reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2012

Oj Aia toście się ugotowały :)) my już w takiej troszkę grubszej wiatrówce i galotach tylko a i tak była ciepła :-D

A w szukaniu pracy młodym mamom chyba chodzi o to że jak tu szukać jak nie ma się co z dzieckiem zrobić w razie dostania tej pracy. Jak już dostaniesz to najczęściej od ręki i co wtedy. Do przedszkola zapisy są raz w roku :baffled: (teoretycznie) więc nie szukają bo i tak nie mają co z dzieckiem począć.

reklama
[h=5]Dziewczeta mam prosbe! Moja osobista, do mojego tylko uzytku. Wykielkowal mi wraz z moimi dwiema kolezankami ze studiow pomysl zeby zalozyc zlobek.
I tu wlasnie pojawia sie proba o konkretna pomoc :)) mam za zadanie zebrac info o oczekiwaniach rodzicow, jako ze sama mamm dwojke juz. Ale ja zwroce uwage na co innego, a inna na cos innego. Napiszecie mi w privach doslownie po pare zdan jakbyscie chcialy zeby wygladal zlobek idealny? Z takich pytan min: w jakich godzinach otwarty? na jak dlugo oddalybyscie dziecko? jakie pieniadze bylybyscie w stanie przeznaczyc? czy interesowaloby was dofinanswoanie z miasta? Czy jedzenie z wlasna kuchnia, czy catering, a moze jakies "specjalne" typu jak jest ta akcja zdrowy przedszkolak? Na co zwrocilybyscie uwage przy wyborze zlobka- czy na kadre, jak mogloby wygladac wnetrze, jakie zabawki? czy chcialybysie jakies specjalne opcje typu zostawienie dziecka po godzinach, czy np w sobotnie przepoludnie za dodatkowa oplata? Czy stale czesne czy karnety na godziny?
jak cos od siebie byscie napisaly to tez fajnie :) )
I dodatkowo mam prosbe do dziewczyn ktore maja dzieci ktore chodzily do zlobkow- jak wygladal mniej wiecej dzien, co sie wam szczegolnie podobalo/nie podobalo w waszych zlobkach, co chcialybyscie zmienic?? :)
[/h]BAAAAAARDZO PROSZE!!!! Pomozcie!!! :))

W temacie przedszkolnym my wypadamy z wyścigu do państwowego przedszkola do którego i tak starsza by się nie dostała bo zwolniło się miejsce w fajnym prywatnym przedszkolu huraaaaaa.
Gosha dlaczego dopiero teraz, dlaczego?? tyle problemów ile mieliśmy ze znalezieniem żłobka/klubu maluszka dla laury to szkoda mówić, ale zawsze młody może zostać testerem u Was jak się uda :-)

dopiero teraz bo ja dopiero co studia skonczylam ;) no wlasnie niby tyle tego jest po calym Krk, tych zlobkow, klubikow, a i tak ciagle brakuje...
Ja wlasnie licze w szczegolnosci na dziewczyny z Krakowa ze mi napisza jak to widza. I sie tak wlasnie zastnawiamy nad lokalizacja. Ja obstawiam Ruczaj bo tu sie ciagle cos buduje, ewentualnie Kurdwanow. Ale nie mam pojecia jak inne rejony

To chyba na tej samej wsi gosha mieszkamy :-D jest tego masssssa w tym rejonie ale jak dla mnie idealnego nie ma, tzn był jeden idealny od którego młoda karierę żłobkową zaczynała ale splajtował z powodu małej ilości dzieci :wściekła/y:

ooo malinka to napisz mi prosze czemu byl idealny :) kurcze mowisz ze splajtowal, no mam nadzieje ze nam sie uda ruszyc i dzialac jednak.... chociaz to trudna sprawa, no ale tak zbieram zebiram info, wywiad robie, zeby bylo jak najblizej idealu :)

Gosha, obiecuję zastanowić się nad tematem i odpowiedzieć. Żeby do tego rzetelnie podejść, to musze przysiąść. Daj trochę czasu :-). Ruczaju nie znam. Kojarzy mi się z milionem nowych bloków :-p, więc pewnie byłaby to dobra lokalizacja. Jeśli chodzi o Kurdwanów - tam w okolicy są 2 żłobki państwowe (Wysłouchów i Sanocka), trochę dalej jeszcze na Okólnej. No i w okolicy kilka prywatnych. Tam mogłoby być ciężej.
Aia, otóż to. Znaczy z tymi żłobkami i przedszkolami :-p. Ja jestem podobnego zdania - przedszkoli powinno być na tyle, żeby dla każdego dziecka znalazło się miejsce, o ile rodzice wyrażą wolę by jego dziecko do przedszkola uczęszczało. Żłobki - tylko dla pracujących rodziców. I wywiady środowiskowe odnośnie samotnego macierzyństwa!!!!:angry:
Irisson, zachęcona Twoją działką patrzyłam wczoraj na działki w Krakowie. Znalazłam tylko działki do sprzedaży, za 10 tys w górę... Zazdroszczę Ci mieszkania tam gdzie mieszkasz :-D.

temat żłobkowy :) nam się udało ale składaliśmy podanie parę dni po wyjściu ze szpitala. żłobek prywatny ale nic nie płacimy :))))) połowe płaci miasto a drugą unia (jakiś program "mama wraca do pracy")

Aia, właśnie o to mi chodziło co pisała kakakarolina. że jak sie chce żeby w marcu, kiedy są zapisy, dziecko miało szansę na przedszkole to trzeba mieć papier że się już pracuje. A jeśli się pracuje w marcu a dziecko pójdzie od września do przedszkola to z kim zostanie przez te pół roku? Chory system i tyle. Zdecydowanie przedszkola powinny być dla każdego dziecka, śmiem nawet twierdzić że obowiązkowe bo zdarzają się dzieci idące do szkoły które nie są dostosowane do podjęcia edukacji ani manualnie ani społecznie.
W kwestii żłobka, nie wiem jak bardzo musiałabym kochać moją pracę i ile w niej zarabiać żeby chętnie do niej wrócić i oddać dziecko do żłobka z własnej nieprzymuszonej woli, do wieku trzech lat kocham dziecko toksyczną miłością i chcę mieć je tylko dla siebie:-D. Inna sprawa gdy rodzic musi wrócić do pracy. Jednak kwestia rekrutacji do żłobka wydaje mi się zbliżona do sytuacji przedszkolnej; jeśli zarezerwujemy żłobki dla mam pracujących to co z takimi które dopiero chcą podjąć pracę a z różnych powodów nie pracowały przed zajściem w ciążę? Dokładnie to samo błędne koło.
Ale później, nawiązując do mojej toksycznej miłości, dziecko warto socjalizować (jeśli wcześniej nie miało ku temu okazji), bo nawet najlepsza babcia, niania czy mama nie zastapi rówieśników.

W kwestii krakowskich żłobków/przedszkoli: Sanocka to nie Kurdwanów!!! To Wola! Okólna to też nie Kurdwanów! To Kozłówek! Wiem że się czepiam, ale drażni mnie określanie południa Krakowa jednym hasłem- Kurdwanów.
Na Woli czy Kozłówku nowe bloki powstają że tak powiem w ilości pojedynczej, gdzieś tam w większej szczelinie pomiędzy starymi blokami ale Kurdwanów to całe połacie nowych bloków, stąd też dzieci z Kurdwanowa zalewają przedszkola okolicznych osiedli (i potencjalnie zajmują moje miejsce).
Gosha, sugestia ode mnie- brakuje mi takiego rozwiązania jak ma Olga. Mnie na ten przykład nie stać na prywatne przedszkole za min.600 zł ale chętnie posłałabym dziecko dwa razy w tygodniu za odpowiednią opłatą. Znalazłam w okolicy tylko jedną taką ofertę, dzień za 50 zł, czyli na dwa dni w tyg to za miesiąc wychodzi 400zł, taka cena już mnie nie urządza:baffled: . Może jest takich więcej, tylko kiepsko szukam?

Wyszłam dziś z chłopakami na spacer, na placu zabaw starszak zobaczył dzieci. Zobaczyć autentyczną radość w jego oczach- bezcenne!

reklama
Witam się ja bezrobotna ! dzisiaj byłam w urzędzie zarejestrować się, siedziałam godzinę, bo internet szwankował i ciągle wywalało babki z systemu, ponieważ ja zrezygnowałam z mojego pracodawcy, to mam zasiłek za 3 miechy na 3 miechy, a że planuję z dziećmi być do sierpnia/września, to dla mnie ok :tak: chyba, że mi urząd jakąś robotę znajdzie :rofl2: trochę mam doła, bo ja zawsze pracowałam i taką czuję wewnętrzną porażkę, no ale inaczej się nie da jak chce baby moje odchować chociaż troszkę..

Dzag a jak Ci powiem, że dwa lata temu kupiliśmy działkę rekreacyjną nad samym jeziorem, 10tys. daliśmy, na razie oprócz płotu nie mamy tam nic, no i trzeba dojeżdżać 10km, ale może jak będzie nas stać, to sobie zrobimy domek, tak nam się marzyło... my dzisiaj jedziemy na sklepy ogrodowe :-D koniecznie musimy popatrzeć na maliny, porzeczki, agrest, winogron :-)

tu się zgodzę żłobek powinien być dla pracujących, zresztą ja jestem anty żłobkowa, nie wyobrażam sobie zostawić dziecka do lat 2 pod opiekę instytucji, no ale ja mam mamę i się martwić nie muszę, może jakbym była w innej sytuacji, to bym inaczej myślała,zresztą u nas nie ma żłobków, opiekunka min. 800zł, a średnia płaca to minimalna krajowa..

pakujemy się i jedziemy do teściowej, więc raczej będę w niedziele, miłego weekendu dziewczyny ! :-)

Do góry