reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

niedawno wróciłam ze szkoły rodzenia,byłam dzis na porodówce i normalnie jak zobaczylam te sale i ten fotel to ogarnął mnie strach ze niedlugo am bede lezec:szok:

aha która z dziewczyn pytała o sposoby na przekrecenie sie maluszka...wiec polozna dzis tlumaczyla jednej dziewczynie zeby wykonywala cwiczenia w pozycji,w ktorej pupa bedzie wyzej od reszty,czyli jakas łokciowo kolankowa(taka fachowa nazwa) no i powiedziala tez taka ciekawostke ze gdzies za granica pryklada sie zapalony papieros blisko malutkiego palca u nogi i sie go tak ogrzewa,broń boze nie przypalac:-D...hmmmmm dziwna metoda....troche to smieszne,no ale niby te polozne udowodnily ze to sie sprawdza.no a z drugiej strony polozna powiedziala ze skoro dziecko ulozone jest tak a nie inaczej to naczy ze ma jakis powod...u mnie w szpitalu polozenie posladkowe nie kwalifikuje do cc,jesli lekarze potrafia umiejetnie przyjac porod to niczym on sie nie rozni,jest to tylko kwestia 2-3 skurczy wiecej niz przy polozeniu glowkowym.
ok koniec wywodów,dziele sie tym co usłyszalam:-)

reklama
Chyba w wielu szpitalach tak jest, że ułożenie posladkowe samo w sobie nie kwalifikuje do cesarki. Jeżeli dzieciaczek ma razem nóżki i stópki przy główce, to jak piszesz, zalecany jest poród siłami natury.
A z tym papierosem to dziwnie szamańskie... (nie mylić z szampańskim);-)

No taka prawda z tym dotykaniem-masowaniem brzuszka moja kumpela tak masowała i od 27 tygodnia była na podtrzymaniu w szpitalu ale i tak dziecko wyszło w terminie naszczęscie. Przez masowanie brzuszka dziecko moze się obrócić główką w dół jesli tak owo nie jest już ułożone to kolejny sposób żeby mleństwo się obróciło. Od tego także może twardnieć.

A ja dwa razy w nocy przebudziłam się z mega skurczami brzucha tyle dobrze że trwały tylko z pięć minut i przestawało a ja szłam dalej spać. Hmm ale i tak miałam schiza a może to już... Naszczęscie wszystko mijało a M już jutro wraca więc od jutra mogę rodzić tfu tfu... Lepiej żeby mały chciał wyskoczyć w terminie tak bedzie najlepiej z reszta wszystko się okaże.

Ola ładne imię moja koleżanka chyba własnie rodzi bo nie moge się do niej dodzwonnić a ona też bedzie miała Maxia:)noi moja szwagierka też. Popularne to imię w Polsce hehe:):-D I jak widac nie tylko:-D

Witajcie, byłam dzisiaj u lekarza.... usłyszałam że brzuszek ładnie się opuścił, że szyjka się skraca.... i ze teraz to tylko czekac....no fajnie bo w sumie nic innego nie robie tylko czekam.... Wczoraj mialam skurcze co 15 minut ale po niecalych dwoch godzinach ustapily... Ponoc to skurcze przepowiadajace. Ogolnie to mnie juz wszystko meczy i chciaalbym urodzic jak najszybciej.... Nie moge sie doczekac malenstwa....

Antylopka no wygląda jak szamanskie hihihi,ale ciekawe cy dziala:-)
Viviana no to trzymamy kciuki,czekaj cierpliwie juz Ci duzo nie zostało;-)

Antylopka ale mi przypomnialas o Polsce:sorry:,zaprawy z jagod, malin, soczki.....

Czarnula
u mnie pogoda nie lepsza:wściekła/y:, ciagle leje okropnie!

Madeline
nie wiem czy to imie jest popularne w Polsce czy tutaj, ale obydwa sa i w Polsce i w Portugalii, to bylo dla nas wazne:tak:, cos jednak czuje ze maly to bedzie Tomek , bo nie umiem przekonac Carlo do Maxa:no:

Viviana, tobie juz malo zostalo, super ze wszystko dobrze:tak:oby tak do konca, mam nadzieje ze tak po za tym u ciebie wszystko w porzadeczku:confused::tak:

Naur
a jak tam u ciebie???

Sylwia
a u ciebie??wrocilas do domu, swietnie.

A ja dzis dowiedzialam sie ze juz 14 kilo mam na plusie i strasznie sie mecze ta wiadomoscia, to przez te glupie batoniki i chipsy, nigdy wczesniej tego nie jadlam , a teraz kiedy powinno sie bardziej uwazac , wchlaniam ile wlezie!!!!:wściekła/y::wściekła/y:nie umiem przyhamowac:-:)no:

Ola ja mam dokładnie tak samo z wagą:zawstydzona/y::confused2::szok:...
W pewnym momencie zaczęłam sobie folgować ze smakołykami no i efekty są - 14 kilo a jeszcze przede mną 6 tygodni ciąży:cool2: no cóż trzeba będzie wziąść się za siebie ostro po porodzie...
A imionka ładne i Tomek i Maxiu (z lekką przewagą Maxia:-) jak dla mnie)

No i wdzisz li-monka!! ???Max sliczne imie, a moj chlop sie zablokowal na nie i koniec:oo:
A myslisz ze tak po porodzie zrzucimy re kilogramy??Mam zamiar zaopatrzyc sie w krem regenerujacy po ciazy Mustela i biegac, cwiczyc, masowac, "wyduszac" ten tluszcz!!

Ola też mam na oku ten krem:-) mam nadzieję że opieka nad maluszkiem da mi w kość no i samo karmienie - trzeba trzymać dietę...

Może zacznij mówić do brzuszka Maxiu to Twój ukochany się przekona?;-)

reklama
Hej dziewczynki
Kasiu to ja pytałam o to odwrócenie sie dziecka, bo mój mały leży nogami do dołu. Niestety nie jest to nawet ułożenie pośladkowe :-( jak to lekarz powiedział jest centralnie w pionie idealnie wyprostowany i pcha nogi w kanał rodny :szok: dlatego czasami odczuwam taki straszny ból :wściekła/y: takze przy takim ułożeniu to nawet choćbym chciała to zaden lekarz nie zgodzi sie na naturalny poród, bo za nogi go nie wyciągną :no:
Co do ćwiczeń to ja już od miesiaca stosowałam różne metody, żeby sie obrócił ale jak widać on wie lepiej w jakim położeniu mu dobrze także już raczej moje sznase na poród naturalny z każdym dniem maleją :no::szok::-(

Do góry