reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

pojade dziś po południu poprosze aby mnie przyją narazie czytam o guzach jajników w ciąży i sie zchizuje Boże niech już bedzie ta 17

reklama
ciamajdko ale jesli dostaniesz podwyzke dopiero w marcu to nie bardzo ci to sie wliczy do wysokosci L4, bo to srednia z ostatnich 12 miesiecy i jeszcze teraz przez ostatnie 90 dni wstecz bodajze nie mozesz miec L4 bo srednia bedzie ci sie liczyla np. od listopada wstecz 12 miesiecy.
Mialam podobna sytuacje w pierwszej ciazy - czekalam na awans po czym nic nie dostalam z tego w L4.

Nie jest tak dokładnie..jak dostaniesz podwyżkę, w miesiącu, w którym będzie wyższa wypłata nie możesz być na L4 dłużej niż 30 dni...
Więc średnia może być trochę wyższa, jeśli podwyżka jest znaczna...musisz podwyżkę podzielić na 12 mieś i tyl będziesz mieć w mieś więcej...

witam sie z rana ja już po wizycie .Powiem wam że koszmar w gabinecie byłam 5 sekund lekarka stara i baarrddzo mało delikatna jeszcze mnie wszystko boli po badaniu :wściekła/y:ale najgorsze jest to ze nie wiadomo czy mam powiekszoną macice czy jakiś guzek na jajniku :-(ciąża w macicy obecna ale lekarka nie potrafiła mi powiedzieć czy znią wszystko w pożądku i co się wiąże z tym guzkiem :-(mam straszny metlik w głowie i nie wiem co mam robić dała mi tylko na usg bez zadnych innych badań :-(poprostu tragedia:-(
Kochna koniecznie zmień lekarza...trafiłas na jakiegos potwora...
Lekarz powinien wybierać zawód z powołania...straszne jesli trafia się na kogoś kto ma wszytsko w d...
Poszukaj jakiegoś dobrego lekarza.. i chyba nie powinnaś teraz czytać na necie, bo to tylko Cię jeszcze bardzie zdenerwuje..teraz powinnaś być spokojna, więc sprobuj się odprężyć

o nie!!! to po co ja tu siedzę....?? dziewczyny wytłumaczcie mi to jak krowie na granicy!! plisss... byłam chora w grudniu przez te 4 dni...tzn że ZUS mi policzy średnią z 12 miesięcy od grudnia? chyba ich zastrzele..

Średnia jest liczona z tych miesięcy, w których nie było ponad 30 dni zwolnienia...
Cyba więc czas u Ciebie na odpoczynek...:-D:-D:-D

Nie jest tak dokładnie..jak dostaniesz podwyżkę, w miesiącu, w którym będzie wyższa wypłata nie możesz być na L4 dłużej niż 30 dni...
Więc średnia może być trochę wyższa, jeśli podwyżka jest znaczna...musisz podwyżkę podzielić na 12 mieś i tyl będziesz mieć w mieś więcej...

A co z premią? premię będę mieć w lutym wypłaconą razem z pensją...a podwyżkę w marcu..a od kwietnia planuję iść na zwolnienie...

ciamajdka jesli miedzy L4 z grudnia a kolejnym bedziesz miala przerwe 90 dni to srednia nalicza ci od nowa od tego momentu w ktorym pojdziesz na to kolejne zwolnienie, czyli np. w maju.
Jesli nie bedzie 90 dni przerwy miedzy jednym a drugim L4 to licza srednia 12 miesiecy wstecz od tego pierwszego L4, czyli w twoim przypadku od grudnia do tylu 1 rok.

Takze jesli podwyzka jest znaczna to oplaca sie poczekac, ale naprawde to musi byc spora kwota, zeby w przeliczeniu 1/12 czy 2/12 naprawde wplynely na wysokosc twojego L4. Jesli o nie sa tak duze kwoty to sie po prostu nie oplaca.

Ja dostalam w pierwszej ciazy awans i 3 tygodnie pozniej wyladowalam na L4. Niestety nie odczulam aby to zwiekszylo moje L4, dostawalam srednio tyle ile przed awansem, a w miedzyczasie wczesniej mialam jeszcze jeden awans i ta kwote ktora mialam przed nim jeszcze mi obnizala wynagrodzenie :dry:

Słucha wytłumaczę Ci to na przykładzie.... np teraz zarabiasz 2000zł (przez ostatni rok)
W lutym zarobiłaś 2500, a w marcu dostaniesz podwyżkę i zarobisz 3000zł
Liczysz sobie, że przez 10 mieś było 20 000 plus w luty, więc 22500, plus marzec 25500 (zakładając, że w marcu nie będzie na L4 dłużej niż 30 dni)
25500 dzielisz przez 12 mieś i wychodzi 2125zł co miesiąc...(czyli 125 więcej niż pierwotna wypłata)
Więc jesli okaże się, że Twoja podwyżka to 300 zł to tak na prawdę w miesiącu będziesz mieć tylko 25zł więcej, więc chyba się nie opłaca...:):):):):):):):):):):):)

ciamajdka jesli miedzy L4 z grudnia a kolejnym bedziesz miala przerwe 90 dni to srednia nalicza ci od nowa od tego momentu w ktorym pojdziesz na to kolejne zwolnienie, czyli np. w maju.
Jesli nie bedzie 90 dni przerwy miedzy jednym a drugim L4 to licza srednia 12 miesiecy wstecz od tego pierwszego L4, czyli w twoim przypadku od grudnia do tylu 1 rok.

Takze jesli podwyzka jest znaczna to oplaca sie poczekac, ale naprawde to musi byc spora kwota, zeby w przeliczeniu 1/12 czy 2/12 naprawde wplynely na wysokosc twojego L4. Jesli o nie sa tak duze kwoty to sie po prostu nie oplaca.

Ja dostalam w pierwszej ciazy awans i 3 tygodnie pozniej wyladowalam na L4. Niestety nie odczulam aby to zwiekszylo moje L4, dostawalam srednio tyle ile przed awansem, a w miedzyczasie wczesniej mialam jeszcze jeden awans i ta kwote ktora mialam przed nim jeszcze mi obnizala wynagrodzenie :dry:

Dzwoniłam do ZUSu , L4 nie może być dłużej niż 30 dni:-D

reklama
Do góry