reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

reklama
kakarolina, nie znam się kompletnie na tym, może zapytaj lekarza co o tym sądzi, może trzeba będzie powtórzyć badanie za kilka dni przy takim granicznym wyniku naprzykład

Już się oswoiłam z myślą, że to znowu cukrzyca :) Będę się kuła 5 razy dziennie i przywyknę. Jutro sobie określę profil w dniu z normalną dietą i będzie wszytko jasne :) Przynajmniej schudnę ;-)
Nie ma dramatu dietka i będzie ok. Żegnajcie bułeczki, makaroniki, ciasteczka, ziemniaczki :) i jak ja będę Was czytać. :-D

k8libby na czczo to ja mam 70 :) ale robiłam test obciążenia glukozą

A jak Wy robicie te badania? w domu, czy w szpitalu czy tam przychodni? mi narazie lekarka powiedziała że za wcześnie na badanie cukru i że nie zajmujemy się tym narazie

k8libby nie absolutnie nie;-). Ja po prostu miałam cukrzyce ciążową w pierwszej ciąży i wtedy ryzyko powtórzenia jej w kolejnej to prawie 100% i wcześniej robi się badania. Wy normalnie będziecie robic to badanie w 24-26 tyg ciąży i wtedy się okaże. Wcześniej nie ma ryzyka. A cukier na czczo to skomplikowana sprawa ja miewałam w cukrzycy nawet 50 im sie później zje przed snem tym jest niższy tak na przekór. W ogóle to dośc skomplikowane i lepiej nie zawracać sobie tym głowy jak nie ma potrzeby

Marta81 ja zrobiłam sobie w domu bo mam paski i glukometr i już widziałam jak się to robi:). Normalnie jak nie masz sprzętu to w przychodni

A paski i glukometr się kupuje w aptece? to jest drogie? pytam, bo przy moim porannym samopoczuciu ciężko widzę dotarcie na czczo do przychodni, niedługo pewnie będę musiała zrobić cukier

Marta drogie to jest. Paski bez recepty to jakieś 60zł a glukometr jakąś stówę kosztuje. Nie warto. Ja mam bo kuje się 5 razy dziennie. A robi się to dopiero w 24 tygodniu samopoczucie do tego czasu będziesz mieć świetne. A i nawet jak ci wyjdzie cukrzyca to glukometr można wypożyczyć z poradni diabetologicznej.

reklama
kakarolinka - pocieszę Cię, że ja się też codziennie kłuję, tylko że fraksipariną ale za to w brzuch :szok: na szczęście tylko raz dziennie (za to od samego początku ciąży aż do 36 tygodnia). Z Natką też się kłułam (to na udrożnienie przepływu: łożysko - dzidzia), idzie przywyknąć (zresztą sama wiesz) ;-)

Do góry