reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniowa mama

Hej!!!
Domi23 palenie jest szkodliwe, a w ciąży truje sie nie tylko siebie ale i maleństwo. W poradniku wyczytałam że palenie zwłaszcza po 4 miesiącu ciąży jest niebezpieczne bo grozi: porodem przedwczesnym, przedwczesnym oddzieleniem łożyska, zakłóceniami z oddychaniem, niską masą urodzeniową itp. Nie wiem jednak jak to sie ma do rzeczywistości. Ciąża może byc świetnym argumentem do rzucenia palenia. Jednak decyzja palić w ciązy czy nie należy do konkretnej osoby.
Domi czy czujesz już ruchy Swojego maleństwa?? Pracujesz czy jesteś na zwolnieniu lekarskim???
Pozdrawiam

reklama
Witam na moje pytanko bardzo dziękuję za odpowiedz,a jeśli chodzi o to czy czuje ruch to o tak pierwszy ruch poczułam już 14 tyg. ale tylko jeden raz a od 17 tyg. to prawie codziennie a nawet w nocy mnie budzi jak się w brzuszku kręci jest to bardzo przyjemne za dnia a noc jest wtedy nie przespana papatki

Cześć dziewczyny!
Czytam wasze listy i zaczynam się niepokoić. Dziś zaczyna się 19 tydzień a ja nie czuje ruchów. Jakieś dwa tygodnie temu miałam jakieś bąblowania i myslałam że to to. Ale po głębszej analizie doszliśmy z moim Aruniem do wniosku że to kiszki szaleją. Co wy na ten temat sądzicie! Pozdrawiam.

Hej!!
Mobugaj nie ma powodów do niepokoju!!!! Sa dziewczyny które ruchy dzidzi czują dopiero ok 22 tygodnia!!! Jak chodzisz do Swojego gina to słyszysz serduszko i widzisz na usg jak fika!! Jeżeli w ciągu dnia dużo chodzisz i prowadzisz aktywny tryb życia to możesz nie czuc ruchów bo dzidzia jest kołysana przez Ciebie. Może byc tez tak że to wyjatkowo spokojne maleństwo. Jeżeli chcesz poczytać o ruchach dzidzi to na forum ciąża, poród..... jest wątek temu poświęcony!!! Musimy mysleć pozytywnie!!!!!! Na kiedy masz termin???
Pozdrawiam serdecznie

Cześć Anecik!
Dzięki za odpowiedź, tak wlaśnie myślałam. Słyszalam jak serduszko bije i to mnie troche uspokaja. Termin mam na 12 sierpnia. Ale myśle, że to będzie później. Mam długi cykl min 32-34 dni, a ten termin jest wyliczany wg 28 dniowego. Lekarz powiedział, że termin się okarze dopiero przy następnym usg. A tak na marginesie mam na imie Monika. Pozdrawiam.

hej!
Monika co do terminu - tego tak naprawdę nie wie nikt!!!! Byłam wczoraj u dentysty i kiedy moje maleństwo "usłyszało" wiertło to zaczęło fikać!!!! Ja idę na usg połówkowe we wtorek i może poznamy z mężem płec naszego maleństwa jezeli się pupą do nas nie odwróci!!! Najważniejsze żeby było zdrowe!!!! Od kilku dni łapią mnie kurcze łydek czy któras z Was może mi cos na to polecić?? Jak Wam idzie gromadzenie wyprawki???
Pozdrawiam serdecznie

Jeżeli masz kurcze łydek lub częste mrowienia w rękach lub nogach to oznacza, że masz za mało magnezu. Ja w pierwszej ciąży strasznie się męczyłąm z kurczami łydek i stóp. Bolało bardzo.
Na tę dolegliwość gin przepisał mi magnez w tabletkach - MAGNEFAR B6. Troszkę pomogło a przynajmniej nie tak mocno bolało.
Teraz znowu często "drętwieją" mi ręce i nogi i biorę to samo.

Pozdrawiam

Cześć! Ja ide na wizyte po świętach to pewnie będe mieć USG i czegoś się dowiem. Mój lekarz to straszliwy buc i tradycjonalista. Jak się spytam co się urodzi to pewnie powie, że "dziecko" - jest znany z takich haseł. Zazdroszcze dziewczynom z dużych miast, mają większy wybór co do lekarza i szpitala (u nas jest jeden i nie znają w nim haseł typu "rodzić po ludzku"). Ja też mam takie mrowienia w nogach zwłaszcza jak leże, ale to nie jest szczególnie uciążliwe. Bardziej mnie denerwują zawroty głowy. Pozdrawiam.

Cześć Kobitki !!!
ja czuję się dobrze jak na razie nie mam żadnych kurczy ale za to cały czas chce mi się spać
już mi wstyd zasypiam nawet jak jestem w odwiedzinach u rodziców czy macie jakiś sposób
na to aby zmniejszyć senność z góry dziekuje papa

reklama
hej!!
Słowiczku dzięki za radę!!! Domi a jak tam u Ciebie z poziomem cukru??? Zmęczenie to coś całkiem normalnego ja potrafię tyle spać że .... ;D czasem aż się dziwię. Niestety nie mam metody na nie spanie, a tak wogóle to po co jej szukać!!! Wyspijmy się traz bo potem nie będzie kiedy!!! Wczoraj miałam jakiś kryzys i byłam u lekarza bo męczyły mnie bóle w klatce piersiowej i w plecach. Miałam niskie ciśnienie jak na obecny stan.
Lekarz kazał mężowi nacierac mnie olejkiem kamforowym!!! Wzięłam też apap. I dziś już jestem na chodzie!!!
Pozdrawiam serdecznie!!!

Do góry