reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Sylwia no to maly sie rozbrykal!!

A z tym tescikiem tylko ja nie wiem co to za data ma byc, poczecia czy terminu porodu, bo jesli porodu to wychodzi syn:-D a jesli poczecia to corka:tak:, a wiec chyba to ta data porodu:eek::-D:-D:-D:-D:-D

Te gierki sa takie nieprawdziwe tak czy siak, ale wciagaja czasami jak sie tak je oglada z braku zajecia czasami:-D

reklama
Ważne jest też kiedy doszło do zapłodnienia. Ile dni od jajeczkowania. W męskich XY, X zyją dłuzej ( 2-3 dni przed owulacją) Y natomiast mają większą siłę przebicia ( dzien przed lub dzień owulacji). U mnie wszystko wskazuje na synka. Może w piątek juz sie dowiem:-)

No to ja tez w piatek, mam USG 3D. Cos mi sie zdaje i o ile sobie dobrze przypominam to ktores dziewczyny tez maja w pitek wizyty u lekarzy i USG? Naur, ty ?? trzymam kciuki za wszystkie, zeby bylo dobrze:tak:

Ola ja tez ide w piątek,po 12 odbiore wyniki morfologii i potem idziemy do gina :-) nie moge sie juz doczekac.
a co do tego jak sie dowiedzialam o ciązy...wcale sie nie staralismy o dzidziusia,mowilismy ze jak bedzie to bedzie a jak nie to poczekamy,no ale okres spoznial sie o tydzien wiec polecialam kupic test,jak zobaczylam 2 kreski to bylam w szoku :szok: i nie moglam uwierzyc,strasznie sie ucieszylam...ale ze ja niedowiarek jestem,od razu polecialam do pierwszego ginekologa jaki wtedy przyjmowal,kobiecina mnie zbadala i stwerdzila ze prawdopodobnie TAK,oczywiscie mi to znowu nie wystarczylo to jej "prawdopodobnie" i powiedzialam ze chce wiedziec na 100%,wiec przepisala mi na badanie krwi i hcg (tak chyba sie to nazywa) wiec polecialam jeszcze szybko do szpitala,pobrali mi krew i mialam czekac do godziny...wiec czekałam...gdy zobaczylam wynik juz wiedzialam,ale polecialam spowrotem do kobieciny i ona potwierdzila na 100% no to ja wtedy wyparzylam,polecialam do sklepu bobas i zakupilam sliczne biale skarpeteczki,zapakowalam je do ladnego pudelka,przyjechalam do domu i wreczylam pudelko mojemu Arturowi,ktory jak jje otworzyl to zaniemowil i najpierw powiedział "zarujesz?" a pozniej sie ucieszyl..ehh bede to pamieac do konca zycia:tak: no dobra bo sie rozpisalam...:-)

To tak po kolei:
Byłam w poradni diabetologicznej, odebrałam wyniki. Na razie wszystko jest ok. Poniewaz to już czwarta ciąża i jeszcze inne rózne obciązenia to za trzy tygodnie musze badania powtórzyć. Ale i tak mi ulżyło :tak:

Ola ja juz też gdzies ten tescik widziałam - i jak nic wychodzi mi córa :-) 26 kwietnia mam USg - ciekawe czy się dowiem kto się ukrywa w moim brzuszku ;-)

Co do wyprawki do szpitala to z doświadczenia powiem tak - majtki jednorazowe sa super. Podpaski - przeważnie w szpitalu dają lignine i warto ja uzywac bo jest przewiewna choć z drugiej strony bardzo się przykleja. A jesli chodzi o podpaski to oczywiście te grubsze, duże i przewiewne. Co do wkładek laktacyjnych to ja akurat nie potrzebowałam, uzywałam ich dopiero w domu (nawał pokarmu jest dopiero w 3 dobie) ale mozna sobie w razie czego zabrać. Tak samo jesli chodzi o staniki ciążowe - to już indywidualna sprawa i wygoda. Poza tym wiadomo z dwie koszule nocne, dokumenty, kosmetyki. Na branie prysznica lepiej się nie nastawiać. Przez pierwsze 12 godzin i tak nie powinno się wstawać, a poza tym nie można brać od razu prysznica. Lepiej sobie zostawić tę przyjemność na powrót do domu pod okiem kogoś bliskiego.
Jeśli chodzi o ciuszki. Obecnie dzieci rodzą się raczej duże - więc rozmiar 62 i to niezbyt dużo bo dzieciątko w pierwszych miesiącach naprawdę szybko rośnie. A to, że przy wyjściu ze szpitala dziecko się topi w rzeczach to się nie przejmujcie, za chwilę ze zdziwieniem zauważycie, że dziecko już się w tych rzeczach nie mieści :-) Dobrze mieć jakiś kocyk lub rożek.

Jeszcze kilka porad po porodzie. Jeśli nie popękacie lub Wam nie natna krocza to się cieszcie - po 1 dobie będziecie mogły normalnie chodzić. Dla pozostałych radze się zaopatrzyć w rumianek lub Tantum Rosa. W domu wietrzyć krocze i stosować okłady bądź z rumianku bądź z Tantum - szybciej się goi.

Jak macie jeszcze jakieś pytanka to śmiało :-)

Ja się najpierw pochwalę - mój mąż wkońcu poczuł kopniaczka :-). Był bardzo zdziwiony że to tak mocno czuć - a mówię mu że to dopiro początek.

Następna sprawa - ja byłam przeciwna staniczkowi do szpitala, ale dziewczyny pisały, że im się pokarm lał i musialy wkładek używac, więc wtedy potrzebny jest. Czytałam tez że w niektórych szpitalach położne zalecają, a wręcz wymagają chodzenia w staniczku 24 godziny na dobe. To dlatego że podobno często jak sie nie nosi staniczka, to robi sie stan zapalny, ponieważ zatykają sie kanaliki pod ciężarem cycuszków :-D. Ja wolę tego unikać, nie wiem ile w tym prawdy, ale nie chcę cierpieć :szok:

Hej!;-)

Jestem mamą grudniową06r. Piszę do was dlatego że sama urodziłam się w sierpniu:-) dokładnie 8go. Przejżałam wasze terminy i nie ma żadnego bobasa ktory narodzi sie tego dnia ale to nic:-) Sierpien to wspanialy ciepły sloneczny miesiąc! Życze wam szczesliwego i bezbolesnego rozwiązania dziewczyny. I pozniej juz tylko szczesliwego macierzynstwa:tak:

pozdrawiam was!! Dbajcie o siebie:happy:

reklama
HEJ GRUBE RUSAłY:-). Ja dziś świętuje 10 ROCZNICę śLUBU:-D (cynowe gody)hihihi
Zaraz jadę zrobić morfologię, jutro mam wizytkę.
Patrzcie jaki śmieszny brzuchal

Do góry