Mama Aneta
Bedzie Majeczka
pojade dziś po południu poprosze aby mnie przyją narazie czytam o guzach jajników w ciąży i sie zchizuje Boże niech już bedzie ta 17
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
ciamajdko ale jesli dostaniesz podwyzke dopiero w marcu to nie bardzo ci to sie wliczy do wysokosci L4, bo to srednia z ostatnich 12 miesiecy i jeszcze teraz przez ostatnie 90 dni wstecz bodajze nie mozesz miec L4 bo srednia bedzie ci sie liczyla np. od listopada wstecz 12 miesiecy.
Mialam podobna sytuacje w pierwszej ciazy - czekalam na awans po czym nic nie dostalam z tego w L4.
pojade dziś po południu poprosze aby mnie przyją narazie czytam o guzach jajników w ciąży i sie zchizuje Boże niech już bedzie ta 17
Kochna koniecznie zmień lekarza...trafiłas na jakiegos potwora...witam sie z rana ja już po wizycie .Powiem wam że koszmar w gabinecie byłam 5 sekund lekarka stara i baarrddzo mało delikatna jeszcze mnie wszystko boli po badaniuale najgorsze jest to ze nie wiadomo czy mam powiekszoną macice czy jakiś guzek na jajniku :-(ciąża w macicy obecna ale lekarka nie potrafiła mi powiedzieć czy znią wszystko w pożądku i co się wiąże z tym guzkiem :-(mam straszny metlik w głowie i nie wiem co mam robić dała mi tylko na usg bez zadnych innych badań :-(poprostu tragedia:-(
o nie!!! to po co ja tu siedzę....?? dziewczyny wytłumaczcie mi to jak krowie na granicy!! plisss... byłam chora w grudniu przez te 4 dni...tzn że ZUS mi policzy średnią z 12 miesięcy od grudnia? chyba ich zastrzele..
Nie jest tak dokładnie..jak dostaniesz podwyżkę, w miesiącu, w którym będzie wyższa wypłata nie możesz być na L4 dłużej niż 30 dni...
Więc średnia może być trochę wyższa, jeśli podwyżka jest znaczna...musisz podwyżkę podzielić na 12 mieś i tyl będziesz mieć w mieś więcej...
ciamajdka jesli miedzy L4 z grudnia a kolejnym bedziesz miala przerwe 90 dni to srednia nalicza ci od nowa od tego momentu w ktorym pojdziesz na to kolejne zwolnienie, czyli np. w maju.
Jesli nie bedzie 90 dni przerwy miedzy jednym a drugim L4 to licza srednia 12 miesiecy wstecz od tego pierwszego L4, czyli w twoim przypadku od grudnia do tylu 1 rok.
Takze jesli podwyzka jest znaczna to oplaca sie poczekac, ale naprawde to musi byc spora kwota, zeby w przeliczeniu 1/12 czy 2/12 naprawde wplynely na wysokosc twojego L4. Jesli o nie sa tak duze kwoty to sie po prostu nie oplaca.
Ja dostalam w pierwszej ciazy awans i 3 tygodnie pozniej wyladowalam na L4. Niestety nie odczulam aby to zwiekszylo moje L4, dostawalam srednio tyle ile przed awansem, a w miedzyczasie wczesniej mialam jeszcze jeden awans i ta kwote ktora mialam przed nim jeszcze mi obnizala wynagrodzenie![]()
Dzwoniłam do ZUSu , L4 nie może być dłużej niż 30 dni![]()