reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowa mama

Witek miał zalecone badanie moczu po USG. Na USG maiłam zalecone isć jeszcze jak byłam w ciązy - na prenatalnym wyszedł malutki złóg. W tej klinice w której rodziłam lekarze maja wariacje na punkcie profilaktyki ale mam przynajmniej pewnosc, że maluch dopatrzony dokładnie.

reklama
Gaga...ja karmię...butlą i nie narzekam :) Dominikowi też troszkę ropieją oczka.Zapisali nam jakieś kropelki biodacini czy jakoś tak,ale na razie próbujemy domowych sposobów,czyli rumianku i kwasu bornego.Jednak efekty znikome muszę przyznać :( Mały bardzo towarzyski,nie chce sam leżeć w pokoju,tylko tam,gdzie się coś dzieje.Normalnie dusza towarzystwa :) A najbardziej nie lubi czapeczki i ciuszków wkładanych przez głowę :) :)

evelinka biodacyna na oczka my tez to mieliśmy i raz pomogło ale po tygodniu znowu ropieją i raz jest lepiej raz gorzej, pójdziemy do znajomego pediatry to może w końcu nam powie coś konkretnego, od kiedy bierze sie witaminki???

cześć dziewczyny!! a i witam nową mamusię wśród nas- czesć marta!!! gratuluję bliźniaczek- i z góry podziwiam:-)

rzadko ostatnio piszę, bo zanim przeczytam to, co napisałyście to mały się budzi i nie zdazę juz nic napisać, ale jestem na bieząco :-) mam pytanie czy któremuś z waszych maleństw ropi sie może rączka po pierwszym szczepieniu (tym jeszcze w szpitalu) ?? bo mój pawełek jest ostatnio marudny i podejrzewam, że to może byc związane z tą ropiejącą łapką. nastraszyłyście mnie tymi trzymaniami główki na bok- mój mały też często trzyma główkę na jedną stronę. we wtrorek idziemy do lekarza (na szczepienie), więc zobaczymy co powie. idę się odprężyć- tzn posiedzieć w wannie pełnej wody- póki mały spi :-)

Ropienie rączki po pierwszym szczepieniu to rzecz prawidłowa i tak powinno być. Na pewno może maluszka bolec, zwłaszcza jak lezy na tym boczku. Witkowi tez ropieje. A tym preferencyjnym trzymaniem głowki to tak zanadto nie nalezy się przejmowac, bo to efekt jeszcze zycia plodowego - maluszek tam najczęsciej miał główke w ta sama stronę (tak mi powiedział pediatra) i jesli raczki i nózki chodza mu prawidłowo, jesli nie wygina tulowia w banan to nie ma się czym przejmowac.

Ależ się rozpisałyście przez ostatnie dni :) Zaczynam mieć zaległosci w czytaniu. Ja też witam Marte od bliźniaczek i pozdrawiam...
Evelinka - biodacyna na ropiejace oczka to dobra rzecz, ale to antybiotyk. Zakraplac kilka razy dziennie, ale tylko do ustapienia objawów. I nie zostawiać opakowania na później, bo można je zużyć w ciągu dwóch tygodni od otwarcia (mimo że na ulotce brak takiej informacji).
Anika czy Ciebie boli tylko w czasie karmienia czy cały czas? Bo u mnie były takie momenty, że jak zaczynałam karmić, to widziałam wszystkie gwiazdki na niebie. Jedna z teorii lekarzy mówi, ze to zatykają się kanaliki z mlekiem...
A jeżeli chodzi o ortopedę, to też mnie wkurzył. Byliśmy w piątek na usg bioderek i usłyszeliśmy, że mały ma miękkie stawy i trzeba mu dawać więcej wit. D3, a za dwa miesiące kolejne kontrolne USG, ale... W poradni można je zrobić tylko do 3 m-ca życia, a potem prywatnie, najlepiej u pana docenta, który właśnie je zrobił. I bach, razem z wynikiem badania wizytówka z adresem prywatnego gabinetu. Reklama dźwignią handlu...

A jeżeli chodzi o spanie, to Marek zasypia w łóżeczku, ale koło czwartej w nocy po jedzeniu domaga się dalszego ssania - czyli smoczka, bo cycuś nieczynny - a ten smoczek ciągle mu wypada, więc zabieram go na tapczan, a w tym samym czasie na nasz tapczan trafia też Michał, który chce się poprzytulać, bo coś mu się przyśniło - i do rana najczęściej już śpimy w czwórkę, tzn. dzieci śpią, a my czuwamy, żeby ich nie zgnieść, bo tapczan niespecjalnie szeroki...

dziewczyny od kiedy ta witamina D3??? nam lekarz nic takiego nie przepisał !!!nie wiem też co z tym badaniem moczu, rany normalnie nic nie wiem,
rączka też nam dzis zaczęła ropieć po tej szczepionce, mała jak zwykle po 19 marudna aż do kąpieli, wreszcie zasnęła,
idę pod prysznic i spać, coś ostatnio zmęczenie daje mi się we znaki

Gaga d3 podaje się od 8 doby po 1 kropelce a po skończeniu dwóch tygodni po 2 kropelki.
Nam w szpitalu nic na ten temat nie powiedzieli, dopiero dowiedziałam się od położnej i kupiłam Vigantol. I od 2 tyg życia malucha podaję regularnie.

reklama
Do góry