reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2009

Reksio ciociu Gratulejszyn! A Ada jaka długa?! Moja miała 52cm zaledwie a tu prawie 10 cm więcej. MODELKA JAK NIC;-):laugh2:

Ech...a u nas marudasy na 102:-( Mała dała mi pospać do 8:45 (no ale jak pół nocy się darła to nic dziwnego) i myślałam że po południu sobie walnie jedną większą drzemkę, ale drzemka trwała godzinkę i ból gardła ją obudził:-(

Pożyczyłam od koleżanki maszynu i mój natarł ziemniaków i dziś na kolację będzie babka ziemniaczana:-p

Mewa zachowaj ten guzik! Normalnie może to pamiątka od pierwszej piaskownicowej milości?

reklama
hejka

Mam wielkiego stresa, odebrałam wyniki małej :-( ma podwyższone duzo OB, a do lekarza dopiero w poniedziałek... już mam czarne mysli.....:-:)-:)-:)-(

Reksio gratki dla cioci
Wybaczcie ze sie nie odniosę do niczego, jakoś nie mam głowy dziś.... :no:

hejka

Mam wielkiego stresa, odebrałam wyniki małej :-( ma podwyższone duzo OB, a do lekarza dopiero w poniedziałek... już mam czarne mysli.....:-:)-:)-:)-(

Reksio gratki dla cioci
Wybaczcie ze sie nie odniosę do niczego, jakoś nie mam głowy dziś.... :no:

Mikuś - nie wiem co mam Ci powiedzieć. Ja miałam problemy z OB, bo mam chore nerki, ale podwyższone OB u dziecka może mieć różne, czasem błahe przyczyny, które należy przeanalizować z badaniami krwi i moczu, elektrolitami i chemią. Wszystko ma w takim wypadku znaczenie. Uwierz mi. Pewnie czytałaś już ten artykuł, ale wklejam jak coś...
"
Objawy i przebieg

U dzieci prawidłowe OB nie powinno przekraczać 10 mm na godzinę. OB staje się przyspieszone w różnych stanach chorobowych zaburzających proporcje składu białkowego surowicy, lub zmieniających strukturę krwinek czerwonych. Najczęściej są to różnego rodzaju stany zapalne, zarówno ostre jak i przewlekłe. Przyczyny podwyższenia OB mogą być zupełnie banalne, jak próchnica zębów czy nieżyt nosa, ale mogą też być bardzo poważne, jak w przypadku zapaleń stawów, gorączki reumatycznej, czy posocznicy. OB wzrasta także przy różnego rodzaju chorobach krwi, schorzeniach autoimmunologicznych, przy oparzeniach lub odmrożeniach, po zatruciach niektórymi lekami oraz w czasie miesiączki. Uwaga! Zdarzają się błędy laboratoryjne - źle pobrana krew lub źle przygotowana rurka do OB może dać znacznie podwyższony wynik u zdrowego pacjenta. Opisano także ludzi mających przewlekle podwyższone OB bez uchwytnej przyczyny.

Wezwij lekarza, gdy...

W przypadku wykazania u dziecka podwyższonego OB należy poszukiwać przyczyny tego stanu. Uwaga! Podwyższenie OB nie jest specyficzne dla żadnej konkretnej choroby i może być spowodowane bardzo różnymi schorzeniami. Z tego powodu wynik OB zawsze należy analizować w połączeniu z innymi wynikami badań oraz z uwzględnieniem aktualnego stanu klinicznego dziecka. Decyzję w tym zakresie podejmuje lekarz badający dziecko i mający wgląd w całośc dokumentacji. Szczególnie niepokojący jest wzrost OB do ponad 100 (popularnie określane jako tzw. „OB trzycyfrowe”). Taki stan u dziecka praktycznie zawsze wymaga pilnej diagnostyki szpitalnej."

Ja się też witam - jakoś cały dzień podczytuję a nie mam kiedy napisać...
Jakiś taki niefajny dzień dziś mam - mój tata ma półpaśca i nawet nie mam jak do rodziców z dzieciakami na kawkę skoczyć....
Mika oj mam nadzieję że to nic poważnego! pisz jak będziesz wiedziała więcej!
Andariel, Malinka super artykuły, ja tez jako dziecko lubiłam bazgrać ale jakoś nie miałam czasu się w to głębiej zaangażować....
Maggie dobrze że z tatą ok!
Neverend świetną masz sygnaturkę! Marysia jest cudowna :-)
Mewa rozwaliła mnie ta serwetka :-D
Reksio gratuluję zostania ciocią i Zosi kuzynostwa w zbliżonym wieku, będzie miała się z kim bawić

A teraz zmykam bo mi się bułeczki z przepisu Malinki przypalą ;-)

Witajcie:)
Postanowiłąm dziś po bożemu i nowocześnie - multicytat, żeby nikogo nie pominąć:)

Aga a może najpierw do dyrekcji szkoły zawitać? to może więcej pożytku przynieść niż kuratorium... tak myślę jako nauczycielka...

Ja też ciało pedagogiczne więc tym bardziej się wkurzam. Ale nie jestem donosicielką Źylciu:) Zadzwoniłam do kuratorium, przedstawiam sprawę, mówię, że nie powiem jaka to szkoła, bo chodzi mi tylko o to, czy są podstawy prawne i czy ja przesadzam itp. Pani wizytator zrobiła wielkie oczy i powiedziałą, że jeśli ja nie chcę powiedzieć jaka to szkoła, to ona nie może działać, ale w takim razie ona mnie bardzo prosi, abym działała dalej, zanim dojdzie do tragedii.. Do szkoły dzieci nie mogą przynosić noży ani skalpeli, praca z narzędziami ostrymi może odbywac się tylko, jeśli szkoła jest w nie zaopatrzona i w małych grupach tak, aby nauczyciel mógł zapewnić bezpieczeństwo! (a w klasie Naty 32 uczniów i wszyscy na hurra wyciągają noże z teczek..). Poprosiła, abym poszła na rozmowę z dyrekcją, napisała pismo z prośbą o wyjaśnienie sytuacji itd. Niestety nie mogłam tego zrobić, bo jak pisałam na zdrowiu szpital na peryferiach u nas, więc ino zadzwoniłam do dyrekcji. Obiecała porozmawiać z nauczycielem. No zobaczymy jaki będzie efekt rozmów.
Wiecie, mam ochotę powiedzieć Natce, że nie dostanie noża do szkoły. Ale wiem że zalufi. I tak mnie korci, żeby wtedy rozpierduchę zrobić, ale mam jej zaszkodzić??? Same wiecie jakie aferki wychodzą w szkołąch i jak nauczyciele (szczególnie ci zakompleksieni) potrafią skutecznie utrudnić życie dzieciom..
Już raz byłam u dyrekcji na skargę na nauczyciela Naty (zresztą mojego ex studenta..). Jak Nata była w 1 klasie poprosiła o pozwolenie wyjścia do toalety. Rozwolnienie miała. Nie pozwolił jej.. Myślałam, źe rozniosę gnoja na drobny mak..:wściekła/y:
Ale to włąściwie dopiero drugi incydent w karierze Naty. Najbardziej mnie dziwi wiecie, że nikt nie widzi w tym nic dziwnego, niepokojącego.. kosmos

Tato po zabiegu, dziś rano jak z nim rozmawiałam to słychac było że dochodzi do siebie, bo wczoraj po narkozie to słaby był jeszcze. Wszystko jest na do brej drodze, i mam nadzieję że teraz się trochę uspokoi a w styczniu niestety kolejny zabieg na tą zastawkę... ale takie to życie, w każdym razie dziękujęWam :*

Super Maggie! Bardzo się ciezę:)
Szybkiego powrotu do zdrowia dla taty:)

Franiowa to się do gazety nadaje. Proponuje powiedzieć dyrekcji że rozdmuchasz sprawę w lokalnej prasie i powinno poskutkować.
Co do czarnej doopy to witamy w klubie fanów jesieni;)

Hihi Gabi na wspomnienie lekarki pewnie zaczęłaby ci ryczeć więc wiele byś się nie dowiedziała:-D A lekarki jak zwykle nic nie mówi. Zapytałam czy to gardło to odpowiedziała że tak. I przepisała leki i podała dawkowanie. I kazała w poniedziałek na kontrolę. Już się nie mogę doczekać nowego lekarza. Dla mnie jedyny plus że zajrzała umiejętnie w gardło. I wiem że to to. Ale więcej pewności mi rozmowa z Kasią dała. Ech konowały...

A nas dziś nasza pani dr poza kolejką poprosiła:) Jak tylko zobaczyła nas na poczekalni (jak zawsze obsuwa czasowa była), to od razu Frania zawołała, żeby kurczak jeszcze czegoś dodatkowego nie złapał. Super kobietka.
Teraz ja prosze o kciuki, żeby krasnal "stanął na nogi", bo za tydzień turnus.. W następny piątek planujemy pierwszą dawkę synagisu, ale musi być idealnie zdrowy..

hejka

Mika, dlaczego robiłaś ob? Czy oprócz tego jakieś inne badania? A crp?
A rozmaz białych krwinek? Bo samo ob to o kant d..:-(

Reksio, gratulacje!!!! Cioteczko!!!!!:-)

Dziewczyny kochane, na allegro swoje aukcje charytatywne zaczęła wystawiać absolutnie wyjątkowa mama.
Oto jej blog:
Skarbnica duszy

a oto link do aukcji
Przedmioty użytkownika - Aukcje internetowe Allegro

Miki bardzo wspierała mnie od początku, choć sama ma bardzo ciężko chorego, już 16letniego syna. Jest to tak niesamowicie ciepła i wyjątkowa osoba, że brak słów by ją opisać.
Zajrzyjcie na jej aukcje, może akurat szukacie wyjątkowego prezentu.. Podeślijcie link, gdzie możecie.
Dzięki:)

Aga robiłam badania bo mała czesto miewa temperature, zawsze to było zwalane na ząbki a ja postanowiłam to sprawdzić, dostałam podstawowe badania morfologia, OB i mocz... TERAZ sie boje bo skad ta temp? :baffled:

neverend, masz racje czytałam to i wiele innych i już mam dosyć....

Aga robiłam badania bo mała czesto miewa temperature, zawsze to było zwalane na ząbki a ja postanowiłam to sprawdzić, dostałam podstawowe badania morfologia, OB i mocz... TERAZ sie boje bo skad ta temp? :baffled:

neverend, masz racje czytałam to i wiele innych i już mam dosyć....

Więc nie czytaj już nic tylko idź do lekarza i weź skierowania na powtórne badania i te bardziej szczegółowe. I nie martw się.

Mika, kochana, wg mnie należy bezwzględnie zrobić rozmaz krwi. Zawsze Franczesko miał robiony w sytuacjach trudnych. Masz czarno na białym granulocyty segmentowane, kwasochłonne, limfocyty, monocyty itd,. Do tego crp i mądry lekarz będzie wiedział, co dalej. OB może byc przy "głupim" ząbkowaniu podwyższone. Nie wiem jak w takim przypadku z biochemią, czy też trzeba robić. Fakt, że Franula miał zawsze komplet: morfologia, rozmaz, biochemia (jonogram), ale nie wiem czy pani dr w przychodni da ci i na to skierowanie. Ale żądaj na rozmaz krwi i crp. Koniecznie.

Mam baaaardzo dobre wieści dziewczyny - pół godziny temu odebrałam dwie pierwsze dawki synagisu dla Frania!!!!! Na półeczce w lodówce chłodzi się 15 tys!!!:biggrin2: Dar tej fundacji z Niemiec, o której już wspominałam. Mamy już zagwarantowane zabezpieczenie dla Franuli na 2 miesiące!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Danke, danke!!!:biggrin2::biggrin2::)

reklama
hej:-(
ja sie powiesze Syla znowu wymiotuje:-:)-:)-:)-(
ja nie wiem... dwa tygodnie co wyzdrowiala i Znowu:-:)-:)-:)-(

MIKA oby nic powaznego;-)
REKSIO gratulacje:-D:-D:-D
reszta przepraszam, ze sie nie odniose ale jakos brak weny:-(

Do góry