reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Natalka, no to mamy nowy przepis!!!ale fajowo:-D, ja nie mam piekarnika, ale slyszalam ze w mikrofali tez sie da:tak:, ale to nie to samo:-(Trzeba by ten piekarnik w koncu zakupic, bo placki lubie piec, a teraz mam taki na nie apetyt, a te gotowe to chemia zajezdzaja.
A ja moge podac portugalskie przyzadzenie kartofli, Kartofle umyc w skorkach, posolic, zalac troszke olejem z oliwek^i do piekarnika, potem ja sie upieka rozgniesc delikatnie, kartofel po kartoflu, i dodac pokrojony w kostke czosnek, potrzasc zeby sie wymieszalo i jeszcze raz zalac troszke olejem z oliwek. Naprawde dobre

reklama
Torba do szpitala​
autor porady : redakcja

wersja do druku

polec znajomemu

To co potrzebne będzie mamie

Dokumenty
• dowód osobisty
• karta ciąży
• Książeczka Ubezpieczeniowa
• wyniki badań
• skierowanie do szpitala, jeśli jest wymagane

Bielizna
• majtki jednorazowe z siateczki (kilka sztuk)
• staniki laktacyjne (2 sztuki)
• kapcie
• klapki pod prysznic
• szlafrok
• koszule nocne, rozpinane
• skarpetki
• odzież na wyjście

Kosmetyki i artykuły higieniczne
• kosmetyki (dezodorant, pasta do zębów, szczoteczka, delikatne
mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciągiem z kory
dębu lub „szare mydło”, szampon, kosmetyki do makijażu,
szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do
paznokci)
• ręczniki (co najmniej 2-3)
• ręcznik papierowy, jednorazowy (może służyć do wycierania
krocza)
• podpaski nocne (np. pieluchy Bella, największy rozmiar)
• wkładki laktacyjne (np. Bella, Gerber-ultracienkie, bez
ceratek-pakowane po 24 sztuki.)
• papier toaletowy
• jednorazowa maszynka do golenia. Możliwe jest też wcześniejsze przygotowanie się przy pomocy łagodnego kremu depilującego np. Veet.

Żywność i napoje
• woda niegazowana
• soki (najlepiej jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy)
• ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa.
• przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.)
• owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu

Inne
• karta telefoniczna, ewentualne telefon komórkowy
• aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie
• książka, krzyżówki, czasopismo
• talerz, kubek, sztućce
• leki, które przyjmujesz
• drobne pieniądze

To co potrzebne będzie maluchowi

• nożyczki do paznokci, ewentualnie skarpetki, do założenia na dłonie
• miękka szczotka do włosów
• kilka koszulek i kaftaników
• kilka sztuk body
• kilka śpioszków / pajacyki
• 2 czapeczki
• sweterek
• pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami)
• skarpetki
• kocyk, rożek
• krem do pupy (np. Linomag, Tormentiol)
• ręczniczek, można też wykorzystać pieluszki tetrowe

linia2.gif

Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą
wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS-Consulting nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.
sub2.gif
Powiadomienia o nowościach
por3.gif
liczba porad w dziale:41
pielęgnacja ciała
-rozstępy
badania w czasie ciąży
-kiedy można wykonać pierwszy test ciążowy?
-kiedy należy poddać się badaniom prenatalnym?
-usg - znaczenie skrótów w opisach
-usg w czasie ciąży
-wstępne badania ciężarnych
porady ogólne
-ciężarna za kierownicą
-dieta w czasie ciąży
-kofeina a ciąża
-kondycja fizyczna
-kwas foliowy
-leki a ciąża
-niepokojące objawy w ciąży
-objawy ciąży
-pij dużo płynów
-torba do szpitala
-wizyty kontrolne
-wyprawka dla malucha
-zapotrzebowanie na wapń
-zapotrzebowanie na żelazo
poród
-obliczanie daty porodu
-wspólny poród
dolegliwości w czasie ciąży
-bóle krzyża
-nudności
-obrzęki i bóle nóg
-skurcze mięśni
-wrażliwe dziąsła
-zaparcia
-zgaga
-żylaki
ciąża
-zioła w ciąży
© 2002- 2007 ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl | Nasze banery i logo | Reklama u nas | Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach z procesorem chronionych przez

Baby blues

[SIZE=-2]wersja do druku[/SIZE]

Macierzyństwo bywa trudne
Po narodzinach dziecka przeżywać będziesz wiele różnych, intensywnych uczuć. Może rozpierać Cię radość i duma lub też poczucie niespełnienia, jeśli Twój poród nie spełnił Twoich oczekiwań. Nadszedł też czas konfrontacji wyobrażeń z rzeczywistością: Twoje dziecko jest, patrzy na Ciebie, jest czymś najbardziej realnym na świecie.

Może się okazać, że to, co wyobrażałaś sobie pod pojęciem macierzyństwa niezbyt przystaje do tego, z czym przyszło Ci się zmierzyć. Dopiero teraz widzisz, jak wielu rzeczy nie przewidziałaś. Choćby zmienności `i` intensywności własnych uczuć.

Nareszcie rozumiesz, co kryje się za używanym w poradnikach dla młodych rodziców pojęciem "huśtawka nastrojów". Za taki stan rzeczy odpowiada wiele czynników: wysiłek, jakim był poród, gwałtowne zmiany hormonalne, konieczność szybkiej adaptacji do nowej sytuacji i wyzwań.

Radość z macierzyństwa przeplata się z uczuciem zmęczenia, a wysiłek związany z opieką nad dzieckiem wydaje Ci się nadmierny. Wszystko jest nowe i trudne: pielęgnacja malucha, karmienie, wstawanie w nocy, nieustanna czujność i koncentracja na dziecku. Czujesz już, że opieka nad dzieckiem to codzienna praca, w której nie ma świąt ani weekendów.

Możesz przeżywać wielkie rozczarowanie, że macierzyństwo pochłania Cię bez reszty, i trudno Ci organizować swój czas tak, abyś miała go choć odrobinę dla siebie. Czujesz wielką odpowiedzialność, ale też niepewność, czy podołasz wszystkim obowiązkom.

Każdy dzień z dzieckiem przynosi nowe doświadczenia. Obserwowanie, jak zmienia i rozwija się dziecko, kontakt i poczucie bliskości z nim są niezwykłymi, wzbogacającymi uczuciami, których doświadczają oboje rodzice. Czynności pielęgnacyjne, które na początku zabierały ogromnie dużo czasu i wysiłku, zostaną "oswojone", a początkowe trudności staną się tylko wspomnieniem

Sylwia, swietne to wszystko co wyslalas, bardzo szczegolowo, przyda sie niesamowicie.:tak:Ja juz zaczynam studiowac to wszystko co tu napisalas.

Kobitki jak to bylo kiedy dowiedzialyscie sie ze jestescie w ciazy?

U mnie to bylo tak, pomagalam w pubie mamy przyjaciela mojego Carlo i bylam w trakcie egzaminow do UE, i planach odnosnie naszego slubu.Strasznie w tym czasie depresowo u mnie bylo, nie wiedzialam jeszcze ze to bobo jest juz z nami.Ciezko mi bylo, nerwowa bylam jak nigdy w zyciu.Pewnego dnia Carlo do mnie ze musi wyjsc na chwile a jak wrocil to zamnkal mnie w lazience i wrzucil test ciazowy(bo mnie wczesniej namawial ale tym jeszcze bardziej mnie wkurzal), potem bylo siusiu i po okolo 3, 4 sekundach dwie kreski, bordo koloru.Poplakalam sie.Wylecialam na balkon usiadlam i pomyslalam ze teraz to moje zycie sie zmieni,taka niepodzianka to byla.Carlo latal w powietrzu z radosci a potem zapodanie wiadomosci rodzicom i wielkie przeogromne szczescie dla nas wszystkich:-D:-D:-D:-D

U mnie nieśmiało wychodzi słoneczko. Mogło by już tak zostać. Za 1,5 godziny wychodze z pracy i wolała bym nie zmoknąć :szok:

Ja byłam 3 miesiące po zabiegu, po 3 latach starań o dzidzie. Dopiero co wróciłam do pracy po zwolnieniu. Miałam strasznie wszystko rozregulowane. Po 31 dniu cyklu (normalnie mam 28 dniowe) wysłali mnie z pracy na miasto żeby coś zeskannować. Weszłam po drodze do apteki , kupiłam teścik i zrobiłam go w kibelku w pracy, bo nie mogłam znieść tej niepewności. Mężowi powiedziałam pod jego pracą, bo przeważnie po mjej robocie do niego chodzę. Tez nie mogłam wytzrymać i od razu wygadałam:-D

Mroziku to ty jestes ewidentnym przykladem na to, ze po utracie dzidzi nie trzeba rezygnowac i tracic nadzieji na kolejne zajscie w ciaze, tak sie ciesze dla ciebie:tak::tak::tak:!!!!!

reklama
Wiesz, ja mam jeszcze lepszy przykład dla starających się mam:tak: . Moi znajomi stracili piierwszą ciąże, później urodzili bliźniaków, które będą miały w czerwcu 2 latka , a dzisiaj się dowiedziałam że znowu zostaną rodzicami. Ja zawsze powtarzam - nie owlno tracić nadziei. A najlepiej wychodzi jak się przestanie myśleć :-D

Do góry