ale wlasnie dieta Montignaca polecana przeze mnie polega na tym by nauczyc się odpowiednio odżywiać , ma rozne fazy, w tych pierwszych zrzuca sie ewentualny nadmiar kilogramów, a potem uczy ona jak dobrze sie odzywiac by byc szczuplym, silnym, zdrowym itd ;-)
ja zreszta dlatego jestem na diecie wegetarianskiej, uwazam ze jest ona bardzo korzystna dla zdrowia.od razu sto razy bardziej zwraca sie uwage na to co sie je, dba sie o to by dostarczyc organizmowi wszystkich skladnikow... a nie wpycha w siebie to co jest pod ręką - np parówki, robione wlasciwie nie z miesa a z jakiś odpadów... nie mowie ze wszyscy miesożerni tak robią
na pewno nie, mowie tylko ze mnie ta dieta nauczyla mnie dbania o jakies racjonalne odzywiania, zwracanie uwagi na to wszystko
moim zdaniem po prostu mieso nie jest ludziom do niczego potrzebne, jedzenie go po prostu bardzo ulatwia dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilosci białka, żelaza... jednoczesnie dostarczajac duzo złych tluszczow - szczegolnie gdy mowa o miesie czerwonym, bo biale pewnie nawet jest zdrowe, jakies antybiotyki...
i mnie np bardzo niepokoi to co to mieso w sobie zawiera, ze gdy przechodzi sie na wege to przez kilka tygodni/miesiecy ma sie wrazenie ze jest sie ciagle glodnym, i ze tylko mieso zaspokoiloby głod. czegos takiego nie doswiadczymy gdy np przestaniemy jesc marchewki
w kazdym razie ja nie jem miesa dlatego ze uwazam ze tak jest zdrowiej i mniej kalorycznie, a nie dlatego ze szkoda mi świnek.
z tego linku chyba najbardziej podoba mi sie ten fragment:
"Zamiast jeść surowe mięso, jak robią to wszystkie mięsożerne zwierzęta, ludzie mięso gotują, pieką, smażą, jednym słowem robią wszystko, aby zmienić jego smak przy pomocy różnych sosów,"
przeciez faktycznie w wiekszosci (szczegolnie wsrod kobiet, facetow mniej to rusza) tak jest, ze ludzie gdy im sie mowi co jedza jedząc mieso zatykaja uszy i nie chca sluchac
moja siostra np przestala jesc lody truskawkowe ktorych barwnikiem jest koszenila (czyli prosciej mówiac: zmielone robaczki )
na szczescie robią tez lody barwione sokiem z buraków