reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

Rany, jak ja Wam zazdroszczę tych Mężów biegających do sklepów po jedzenie :/ Mój jakoś nie chce ;) Dziś go o pączki poprosiłam, żeby po pracy kupił, i oczywiście zapomniał ;)

Ja w pracy jeszcze nie mówiłam. Powiem jakoś na wiosnę - teraz i tak nie widać, bo ja pracuję zdalnie i w firmie pojawiam się tylko po odbiór zlecenia, nawet kurtki nie ściągam ;) Ale wiem, jak zareagują, bo to już druga ciąża, więc jestem zupełnie spokojna :)

reklama
Kasiula ja czekam na 2trymestr i prenatalne, wtedy mówię przełożonej :tak:
mygdu mocno tule, trzymaj się ciepło i nie daj się złym myślą...

Jednak sprawdza się to co mówią lekarze o ciąży, dopiero po porodzie można odetchnąć i się nią cieszyć :nerd: ja padnięta jestem po pracy, marzą mi się czereśnie z kompotu...eMka babci roboty zwłaszcza :rolleyes:

Mart81 - nie wiem czy wchodzilas na linki ktore podalam kilka dni temu. Byl tam filmik z instrukcja jak szukac serduszka. Jesli chcesz to poszukam jeszcze inne i ci przesle?
Po pierwsze, jest jeszcze bardzo wczesnie, wiec najlepiej jak bedziesz miec pelen pecherz. Pij plyny i jak bedziesz pelna na maxa tak ze az pecherz bedzie uciskal to wtedy uloz sie na lozku, posmaruj dolne partie brzucha zelem, nie wlaczajac jeszcze urzadzenia rozsmaruj zel na brzuchu koncowka, wtedy wlacz urzadzenie i powolutku doslownie po milimetrze przesuwaj koncowka po brzuchu, z jednej strony na druga,rob to bardzo powoli i dosc mocno naciskaj na skore. U mnie przewaznie slychac dzidzie po stronie prawej, i od tej wlasnie strony zawsze zaczynam sluchac. W tak wczesnej ciazy macica jest jeszcze bardzo nisko,wiec szukaj ok 3-4 cm nad 'wloskami' ;) mozesz natrafic na swoja tetnice zylna,i bedziesz slyszec szum krwi,czesto podobny do bicia serca,ale jest on bardzo wolny. Bicie serca dziecka jest powyzej 140, najczesciej ok 170 na tym etapie. No stress!!! Ja w tej ciazy zaczelam juz slyszec dzieciaczka serduszko od 8.5 tyg ciazy ;) ale wprawiona jestem bo w poprzedniej sluchalam czesto. Choc i mnie zdaza sie szukac serduszka pol godziny ;) takze nie stresuj sie.

Kruszki Juditka dziękuję za porady. Nic z tego. Zastanawiam się teraz czy moje urządzenie jest sprawne, bo: jak je włączam i leży na łóżku zanim jeszcze je przystawię do brzucha, to już wskazuje różne pulsy, i to strasznie skacze 40-89-140-125-120-80 i tak sobie leży i szaleje. A potem np. przykładam do brzucha i nic, aż się samo wyłącza tak jakby nie było używane. Włączam, dotykam do własnego serca (tu powinno działać bez zarzutu) a tu nic, cisza i tylko trzy kreski się wyświetlają. może to jest uszkodzone, albo coś? Czy też tak Wam się dzieje? A może bateria słaba?

Poza tym szukałam z 15 minut i nic. Jak mam przy brzuchu to skacze mi cały czas od 40 do 135, i to skoki w ciągu sekundy od 135 np do 69. No i nic nie słychać kompletnie. Tylko szum.

Ostatnia edycja:
Juditka znalazłam tylko linki do aukcji z tymi detektorami i linka jak Kruszki słucha serduszka. Tych instruktarzowych nie znalazłam. Wrzuć jeszcze raz proszę.
I jeszcze pytanie, czy w trakcie szukania, przesuwania po brzuchu cały czas wyświetlają się jakieś wskaźniki skaczące? czy nie powinno nic być, poza serduszkiem dziecka i ewentualnie tętnicą, ale ona nie idzie przez cały brzuch prawda? Bo gdzie bym nie jeździła to jakieś tętno mi się wyświetla.

Ostatnia edycja:
Fetal Doppler Review and Demonstration - YouTube to jest link do filmiku na ktorym dziewczyna opowiada o Sonoline B doppler. Pokazuje tez jak szukac. POkazala tez falszywe wyniki - bicie serca matki i szum krwi. Latwo ci bedzie pozniej odroznic bicie serduszka dziecka od powyzszych. Na samym koncu pokazuje tez bicie serduszka dziecka. Obejrzyj caly na spokojnie. Napelnij tez porzadnie pecherz. I uwierz mi, ja szukalam po 30 min czasami. Do tego trzeba troszke wprawy.

Mart obejrzyj tez ten filmik, Sonoline B Fetal doppler review & demo - YouTube -na tym filmiku dziewczyna slucha swojej krwi ;) to nie jest bicie serduszka, ale ona jest przekonana ze to wlasnie to, obejrzyj go tez dla porownania, jest dosc podobne ale duzo wolniejsze, wiec nie pomylisz. 3mam kciuki

moje dziecko mnie zaskoczylo i nie bylo go dzis po srodku tylko po prawej stronie, i to przemiescilo sie z jakies 4 cm :D
Mart81 na pewno znajdziesz, moj doppler czesto wydziela szumy i pokazuje tylko dwie kreski, albo skacze jak sluchasz swoich narzadow, takze spokojnie, bez nerwow, ten filmik co jusitka podeslala ten dlugi jest swietny

Witam, ja mam termin na połowę sierpnia a dokładniej to na 16. Jestem już na chorobowym a mój szef nie był tym faktem zachwycony ponieważ miałam do 30 listopada 2011 umowę i mi ją przedłużył o dwa lata.

reklama
Do góry