Summerbaby jesteście już po załatwianiu w urzędzie? Mogłabyś coś więcej napisać, pamiętam, że kiedyś coś wspominałaś o załatwieniu dokumentu, że twój M. to ojciec dziecka i że wtedy w szpitalu od razu wpisują jego nazwisko i potem nie trzeba biegać po urodzeniu dziecka i tego dopiero załatwiać? Pls o info jak to się załatwia?
Ja też niedawno załatwiałam taką samą sprawę w USC z moim partnerem. Nie jesteśmy małżeństwem, więc jak dziecko się urodzi to ja musiałabym wszystko w urzędzie po porodzie załatwiać, a tak jak już mój mężczyzna uznał dziecko poczęte to teraz wystarczy, że on weźmie mój dowód i po porodzie zarejestruje Dzieciątko. To, co wpiszą w szpitalu i tak nie ma takiego znaczenia, zazwyczaj tylko wpisują imię dziecka, syn/córka np. Anny. Wszystko nabiera mocy jak zarejestruje się dziecko w urzędzie.
My w sumie umówiliśmy się z dnia na dzień na to uznanie dziecka poczętego. Przynieśliśmy do USC nasze dowody osobiste, zaświadczenie o ciąży (u nas wystarczyła karta ciąży) i trwało to jakieś 20 minut zanim babeczka wszystko powpisywała do komputera. Przy tym też orzekliśmy, że dziecko po porodzie dostanie nazwisko po ojcu. Potem tylko odczytanie dokumentu przez Kierownika USC, podpisy i wszystko gotowe. Wszystko jakieś 30-40 minut.
My nie musieliśmy mieć żadnych odpisów aktów urodzenia (zwłaszcza ja), bo oboje mieszkamy i urodziliśmy się w tej samej miejscowości i podlegamy pod ten sam USC. W przypadku, gdybym ja urodziła się gdzieś indziej, musiałabym taki odpis aktu urodzenia sobie załatwić.
Ja mam zamiar rodzić w szpitalu w naszej miejscowości, więc problemu nie będzie. Gdyby zdarzyło się tak, że urodzę w szpitalu w innym mieście i tam będę musiała zarejestrować dziecko, to mogę zgłosić się o odpis/zaświadczenie o uznaniu dziecka poczętego z USC, w którym to wcześniej załatwiałam, by nie robić tego ponownie.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj
Ostatnia edycja: