reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowa mama

Cześć dziewczyny.
Dziękuję za życzonka...

Co do pampersów to moim zdaniem najlepsze są pampersy. A na początek wystarczy paczka tych najmniejszych. Dzidziawy szybko rosną... My przy Gabiszonie chyba zużyliśmy 2 paczki tych Newborn a później rozmiar 2.
Choć na dzień przez pierwsze 2 tygodnie była tetra a na noc pampersy. A później to wygoda zwyciężyła.

Nie bójcie się, napewno poradzicie sobie z dzieckiem. Choć ja też miałam takie obawy. A sam poród to już wielki strach. Teraz też się boję. Bo mówią, że nie ma dwóch identycznych porodów.
Ostatnio mój mąż też zaczął się bać a raczej obawiać jak to będzie z małym szkrabem a zwłaszcza z kąpielą. Mówi, że nie pamięta jak to się robi. Ale szybciutko sobie przypomni. Muszę przyznać, że od samego początku kąpiel to jego obowiązek. Sam chciał i tak zostało do dziś. Ja pierwszy raz wykąpałam Gabiszona jak miała skończone 3 miesiące i musiałam spróbować, bo mężuś wyjeżdżał wtedy na tydzień...

Pozdarwiam

reklama
Świadectwo jak najbardziej super, ale czasem to juz mój syn zaczyna mnie przerastac i czuje sie przy nim jak analfabeta. Dzis uparł się, żeby ogladać relację z otwarcia cmentarza Orlont i po wnikliwym wpatrywaniu się w telewizor padło pytanie (jak zwykle za 100 punktów) " - Mamo, a Juszczenko do dobrym prezydentem jest?...
kurka! Ja się znam na polityce jak kura na pieprzu ;)

Oj,to ja teraz widzę,Żużaczku,że Ty już obyta z dziećmi.Pewnie będziecie świętować pierwsze świadectwo... ;) Co do pieluszek to ja stawiam na początek tradycyjnie-w dzień tetrowe,w nocy Huggisy.Mam nadzieję,że wyrobię jakoś przy praniu,suszeniu i przebieraniu ::) A kąpać to pewnie z początku będę sama,bo Mój Mężuś już zapowiedział,ze będzie się bał,żeby krzywdy małemu nie zrobić...hehe.

hej!!
Co do pieluch to pampersy, a na to dwie zwykłe tetrowe na bioderka (jak położna kazała) spinane specjalnymi agrafkami. Kąpiele na początku moja mama a potem ja z mężem. Na zajęciach w szkole rodzenia nie wyglądała ta kąpiel na zbyt skąplikowaną.... ale..... życie.....
Powiedzcie mi czy któraś z Was zna herbatki PLANTEKS (czy jakoś tak) położna na zajęciach mówiła że w czasie upałów można dzieci dopajać takimi herbatkami. Co o tym sądzicie??
Pozdrawiam

Anecik zgadza sie, są takie herbatki ale w kazdej poradni laktacyjnej usłyszysz, ze jesli maluszek cyca, to zadne dopajanie nie jest potrzebne. Mleko kobiece podczas pzystawianie dziecka do piersi najpierw jest bardzo wodniste i szybko plynie - własnie po to, zeby dzidzia sie napiła a potem robi sie bardziej kaloryczne. I tak za każdym razem. Mój syn przyszedł na swiat w "lato stulecia" i ani razu go nie dopajałam. Dopajanie = zadsze przystawianie do piersi. Za to nie wiedziałam co to bolace i przepełnione piersi, zastój pokarmu i inne cuda wianki. Mały był najlepszym laktatorem ;D

Spędziłam dziś cudowny dzień na wsi na bujaku. Zazdroszcze wszystkim posiadaczom domków z ogródkiem...Ja będe używać pampersów, tetrowych niechciałoby mi się prasować. Acha i "zaoszczędziłam" 150 zł. Koleżanka da mi swój laktator. Ona nie miała pokarmu (nawiasem mówiąc to zawsze miała duży biust i jak była w ciąży to leciało jej mleko z piersi a jak przyszło co do czego to klapa - z karmieniem nie ma regóły). Monika

To faktycznie dziwne -bo jak już jej mleko leciało i nie dała rady? Ja się zastanawiam nad tetrowymi ale jak rozmawiałam z moimi znajomymi to żadna z nich nie wytrzymała z praniem dłużej niż kilka dni ;D Tak więc nie wiem.

Muszę w końcu dokończyć kupowanie tej wyprawki i zrobić wielkie pranie ::) A powiedzcie mi jeszcze czy oprócz specjalnych proszków dla dzieci są też jakieś specjalne płyny do płukania? Czy jak to się płucze? Nie mogę jeszcze sama wychodzić do sklepu więc muszę dać mężusiowi konkretną listę - czarno na białym co ma kupić bo inaczej może być problem ;D
a sama nie mam doświadczenia.

O dopajaniu czytałam dokładnie tak jak pisze ŻuŻaczek. Nie ma to jak doświadczona mamusia :) Kiedyś były inne poglądy i moja teściowa bardzo się zdziwiła że teraz radzą dziecku nie podawać żadnych płynów oprócz mleka mamy.

moja dzidzia

Happy ja do skończenia przez Boguche roku nie uzywałam zadnego plynu do plukania. Syn jest alergikiem więc wychodziłam z założenia, ze im mniej chemii tym lepiej. A wszystkie ciuszki i pieluszki prasowałam więc i tak były miękkie. Z tego co wiem jest plyn do plukania Jelp, nie wiem czy jest tez lovella. Cocolono bym na razie nie polecała, ale ja i tak jestem przewrazliwiona przez te alergie Boguchy :D

reklama
hej!!
Happy ja używam do prania JEPL SOFT 2w1 (proszek + środek zmiękczający) paczka 2,4 kg kosztuje ok 28 zł. Nie wiem natomiast czy są jakieś płyny??
Żużaczku dzięki za cenne wskazówki!!!
Jakie chusteczki do pupy planujecie kupić? Ja nabyłam paczkę bambino, kosmetyki do pielęgnacji też mam z bambino. Jaki krem z filterm dla maleństwa polecacie?
Pozdrawiam

Do góry