reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniowa mama

arabella fajnie tak poprawic sobie wyglad :):) ja mam domowa fryzjerke juz od prau lat :) a teraz to bywa u mnie czesciej bo jest chrzestna Zuzi :):)

Ja sobie czesto w ciazy poprawialam humor :):) raz jak maz wrocil z pracy nalykany to sie wkurzylam i pojechalam do mojej kuzynki i zrobilam sobie wlosy, potem jak przyjechalam to maz powiedzial ladnie wygladasz - to dla mnie ??? a ja do niego ze nie ze zrobilam to dla siebie - poprawilam sobie humor :):) i bylam wtedy naprawde szczesliwa :):)

reklama
Ja juz mam zomowiona wizyte na wiosne bo teraz jeszcze zima jest a jak bardzo zimno to w czapce chodze - szkoda tak niszczyc czyjas prace :):):)

moja teściowa pracuje w biurze paszportowym, jak będę się z nia widzieć to zapytam, ale z tego co wiem opłata za wyrobienie to chyba cos koło 100zł, i chyba nie ma znaczenie czy dla dziecka czy dorosłej osoby
Majula coś chyba łapie gorączke po szczepionce :( coś czułko troszke ciepłe, no ale nie jakos mocno, zobaczymy
dobra zmykam kimkę strzelić
dobrej nocki

Domicela ja jestem świeża w paszportach bo właśnie wyrobiłam dla swoich maluchów, jadę do Włoch w czerwcu! A więc tak:
opłata 30 złotych
akt urodzenia dziecka
2 zdjęcia z odkrytym lewym uchem
oboje rodziców przy składaniu
dowody rodziców
i oczywiście wniosek
A co do zdjęć to tragedia, robiliśmy prawie godzinę, zmuś takiego malucha do spojrzenia akurta w tę stronę!!! ;)

Ja jutro do fryzjera, muszę coś zrobić z tą moją czupryną ::)
Byłam dziś na szczepieniu Szymon waży 8,800! To chyba w normie! Teraz smacznie śpi :)

cześć wieczorem
widzę, że paszporty na tapecie. Ja wiem co i jak, bo półtora roku temu robiłam Michałowi.
1. Atol, tu nie chodzi o poświadczenie, że to moje dziecko, bo przecież może z nim jechać też ciocia, wujek itp.
2. Przy przekraczaniu granicy dziecko musi mieć dokument potwierdzający jego tożsamość. Może to być dowód osobisty albo paszport. Kosztują tyle samo, ale chyba wygodniej zrobić paszport.
3. Kiedyś były za darmo, teraz kosztują bodajże 35 zł. My czekaliśmy 3 tygodnie.
4. Przy składaniu wniosku muszą być oboje rodzice z dowodami osobistymi (ze względów bezpieczeństwa; żebyś nie porwała dziecka mężowi i nie uciekła z nim za granicę ;) )
5. Można też złożyć wniosek o wpisanie dziecka do paszportu matki lub ojca (ale wtedy może przekraczać granicę tylko z tym rodzicem, u którego jest w paszporcie).
Acha, i zdjęcie to chyba lewy półprofil z odsłoniętym uchem.

Goga a jak wpisać do paszportu rodzica to wtedy wychodzi na to ,że zdjęcie dziecka niepotrzebne....chyba ,że źle kombinuję

reklama
hehe a ja myślałam że tyle co dorosłych :) dobrze wiedzieć może my tez wyrobimy będzie spokój :)
dobra to ja już ide bo przeciez to moje kochane dziecię jeszcze nie śpi :)

Do góry