reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

reklama
Aha, to o przybieranie na wadze chodzi. Mnie przybyło najpier 2 kilo, póxniej długo nic, później znowu 2 kilo, a później pół ubyło. W sumie jestem 3,5 kilo do przodu i zaczęłam 20 tydzień. Brzuchol za to mam taki duży, że jak byłam u kosmetyczki dzisiaj to się zapytała kiedy rodze, pewna że to już niebawem :-D, a jak powiedzialam jej że to dopiero połowa, to spytała czy przypadkiem nie bliźniaki będa, bo brzusio taki okragły

No dobra no..inna inna. Ale to mnie jakoś dziwi i już. W czwartek pogadam, zobaczymy wyniki to się wyjaśni.

Odnośnie wyprawki

Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie ;) nigdy nie uzywałam, jeżeli jużodciągałam to ręcznie, ale wiem, że niektórym kobietom jest wręcz niezbedny zwłaszcza na poczatku przy nawale. Nie wiem czy jest sens kupowac, mozna wypożyczyć.
- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 2-4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy zawsze warto miec chociaż jedna mała butelkę, byc może trzeba będzie podac herbatke na kolkę albo troche wody, polecam te wygięte, które na dole mają odpowietrzacze
- duża szczoteczka do mycia butelek i mała do mycia smoczków
- termopak na butelke wczesniej czy później sie przyda
- ewentualnie podgrzewacz i sterylizator wyparzałam butelki w mikrofali lub wygotowywałam w garnku

Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli zdecydowanie tak plus podkład pod przescieradło
- kołderka potrzebna dopiero w zimniejsze noce
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy zdecydowanie tak
- 2 beciki miałam 1 rożek, jak był obsiusiany to robiłam rozek z kocyka
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający niekoniecznie

Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt jeśli pieluchy tetrowe to trzeba ich miec więcej
- koszulki 4 szt
- czapeczki (2 cienkie i jedna grubsza)
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt zdecydowanie wiecej bo maluszki czesto ulewają
- śliniaczki to raczej później na początku wystarczy pieluszka
dodałabym body i pajacyki
zamiast śpioszków można na początku używac pieluchy flanelowej (4 szt.) w która zawija sie maluszka - zwłaszcza w domku i ze względu na to, że rodzimy latem - lepsza wentylacja pupci :-)

Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka , szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny), pieluszki tetrowe - 30 szt., 3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak
to tak naprawde indywidualna sprawa, ale nie ma co przesadzać. Ja używałam chusteczek nawilżonych i oliwki, a jesli chodzi o nożyczki to zawsze uzywałam tych normalnych nożyczek do paznokci bo te dla niemowlą sa dla mnie za tępe

Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką)
- termometr do pomiaru temperatury wody łokieć wystarczy ;-)
- mydełko do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt. ręczniki
gąbke miałam ale własciwie nie uzywałam, lepiej podłozyć pieluchę

Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka wystarczy złożona pieluszka jeśli masz wrażenie, że gondola pod głowka jest niżej
- torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa

To takie moje przemyślenia i doświadczenia :-)

A jesli chodzi o ruchy to niby jestem doświadczona ale pamietam, że zawsze miałam na poczatku problem z rozpoznaniem. Wydaje mi się, że chyba zaczynam je czuc, zwłaszcza wczoraj gdy tak dziwnie mnie momentami krzyz bolał ;-) A jeśli chodzi o czkawke to najlepiej ją czuc jak dzidzius jest już trochę większy. Zapewniam że na pewno nie będziecie miały wtedy problemu z rozpoznaniem bo brzusio tak smiesznie podskakuje :-D

Naur co do wagi to ja na razie przytyłam 2 kg a na poczatku prawie wcale. Moze po prostu więcej spalasz niz jesz, a i dzieciątko więcej czerpie. Jak badania sa w porządku to sie nie martw.

To i ja najpierw sie do wyprawki odniose a potem do twojej wagi Naur:-)

Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie ;) laktator się przyda gdy np.musisz wyjsc,itp-całkiem przydatna rzecz- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy-butelki też,nawet gdy karmisz piersią,beda na picie:)
- duża szczoteczka do mycia butelek i mała do mycia smoczków
- termopak na butelke - ewentualnie podgrzewacz i sterylizator-moim zdaniem zbędne,można sobie radzic bez nich
Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli
- kołderka
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy
- 2 beciki
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający-nie zawsze sie przydaje,ale moze byc
Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt
- koszulki 4 szt - czapeczki (2 cienkie i jedna grubsza)
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt
- śliniaczki
Nie wiem czy faktycznie ktoś liczy te ubranka i naprawde tyle ich ma,boirąc pod uwage fakt że każdy w prezencie daje ubranko,czapeczke,skarpetki lub buciki itp.:-) I w rezultacie mamy góre ubranek z czego połowa niewykorzystana

Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny),pieluszki tetrowe - 30 szt-nie potrzeba az tylu.3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak

Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką)
- termometr do pomiaru temperatury wody - nie jest niezbędny
mydełko do kąpieli-osobiście nie lubie mydła,uważam że delikatny żel dla niemowlaka,lub oliwka do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt.

Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka - torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa
W większości wózków te rzeczy są na wyposazeniu podstawowym lub za dopłatą,ja bym jeszcze dołożyła parasolke:-)

A teraz twoje pytanko Naur Powiem ciszczerze że ja w domku się nie waże,tylko u lekarza,i do tej pory przybyło mi niecałe 5 kg z a w ostatnim miesiącu niecałe 0,5 kg i lekarz nic nie powiedział-tyle że jest wszystko w porzadku,wyniki badań itp:-D Ale ja to mam zapas kg wiec nie wiem jak to u ciebie.Najlepiej jak zapytasz sie lekarza:tak:

Hej dziewczynki.A ja mam do was niecodzienne pytanie,czy wasze brzuszki są twarde?:confused: Bo mój to taki troche miekki:-pAle to pewnie od tłuszczyku.:-p a hjak jest u was?Miekko czy twardo?

Hej dziewczynki.A ja mam do was niecodzienne pytanie,czy wasze brzuszki są twarde?:confused: Bo mój to taki troche miekki:-pAle to pewnie od tłuszczyku.:-p a hjak jest u was?Miekko czy twardo?

u mnie to chyba bardziej miekki jest niz twardy...ale wydaje mi sie ze na poczatku taki jest,ale nie wiem:zawstydzona/y: :baffled: :confused:

reklama
Do góry