reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2012

reklama
Jestem z zawodu asystentka stomatologa :)
Jest to znieczulenie nie zawezajace naczyn :)
W ciąży nie stosuje się tez znieczuleń z adrenaliną. Ma minimalny sklad adrenaliny, nie pamietam ile ale 1:kilkuset tysiecy (chyba tyle to bylo)
a widzisz, mi dentystka mówiła zupełnie coś innego :)
może pracujecie na czymś innym :)

a widzisz, mi dentystka mówiła zupełnie coś innego :)
może pracujecie na czymś innym :)

no zasada jest ta sama,kobieta dostalaby skurczy i zaczela by sie przedwczesna akcja porodowa, starej daty dentysci maja swoje zasady(niezmienialne), z tymi mlodymi zupelnie inaczej sie pracuje :)
niewazne jak nas znieczula, najwazniejsze zeby wszystko bylo dobrze :) ja Wam tylko moge moje doswiadczenia tu napisac :)
ale zdaje sie ze mamy jakas lekarz tutaj?? tylko nie pamietam z nicku :/

marcia... teraz to trochę późno, że też dopiero teraz to przeczytałam :(((
na tego zęba to hascosept/tantum verde (benzydamina) - psikać po tym zębie, dziąśle, okolicy...
stan zapalny wynika z obecności bakterii, bakterie powodują powstawanie ropy... benzydamina ma działanie odkażające - niszczy bakterie, do tego lekko znieczulające miejscowo i ponoć również przeciwzapalne. Można ją stosować w ciąży (w jamie ustnej lub w postaci tantum rosa - w miejscach intymnych)

A która to tu takie "kukuły" napisała o apapie :p

Apap (paracetamol) ma jedynie działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. W przeciwieństwie do innych popularnych leków z grupy NLPZ - (niesteroidowe leki przeciwzapalne, np. ibuprofen, tzw. aspiryna, naproksen itp) - paracetamol nie ma działania przeciwzapalnego - ani trochę. Nie należy do grupy NLPZ, stanowi jakby osobną grupę leków, w której jest jedyny. No i nie ma też wpływu ani na ropę, ani na bakterie. Ale za to jest bezpieczny w ciąży. Inne NLPZ już mniej, m.in. przez ich wpływ na proces zapalny.

Mam nadzieję że trochę wyjaśniłam z apapem, sorry że się tak "mądrzę" - ale jak przeczytałam o tym działaniu na ropę to padłam ;) (tak na wesoło - oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że nie każdy musi się na wszystkim znać)
proszę nie brać tego sobie do serca!! :) nie wiem która to napisała - zgubił mi się gdzieś ten post ;)

OlgaRaq ja pochodzę z rodziny farmaceutów i też troszkę więcej wiem o lekach :-D zawsze mnie wzrusza jak ktoś myśli, że nuforen i ibum to co innego :) A wiesz co moja babcia (farmaceutka) mówiła, że kiedyś w ciąży bezpieczna była tylko aspiryna a teraz paracetamol :-D i bądź tu mądry

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady. Kruszki to ja jestem lekarzem :-) i też zwróciłam uwagę na tego posta o apapie, bo on niestety nie ma działania przeciwzapalnego. Ale i tak uratował mi wczoraj życie, bo przynajmniej noc przespałam spokojnie. Tantum verde niestety nie miałam w domu, ale wykorzystałam nasz oddziałowy sposób na takie braki. U nas jak starsze dzieci boli gardło to dostają roztwór wody utlenionej do płukania, bo my na oddziale nic innego nie mamy. A że miałam w domu wodę utlenioną to stwierdziłam że muszę się jakoś ratować. Chyba trochę pomogło bo mam wrażenie że nie mam już tak opuchniętego dziąsła. Na szczęście ząb już nie boli tak sam z siebie, tylko jak go dotknę albo zagryzę zęby. No ale dentysta mnie nie ominie. Dobrze że mam zdjęcie wszystkich zębów robione jeszcze przed ciążą, to będzie im łatwiej tą moją ósemkę usunąć. Któraś z dziewczyn pisała że w ciąży się ósemek nie usuwa, bo to jest zabieg. Ja miałam jakiś czas temu usuwaną dolną ósemkę i było to w trakcie pracy. Też mnie tak bolała więc poszłam do chirurga szczękowego i zrobił mi to na miejscu i bez żadnych problemów. Po czym wróciłam na oddział i po 15 minutach badałam już dzieci. Podobno z górnymi zębami jest łatwiej więc mam nadzieję że nie będzie problemów.
Zjadłam właśnie śniadanie no i muszę się zbierać! Kurcze odwlekam ten moment jak tylko mogę! Po drodze muszę jeszcze odebrać wyniki z krwi. Kolejny stres czy wszystko będzie w porządku. Najbardziej boję się Toksoplazmozy i Cytomegalii. Dobra już Wam nie marudzę dziewczynki. Odezwę się jak będę już po wszystkim.

Dzień dobry, ale się tu lekarsko-aptecznie zrobiło.

Marcia mam nadzieję, że ząb już tak bardzo Ci nie daje popalić. Generalnie nie jestem ani lekarzem, ani farmaceutą, ale wiem, że paracetamol nie ma działania przeciwzapalnego. Ale za to można go przyjąć w ciąży w razie konieczności. W przeciwieństwie do ibuprofenów, które działają również przeciwzapalnie, ale są bardziej toksyczne. W ogóle poza ciążą nawet ich unikam, bo mocno obciążają wątrobę. Też ze zdziwieniem czytałam post o przeciwzapalnym działaniu apapu ;-). Osobiście nigdy nie przeżyłam bólu zęba, więc nie wiem co to za cierpienie.

Doti aż mnie skręca jak czytam Twoje posty. Oczywiście bardzo Ci współczuję, ale jeśli mam być szczera, to tak jak już wcześniej Ci pisałam, nie widzę innego wyjścia niż odejść. Życzę Ci oczywiście, żebyś nie musiała tego robić, ale na moje oko to niestety nic z tego dobrego nie będzie. Trzymaj się kochana. Pisz jak tylko będziesz mogła. Właśnie ostatnio myślałam o Tobie, że się coś znowu nie odzywasz i zastanawiałam się czy coś złego się u Ciebie nie dzieje.

Dzisiaj ogólnie czuję się lepiej, przede wszystkim się na maxa wyspałam. Jak się położę o 21 to o 7 budzę się wypoczęta i nawet mdłości poranne mnie tak strasznie nie męczą. Jeden kontrolny bełcik i mogę się w miarę sprawnie ogarniać do roboty. Mój stary wprawdzie niezadowolony, bo wieczorem żadnych wspólnych posiedzeń przed TV nie ma, ale dla mnie ważniejsze jest samopoczucie rano niż wieczorne posiadówki. Potem on przychodzi spać około 24, rano jak wychodzę to jeszcze śpi. Także nasze pożycie legło w gruzach. No ale trudno.

heja:-)

to ja napisałam te "dyrdymały" ale zamiast przeciwzapalny:baffled: miałam na mysli przeciwgorączkowy:-D:-D wybaczycie i juz mnie nie linczujcie hihihihi baran ze mnie ze nie doczytałam tego co napisałam:dry:
tantum verde uzywałam jak moje dzieciaki zaczęły ząbkować:-) super sposób!!
Marcia zycze powodzenia u dentysty!!

moje dzieciaki juz zdrowe i poszły do odpowiednich instytucji ufff została tylko Alicja mam nadzieje ze pozwoli mi popracować bo mam zaległosci papierkowe ze az strach!!

acha dzis mam wizyte u gin:-D

reklama
witajcie po weekendzie, moja córka też, jak to Sempe ładnie napisała, w odpowiedniej instytucji (ciekawe jak długo wytrzyma..), obiad ugotowany, chałupa ogarnięta, zaległości bb nadrobione. Marcia - współczuję zęba, miałam zapalenie ropne, ból taki, że poszłam do dentysty, siadłam na fotelu i powiedziłam: proszę mi to natychmiast wyrwać ;-) za to po wyjściu od dentysty zaczęły działać wszystkie leki przeciwbólowe i nasenne, które łykałam przez weekend poprzedzający wizytę u dentysty i odlot miałam przez 24 kolejne godziny ;-) oczywiście to nie było w ciąży..
co do ubranek - ja też (przynajmniej na dziewczynkę) mam większość ciuszków po córci, resztę dokupię dopiero w 8-9 miesiącu, z Natalką kupowałam dopiero z końcem 7-go miesiąca. Co do pierwszysch ciuszków - mam taką małą radę dla mamuś - nie szlejcie z tymi najmniejszymi rozmiarami (56), po pierwsze dzidzia może się urodzić większa i Wam się nie przydadzą, a po drugie je się strasznie króciutko nosi ;-) No i z mojego doświadczenia najwygodniejsze na początek są pajace (no i rampery, bo to lato będzie), słodziutkie sukieneczki, spodnie na szelkach, spódniczki, bluzeczki zapinane z tyłu itp. na początku są strasznie niepraktyczne! ;-)

idę rzucić okem na skrzynkę służbową, chociaż nie chce mi się okrutnie ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry