reklama
Mongea
Fanka BB :)
hi
kupe czasu mnie nie bylo, moja coreczka byla chora a potem wyladowala w szpitalu - nie mialam totalnie glowy do wszystkiego
w wolnej chwili napisze cos wiecej, w srode mam wizyte u gina - polowkowe usg, ale plec znam juz od dobrych 4-ech tygodni :-)
kupe czasu mnie nie bylo, moja coreczka byla chora a potem wyladowala w szpitalu - nie mialam totalnie glowy do wszystkiego
w wolnej chwili napisze cos wiecej, w srode mam wizyte u gina - polowkowe usg, ale plec znam juz od dobrych 4-ech tygodni :-)
No i moje pytanie dot. wagi zostało olane..
Ja za to bede porządna i odniosę sie do wyprawki:
Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie
potrzebna rzecz, bo mozna sciągać pokarm jak np. cycki są obolałe (nie za duzo tylko) albo do przechowywania, no i tu jeszcze pojemniki albo butelki, woreczki na mleko
- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 2-4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy
- duża szczoteczka do mycia butelek i mała do mycia smoczków
- termopak na butelke chyba nie potzrebny dla karmiących cyckiem
- ewentualnie podgrzewacz i sterylizator też niebardzo potzrbny
Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli
- kołderka
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy
- 2 beciki
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający niekoniecznie
Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt
- koszulki 4 szt lepsze body cienkie z długim lub krótkim rekawem, koszulki sie podwijają
- czapeczki (2 cienkie i jedna grubsza)
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt
- śliniaczki (podobno lepsze są pieluszki tetrowe) zdecydowanie!!
dodam pajacyki, zamiast np. częsci spiszków, bardzo wygodne!!
Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka jak krem to nie zasypka!!, szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny), pieluszki tetrowe - 30 szt.10 wystarczy!, 3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak
Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką)
- termometr do pomiaru temperatury wody ja nie miałam, na łokieć też można
- mydełko do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt. albo ręczniki
Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka a po co? czyba że ulewa ale i tak lepiej bez
- torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa
moskitiera na lato
No to przeanalizowałam, tak jak ja to widzę
Mongea a co malutkiej było??![Zadziwiona(y) :confused: :confused:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/confused.gif)
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
Ja za to bede porządna i odniosę sie do wyprawki:
Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie
- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 2-4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy
- duża szczoteczka do mycia butelek i mała do mycia smoczków
- termopak na butelke chyba nie potzrebny dla karmiących cyckiem
- ewentualnie podgrzewacz i sterylizator też niebardzo potzrbny
Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli
- kołderka
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy
- 2 beciki
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający niekoniecznie
Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt
- koszulki 4 szt lepsze body cienkie z długim lub krótkim rekawem, koszulki sie podwijają
- czapeczki (2 cienkie i jedna grubsza)
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt
- śliniaczki (podobno lepsze są pieluszki tetrowe) zdecydowanie!!
dodam pajacyki, zamiast np. częsci spiszków, bardzo wygodne!!
Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka jak krem to nie zasypka!!, szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny), pieluszki tetrowe - 30 szt.10 wystarczy!, 3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak
Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką)
- termometr do pomiaru temperatury wody ja nie miałam, na łokieć też można
- mydełko do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt. albo ręczniki
Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka a po co? czyba że ulewa ale i tak lepiej bez
- torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa
moskitiera na lato
No to przeanalizowałam, tak jak ja to widzę
![Happy :happy: :happy:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/happy.gif)
Mongea a co malutkiej było??
![Zadziwiona(y) :confused: :confused:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/confused.gif)
Luxik
:)
Naur,u mnie to bylo tak: zanim zaszlam w ciaze wazylam 62 kg.przy wzroscie 172 cm.Potem waga spadala i spadala, w trzecim miesiacu spadla do 58 kilo!!!!Nie martwilam sie bo myslalm ze tak ma byc.Potem przytylam pareset gramow i tak powolutku idzie.Lekarz mi mowil ze z waga jesli badania sa w porzadku,nie nalezy sie martwic ,bo dzidzia i tak hapnie co mu sie nalezy a tylko mama bedzie mniej wazyla, czy bedzie miala mniej energi.Aha, moj doktorek mowi tez ze jesli cos nie daje spokoju to trzeba sie go pytac, moze zapytaj lekarza jesli naprawde cie to martwi.;-)
Wiesz Naur ja niedoswiadczona mama jestem, dlatego predzej zapytam jak odpowiem.![zawstydzony :zawstydzona/y: :zawstydzona/y:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/embarrassed.gif)
Wiesz Naur ja niedoswiadczona mama jestem, dlatego predzej zapytam jak odpowiem.
![zawstydzony :zawstydzona/y: :zawstydzona/y:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/embarrassed.gif)
reklama
Podziel się: