reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

reklama
hi

kupe czasu mnie nie bylo, moja coreczka byla chora a potem wyladowala w szpitalu - nie mialam totalnie glowy do wszystkiego

w wolnej chwili napisze cos wiecej, w srode mam wizyte u gina - polowkowe usg, ale plec znam juz od dobrych 4-ech tygodni :-)

Mrozik, jak bylismy z moim Carlo ogladac rzeczy dla naszego bobo to odrazu wpadl mi w oko. To adres strony tej firmy www.quinny.pl

No i moje pytanie dot. wagi zostało olane..:baffled:

Ja za to bede porządna i odniosę sie do wyprawki:

Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie ;)potrzebna rzecz, bo mozna sciągać pokarm jak np. cycki są obolałe (nie za duzo tylko) albo do przechowywania, no i tu jeszcze pojemniki albo butelki, woreczki na mleko
- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 2-4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy
- duża szczoteczka do mycia butelek i mała do mycia smoczków
- termopak na butelke chyba nie potzrebny dla karmiących cyckiem
- ewentualnie podgrzewacz i sterylizator też niebardzo potzrbny
Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli
- kołderka
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy
- 2 beciki
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający niekoniecznie

Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt
- koszulki 4 szt lepsze body cienkie z długim lub krótkim rekawem, koszulki sie podwijają
- czapeczki (2 cienkie i jedna grubsza)
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt
- śliniaczki (podobno lepsze są pieluszki tetrowe) zdecydowanie!!
dodam pajacyki, zamiast np. częsci spiszków, bardzo wygodne!!

Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka jak krem to nie zasypka!!, szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny), pieluszki tetrowe - 30 szt.10 wystarczy!, 3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak

Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką)
- termometr do pomiaru temperatury wody ja nie miałam, na łokieć też można
- mydełko do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt. albo ręczniki

Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka a po co? czyba że ulewa ale i tak lepiej bez
- torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa
moskitiera na lato

No to przeanalizowałam, tak jak ja to widzę :happy:

Mongea a co malutkiej było??:confused:

Naur - o co chodziło z waga? nic nie kojarze?
Mongea - a co się córci działo? juz wszystko w porządku?
Ola - wózki poogladam w wolnej chwili, na pewno dam znać czy mi sie podobaja.
A jakie wolicie - z 3 czy 4 kółkami?

Naur,u mnie to bylo tak: zanim zaszlam w ciaze wazylam 62 kg.przy wzroscie 172 cm.Potem waga spadala i spadala, w trzecim miesiacu spadla do 58 kilo!!!!Nie martwilam sie bo myslalm ze tak ma byc.Potem przytylam pareset gramow i tak powolutku idzie.Lekarz mi mowil ze z waga jesli badania sa w porzadku,nie nalezy sie martwic ,bo dzidzia i tak hapnie co mu sie nalezy a tylko mama bedzie mniej wazyla, czy bedzie miala mniej energi.Aha, moj doktorek mowi tez ze jesli cos nie daje spokoju to trzeba sie go pytac, moze zapytaj lekarza jesli naprawde cie to martwi.;-)

Wiesz Naur ja niedoswiadczona mama jestem, dlatego predzej zapytam jak odpowiem.:zawstydzona/y:

reklama
Zapytam jak będę w czwartek u ginki. Też tak myśle ale z Julką mialam juz 5 kilo do przodu na tym etapie.

Do góry