reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2012

Dziwny lekarz bo B6 przyswaja lepiej Mg dlatego lekarze zawsze polecaja ten z B6.

wiesz, też mnie to zaciekawiło i poszperałam na necie i znalazłam opracowanie naukowe, w którym jest informacja, że witamina B6 zwykle jest w wystrczający sposób uzupełniana w diecie, natomiast zalecana jest kobietom ciężarnym szczególnego ryzyka (bardzo młodym mamom, chorująjcym, bądź po chorobach, kobietom spodziewającym się bliźniąt lub więcej, kobietom z biednych środowisk lub z nałogami). Natomiast nadmiar witaminy B6 może mieć efekt toksyczny: cyt."Składniki, które przy nadmiernym spożyciu mogą mieć efekt toksyczny to żelazo, cynk, witaminy A, B6, C i D. Przykłady te dowodzą dlaczego rutynowa suplementacja tych związków powinna być prowadzona rozważnie."

może więc dlatego mój lekarz jej nie zaleca.. zapytam go przy najbliższej wizycie.

Zgadzam sie calkowicie.Jeden temat jest rozbijany na kilka malych i ciagle dochodza watki.Mysle,ze polowa powinna byc poprzenoszona,niech zostana te z najwieksza frekwencja a tam gdzie juz nikt nie zaglada i nie pisze niech zostana poprostu usuniete.W ten sposob unikniemy balaganu. Probowalam to napisac przed chwila na innym watku,ale zostalam,ze tak powiem zakrzyczana heh.

mam jeszcze inny pomysł (zaczerpnięty od nas z marcówek), może po prostu załóżmy Archiwum Sierpniówek, do którego moderator (czyli Olga - winszowania :-) ) będzie wrzucała tematy, które "wygasły" - tym sposobem każdy, będzie mógł, jeśli będzie miał taką potrzebę, do nich zajrzeć a nie będą one zaśmiecały ogólnego naszego forum.

reklama
wiesz, też mnie to zaciekawiło i poszperałam na necie i znalazłam opracowanie naukowe, w którym jest informacja, że witamina B6 zwykle jest w wystrczający sposób uzupełniana w diecie, natomiast zalecana jest kobietom ciężarnym szczególnego ryzyka (bardzo młodym mamom, chorująjcym, bądź po chorobach, kobietom spodziewającym się bliźniąt lub więcej, kobietom z biednych środowisk lub z nałogami). Natomiast nadmiar witaminy B6 może mieć efekt toksyczny: cyt."Składniki, które przy nadmiernym spożyciu mogą mieć efekt toksyczny to żelazo, cynk, witaminy A, B6, C i D. Przykłady te dowodzą dlaczego rutynowa suplementacja tych związków powinna być prowadzona rozważnie."

może więc dlatego mój lekarz jej nie zaleca.. zapytam go przy najbliższej wizycie.

mam jeszcze inny pomysł (zaczerpnięty od nas z marcówek), może po prostu załóżmy Archiwum Sierpniówek, do którego moderator (czyli Olga - winszowania :-) ) będzie wrzucała tematy, które "wygasły" - tym sposobem każdy, będzie mógł, jeśli będzie miał taką potrzebę, do nich zajrzeć a nie będą one zaśmiecały ogólnego naszego forum.

W suplementach witamin jest Mg i B6 ,ale czasem jak sa skurcze to lekarze przepisuja tez Mg z B6,nie orientuje sie czy teraz mozna kupic bez B6 magnez. Kazdym lekiem w ciazy lepiej uwazac i wlasnie z rozwaga brac;-) .

Co do archiwum jestem za :tak:

W suplementach witamin jest Mg i B6 ,ale czasem jak sa skurcze to lekarze przepisuja tez Mg z B6,nie orientuje sie czy teraz mozna kupic bez B6 magnez. Kazdym lekiem w ciazy lepiej uwazac i wlasnie z rozwaga brac;-) .

jest magnez bez B6 (np. Asmag) i taki właśnie mój lekarz mi poradził kupować (nie mówił, że witamina B6 jest zabroniona, czy nie zalecana w ciąży, tylko, według niego lepiej zażywać "czysty" magnez, bez witaminy B6) trzymam się więc jego zaleceń, jest dobrym lekarzem i w pełni mu ufam, ;-)

Ostatnia edycja:
jest magnez bez B6 (np. Asmag) i taki właśnie mój lekarz mi poradził kupować, trzymam się więc jego zaleceń, jest dobrym lekarzem i w pełni mu ufam
;-)

A nie twierdze,ze jest zly ;-).Nawet nei wiedzialam,ze taki sam Mg mozna dostac.Ja mam tylko w witaminach MG i B6 nie przyjmuje go wiecej wiec narazie nic nie zmieniam tym bardziej ze teraz postawilam na najdrozsze witaminy.Troche jestem przewrazliwiona po poronieniu.

Ja w poprzedniej ciąży łykałam właśnie Asmag. Najpierw 1 tabletkę na skurcze nóg, potem 3 dziennie jak pojawiły się lekkie skurcze brzucha.
B6 i inne witaminy miałam i tak w Feminatalu (obecnie Femibion), który teraz też biorę.

mój lekarz zaleca witaminy od 20 tc, możliwe więc, że mając na uwadze, że zazwyczaj jest w nich już witamina B6 zalecił zażywanie magnezu bez niej.. A magnez też zaczęłam brać jak zaczęła mi "chodzić" powieka :-)

Roznie jest wlasnie odnosnie zalecania witamin.U nas ginekolodzy zalecaja od poczatku ze wzgledu na kwas foliowy w nich, poniej w zaleznosci,no ja mam antybiotyk do konca ciazy wiec musze je brac ochronnie oprocz ochrony do antybiotyku.

Mi moja doktorka kazała kupić witaminy dla ciężarnych z jodem, powiedziała, że nie lubi wspomagania się tabletkami, ale mamy zimę, więc mniejszy dostęp do jarzyn i owoców, więc w tym przejściowym okresie moge coś brać. Kupiłam sobie Prenatal Complex, czy któraś z Was to bierze?

Ostatnia edycja:
ja Prenatal brałam po urodzeniu Natalki, przy karmieniu piersią (takie miałam zalecenia na karcie wypisu ze szpitala) ale jak przyszłam w ciąży do mojego lekarza i powiedziałam, że do niedawna go brałam to jęknął :szok: :-D ale chodziło chyba głównie o długość brania (ok. 7 miesięcy) ;-) w każdym razie nakazał zaprzestanie ;-) ale jak mówiłam, on zaleca witaminy dopiero od 20 tygodnia.

reklama
Do góry