełnie z innej beczki- czy pościel satynową trzeba prasować ?? bo mam jedną ale akurat jej nie trzeba , właśnie znalazłam jedną która mi się bardzo spodobała i jest z satyny mm dylemat :-[
Ja to żadnej pościeli nie prasuję, nie lubię prasować a mój men to mógłby pod gołą kołdrą albo kocem spać.

No właśnie ja też nie prasuję i znalazłam jedną na allegro i jest z satyny chyba sobie kupię na wiosnę dla poprawy nastroju

Gaga u nas też kiedyś były czasy, że mąż robił ciasto ale to dawno było. W ogóle dawno nic nie gotował :mad:.

Anda u nas na pierwszą kąpiel przyjechali moi rodzice, ale kąpał Darek. No i Marysia zaraz po włożeniu do wanienki zrobiła kupę :p. Gdyby nie rodzice to nie wiem co by było bo myśmy jakoś tak zastawili się w pokoju,  że jedna trzymała wanienkę, druga otwierała drzwi no i trzecia trzymało gołe dzieciątko. A mała też płakała ale okazało się że lubi cieplejszą wodę.

Marysia też trochę charczy ale to ślina, cieknie jej z buzi non stop.

A skąd macie Narnię ja też chcę.

reklama
Znowu wszystkie poszły spać. Zostałam sama :(
A ja byłam na Narnii w kinie :) Fajnie zrobiona, ale nie powala. A z osiołka to pewnie macie wersję bez dubbingu, tylko z napisami...
Anika - Narnia to fajna historia (przynajmniej dla mnie, bo ja lubię tego typu książki), ale teraz się robi wokół niej dużo szumu z powodu ekranizacji...
Całość ma 7 części. W pierwszej czwórka rodzeństwa trafia przez szafę do cudownej krainy. Wszyscy tam czekają na lwa Aslana - wielkiego władcę, a krainą rządzi zła królowa - Biała Czarownica. Mnóstwo tam baśniowych postaci, mówiących zwierząt itp. W kolejnych częściach serii inni bohaterowie trafiają do Narnii (nie ma tu porządku chronologicznego). Dla mnie jeden z piękniejszych fragmentów książki mówi o stworzeniu Narnii przez Aslana (a to przedostatnia część).
Z ciekawostek jeszcze:
- Narnia nazywana była protoewangelią dla dzieci. Mnóstwo tam aluzji do ewangelii, Jezusa (pod postacią Aslana) itp.;
- porównuje się Narnię do klimatu Władcy pierścieni, ale w przeciwieństwie do Władcy to książka typowo dla dzieci, a z Władcą ma to wspólnego, że Tolkien i Lewis (autor Narnii) byli przyjaciółmi i nawet chyba założyli razem jakieś stowarzyszenie literackie;
- a z Harry Potterem ma tyle wspólnego, że obie książki tłumaczył Andrzej Polkowski :)

Do góry