reklama
agata806
Fan(ka)
Cześć!!!
Najlepsze życzenia dla dzisiejszych jubilatów (zawsze mylę jubilatów z solenizantami ale tym razem mam nadziejeję że nie .
Dzisiaj byliśmy na szczepieniu i w związku z tym ważenie. Znowu Marysia nie przybrała super ale coś tam do przodu. Zapytałam się czy może warto zrobić morfologię ale pani doktor odradziła a zwłaszcza w państwowej przychodni - jak będzie gorzej z wagą to dopiero wtedy. I związku z tym mam pytanie czy były u was jakieś specjalne wskazania do morfologii lub badań moczu czy wasi lekarze po prostu zalecają takowe. Już sama nie wiem co robić. Z jednej strony to sters dla dziecka ale takie badanie jest przynajmniej obiektywne. Mała jest na 25 centylu (waga, obwód główki, wzrost chyba też) ale na punkcie przyrostu na wadze mam fioła.
Najlepsze życzenia dla dzisiejszych jubilatów (zawsze mylę jubilatów z solenizantami ale tym razem mam nadziejeję że nie .
Dzisiaj byliśmy na szczepieniu i w związku z tym ważenie. Znowu Marysia nie przybrała super ale coś tam do przodu. Zapytałam się czy może warto zrobić morfologię ale pani doktor odradziła a zwłaszcza w państwowej przychodni - jak będzie gorzej z wagą to dopiero wtedy. I związku z tym mam pytanie czy były u was jakieś specjalne wskazania do morfologii lub badań moczu czy wasi lekarze po prostu zalecają takowe. Już sama nie wiem co robić. Z jednej strony to sters dla dziecka ale takie badanie jest przynajmniej obiektywne. Mała jest na 25 centylu (waga, obwód główki, wzrost chyba też) ale na punkcie przyrostu na wadze mam fioła.
agata806
Fan(ka)
U nas przygotowań do Świąt na razie brak. Sprzątanie na ostatnią chwilę bo kurzy sie strasznie a i z utrzymaniem wszystkiego na miejscu też mamy kłopoty. Tylko okna wcześniej umyte. Za to wyjątkowo mamy wszystkie prezenty bo zawsze na ostatnią chwilę to zostawialiśmy ale teraz jak jest Marysia to każde wyjście do sklepu musi być przemyślane żeby nie wracać po kilka razy.Wigilia u jednych rodziców, pierwszy dzień u drugich więc pewnie gotować też wiele nie będę musiała .
Ż
żużaczek
Gość
agata my robilismy szczególowe badanie krwi, nie tylko morfologię ze wzgledu na to, ze Witek miał zółtaczkeprzez ponad dwa miesiace i hemoglobina od bilirubiny mu spadła
słowiczek
mama pisklaczków
Agata my robiliśmy badanie moczu bo było podejrzenie jakiejś bakterii w moczu ze względu na bóle brzuszka i kolki u Łukasza.
Jutro powtarzamy to badanie.
A centylami się nie przejmuj. Mój Łukaszek też w tych centylach oscyluje. Ważne, żeby nie było dużych odskoczeń od normy. Np. waga w 3 centylu a wzrost w 97.
Jutro powtarzamy to badanie.
A centylami się nie przejmuj. Mój Łukaszek też w tych centylach oscyluje. Ważne, żeby nie było dużych odskoczeń od normy. Np. waga w 3 centylu a wzrost w 97.
anecik
Majowe mamy'09
hej!
Agata nam morfologie zlecił lekarz bo Tomuś za blado wyglądał i wyszło niskie żelazo... neurolog mówił że 4 miesięczniaki bardzo często mają niskie żelazo.. bo wyczerpuja zapasy jakie nagromadziły jeszcze w brzusiu a nie dostaja za duzo w jedzonku, a o badanie moczu prosze lekarza co jakis czas tak aby skontrolować....
My na święta tez raz u jednych raz u drugich rodziców...
Słowiczku mój Tomuś kategorycznie odmawia picia z butli... a a niebawem kończy mi się wolne... zastanawiam się czy nie zacząć kubeczka niekapka wprowadzać?? W poradniku "Pierwszy rok życia dziecka" czytałam że można... co Wy na to??
Pozdrawiamy..
Agata nam morfologie zlecił lekarz bo Tomuś za blado wyglądał i wyszło niskie żelazo... neurolog mówił że 4 miesięczniaki bardzo często mają niskie żelazo.. bo wyczerpuja zapasy jakie nagromadziły jeszcze w brzusiu a nie dostaja za duzo w jedzonku, a o badanie moczu prosze lekarza co jakis czas tak aby skontrolować....
My na święta tez raz u jednych raz u drugich rodziców...
Słowiczku mój Tomuś kategorycznie odmawia picia z butli... a a niebawem kończy mi się wolne... zastanawiam się czy nie zacząć kubeczka niekapka wprowadzać?? W poradniku "Pierwszy rok życia dziecka" czytałam że można... co Wy na to??
Pozdrawiamy..
agata806
Fan(ka)
A ja będę starała się wrócić tylko do karmienia piersią, już bez odciągania. Teraz mleka mam trochę więcej a mała bardzo się nie buntuje więc liczę na to że się uda Mam dosyć tego laktatora i tego że zabiera mi, a głównie małej, czas. W większości przypadków jak mała śpi to oddciągam mleko zamiast zrobić coś w domu albo po prostu przespać się. Ale zostanę przy daniu butelki na noc. Przyzwyczaiłam się do przespanych nocy a i tata Marysi może ją nakarmić, co bardzo lubi.
Mailen
Fanka BB :)
Hej dziewczyny!!!!
Wreszcie dzis udało mi sie do Was zajrzeć, bo cały weekend w szkole a dziś na zakupach bo nie miałam jeszcze żadnych prezentów a to już chyba najwyzsza pora, choć i tak jeszcze mam nie wszystkie
Mój Olek skończy 4 miesiące w Wigilie kurcze jak super taka nowa mała istotka na święta, chociaż w tamte święta też już był tylko w brzusiu, skojarzyła mi się ta reklama mastercard czy cos....wigilia z pierwszym wnukiem....bezcenna, tak jest u nas, pierwszy wnuczek jednych i drugich dziadków
A jeśli chodzi o spanie, to kryzys Olka nadal trwa i budzi sie co 1-1,5 h a ja juz ledwo żywa
a o świętach i chrzcinach to aż się boje mysleć, zero przygotowan, nic jeszcze nie posprzatane a to juz przeciez tuż tuż....
Wreszcie dzis udało mi sie do Was zajrzeć, bo cały weekend w szkole a dziś na zakupach bo nie miałam jeszcze żadnych prezentów a to już chyba najwyzsza pora, choć i tak jeszcze mam nie wszystkie
Mój Olek skończy 4 miesiące w Wigilie kurcze jak super taka nowa mała istotka na święta, chociaż w tamte święta też już był tylko w brzusiu, skojarzyła mi się ta reklama mastercard czy cos....wigilia z pierwszym wnukiem....bezcenna, tak jest u nas, pierwszy wnuczek jednych i drugich dziadków
A jeśli chodzi o spanie, to kryzys Olka nadal trwa i budzi sie co 1-1,5 h a ja juz ledwo żywa
a o świętach i chrzcinach to aż się boje mysleć, zero przygotowan, nic jeszcze nie posprzatane a to juz przeciez tuż tuż....
reklama
agata806
Fan(ka)
Anecik ja gdzieś czytałam że nawet warto wprowadzać kubek niekapek u dzieci jedzących z butelki, żeby nie przywyczaiły się zbytnio, bo później piciu to też tylko z butelki ze smoczkiem. U dzieci karmionych piersią taki kubek podobno nie zaburza odruchu ssania. Nie wiem na ile to się sprawdza. Wiem że z aventu są zamiast smoczka do butelki końcówki takie jak z kubka niekapka i one są od 3 miesiąca. Ale może spróbować innego smoczka. Ja od samego początku używałam aventu i Marysia od razu go zaakceptowała ale dostaliśmy butelkę z cannopola i też jadła ale zachwycona nie była. Używałam jej w sytuacjach awaryjnych jak inne nie były wygotowane. Może też niech ktoś inny spróbuje nakarmić z butelki. Córka koleżanki je z butelki tylko od babci ale wtedy mama jest w pracy. Jak Tomek widzi mamę to pewnie woli od mamy niż z butelki .