reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

reklama
To jak w gminie gdzie jestem zameldowana nie będą mieli środków, to nie wypłacą becikowego?

Najlepiej sprawdź sobie bezpośrednio w gminie, bo w każdej jest inaczej.

A w Krakowie jak rodziłam Luśkę to działał jakiś specjalny program, że kilka ośrodków medycznych miało podpisaną umowę z miastem i można tam było zrobić za darmo usg bioder maluszkowi bez skierowania i bez długiego czekania na termin. Obowiązkowy był chyba za to meldunek dziecka w Krakowie.

a ja poprasowalam ciuszki niemowlece, zostaly juz tylko tetrowki, flanele i jakies pojedencze *******ki, musze chyba jakies spiochy dokupic, chociaz z drugiej strony pewnie znajomi cos kupia, to moze sie obejde
M. wraca za godzinke, bedzie koszenie trawy bo u nas szok i ladna sloneczna pogoda! a ja rozpale grilla i zjemy na obiad kielbaske swojska :) mam tez karkowke, szybko zapekluje chociaz na godzinke :)
adaptacja kotki trwa :) nasz ja juz wylizuje, pily z jednej miski mleko, bardzo mu smakuje jej mleko, mam takie dla kociakow krowie ale z obnizona zawartoscia laktozy, takze jest ok, tylko ze on ja czasem tak niemilosiernie przygryza i wali lapa :( ja ja ratuje a ona i tak chce do niego spowrotem, ja nie wiem jak to dziala w tym zwierzecym swiecie :)
coli mi sie chce z lodem :) ja wiem ze to niezdrowe, ale do licha nie zaszkodzi raz na kilka dni :)

K8libby podstawowe becikowe masz od państwa, nie od samorządu, to 3 jest ze środków samorządu i tego może zabraknąć, ale to jest dla bardzo ubogich rodzin :tak:

Ja jeszcze nie mam dziecka, ale nie obkupuję się w gadgety bo nie wiem co mi będzie potrzebne, co niezbędne, a co zbędne. Teraz wszystko można kupić w każdej chwili. Jak się okaże że koniecznie potrzebuję laktatora nawet będąc w szpitalu, to poproszę TZ żeby mi w aptece najbliższej jakiś kupił i tyle.
Sterylizator kosztuje 38 zł, taki do mikrofalówki, ale też nie kupuję. Zobaczę jak będzie, czy będzie mi potrzebny no i kiedy zacznie być potrzebny. To albo sobie kupię albo nie. Każdej jest potrzebne i niezbędne coś innego. Każde dziecko jest inne, każda mieszka w innych warunkach, ma pomoc innych lub nie.
Myślę, że nie ma co kupować wszystko teraz a potem połowy nie używać.

Zaraz mi się zetnie białko w całym ciele z tego gorąca.

a u mnie już chłodniutko w sensie w mieszkaniu;-)
Która to chwaliła kamienice. Ja mieszkam w kamienicy i mam całą ścianę w 2m oknach od 4 rano wali w nie słońce o 9 jest 35 stopni:szok:
Summerbaby potwierdzam u nas dzis była afryka :tak:

jaaaaaaaaaaaaaaa, bo moja kamienica jest w cieniu :-D:-D i jeszcze mieszkamy na parterze, 3 minuty mam do placu zabaw, mąż 1 minutę do pracy :-D:-D do sklepu w kapciach można iść :cool2:
zjadłam michę czereśni, u mnie za 7 zł, słodziutkie :tak:

O, dzięki thinka :-). Nie wiedziałam że czymś takim mnie obdarują. No to już na luzie do tego podejdę.

k8libby, musisz się dowiedzieć, czy w Twojej gminie w ogóle wypłacają to gminne becikowe. To nie jest tak, że nagle się okazuje, że brakło pieniędzy i już nie wypłacają więcej. Dużo wcześniej podpisywana jest uchwała, i becikowe obowiązuje cały rok. To również gmina określa wysokość becikowego i zasady jego wypłacania.

Edit: z informacji, które znalazłam w necie wynika, że Szczecin nie wypłaca samorządowego becikowego.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry