reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Strasznie dużo tego, a podobno to minimum, takl tu piszą. Ja czekam na wasze zdanie i porady :tak:

Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie ;)
- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 2-4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy
- duża szczoteczka do mycia butelek i mała do mycia smoczków
- termopak na butelke
- ewentualnie podgrzewacz i sterylizator
Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli
- kołderka
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy
- 2 beciki
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający

Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt
- koszulki 4 szt
- czapeczki (2 cienkie i jedna grubsza)
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt
- śliniaczki (podobno lepsze są pieluszki tetrowe)

Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka, szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny), pieluszki tetrowe - 30 szt., 3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak

Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką)
- termometr do pomiaru temperatury wody
- mydełko do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt.

Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka
- torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa​

reklama
Kurcze, tak sie zastanawiam,ten laktator to jest koniecznie potrzebny?butelki itd?
Ja sobie dzidziunia wyobrazam przy cycku mamy, dlaczego laktator, butelki?Chyba dla wygody albo ladnych piersi? Kompletnie zielona jestem, no

Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie ;)
- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 2-4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy
- termopak na butelke
- ewentualnie podgrzewacz i sterylizator
CO DO KARMIENIA TO ZAMIERZAM PIERSIA WIEC AKCESORI TYPU BUTELKA ITD. KUPOWAC NIE BEDE...BEDZIE POTRZEBA TO SIE KUPI, W SKLEPACH TEGO PELNO
Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko CHCEMY DREWNIANE Z REGULOWANA WYSOKOSCIA MATERACA, Z WYJMOWANYMI SZCZEBELKAMI I Z MIEJSCEM NA POSCIEL(NO KURDE JAK TO SIE NAZYWA :baffled: )
- materac do łóżeczka NIE WIEM JESZCZE JAKI...
- 2 komplety pościeli NIE WIEM CZY WARTO KUPOWAC OD SAMEGO POCZATKU, BO MALENSTWA NA PODUSZCZE KLASC NIE WOLNO, WIEC CHYBA DOKUPIMY POZNIEJ
- kołderka TEZ CHYBA NIE OD RAZU SAMA NIE WIEM...
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy KOCYKI NA PEWNO
- 2 beciki CHODZI O ROZKI?? BO JA MAM ZAMIAR KUPIC ROZKI, A JESLI TE BECIKI TO ROZKI TO TAK ;-)
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający O SMOCZKU USPAKAJAJACYM TO JA JESZCZE NIE SLYSZALAM...BRZMI CIEKAWIE:confused:

Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt
- koszulki 4 szt
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt
- śliniaczki (podobno lepsze są pieluszki tetrowe)
TYCH UBRANEK TO JAKOS TAK MALUTKO MI SIE WYDAJE...NO ALE W SUMIE DZIDZIUS BEDZIE ROSL W ZASKAKUJACYM TEMPIE...SIE JESZCZE ZOBACZY

Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka, szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny), pieluszki tetrowe - 30 szt., 3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak
NAD KOSMETYKAMI TO SIE JESZCZE ZASTANOWIE, PRZEWIJAK NA PEWNO TAK!

Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana) TO CHYBA JEST RZECZ NIEZBEDNA
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką) NIE WIEM CHYBA REKA BEDE DZIDZIE MYC...TO WYJDZIE W "PRANIU", NA PEWNO KUPIE GABKE DO WANIENKI ZEBY DZIDZIULKA POLOZYC I MYC BEZSTRESOWO, SLYSZALAM OD ZNAJOMYCH ZE SUPER RZECZ.
- termometr do pomiaru temperatury wody NIE MA TO JAK WLASNY LOKIEC CHYBA
- mydełko do kąpieli TAK
- okrycie kąpielowe - 2 szt. TAK

Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka
- torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa
ZAMIERZAMY KUPIC WOZEK JU Z TYMI AKCESORIAMI W WYPOSAZENIU.
OCZYWISCIE JESZCZE FOTELIK DO SAMOCHODU!!!

NO I TO MOJA OPINIA NA TEMAT LISTY :-D

Ja też Ola nic nie wiem, dlatego licze że dziewczyny podpowiedzą co i jak. U mnie w pracy miały dziewczyny laktatory, pokarm odciągały jak na dłużej gdzieś się musiały wybrać i dziecko zostawić np z tatusiem lub babcią.
Ja z tej listy na pewną kupie wszystko co wymienili w ubrankach, pieluszki tetrowe na początek, wózek, łóżeczko z pościelą, wanienkę, kocyk i coś do pielęgnacji, ale to pewnie na szkole rodzenia powiedzą. Ale do niej jeszcze 10 tygodni ;), a i termometr elektroniczny zakupię, taki co do uszka sie przykłada, bo na niego to już wcześniej miłam chęć​

Viviana - fajna analiza :tak:
Ja sie zastanawiam nad ta gąbeczką do wanienki. Jedni znajomi polecają, inni odradzają. Podobno że woda się zimna robi, tzn ta gąbka jak wodę złapie. Ale to chyba nie aż takie drogie, więc mozna kupic i wypróbować, jak będzie źle to przestanę używać​

Mrozik ja tez tak do tego wszystkiego podchodze, najlepiej samemu wyprobowac. Rzeczy dla maluszków nie sa wcale takie drogie. A z tym termometrem to dobry pomysł. My mamy zamiar wybrac sie na zakupy na początku maja, wiec jeszcze troche czasu nam zostało.

Ja Viviana myślałam o zakupach w czerwcu, pod koniec, ale między nami jest 3 tygodnie różnicy prawie :-D :szok:

No ja chce zacząc juz w maju powolutku, oczywiscie wszystkiego od razu nie bede kupowac;-) Najpierw te wieksze rzeczy jak wozek, lozeczko, komodki do pokoiku malucha itd, a potem wyprawka...W sumie to juz nie moge sie doczekac takich zakupów. :-D

reklama
Viviana rzeczywiscie fajnie to na swoje przeanalizowalas!:tak:

Ja tez sprobuje:

Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie ;) NO TAK, JESLI MAM BOBO Z KIMS ZOSTAWIC TO NAPEWNO POTRZEBNE
- termopak na butelke DOBRA RZECZ,NP.W NOCY
- ewentualnie podgrzewacz i sterylizator HM....
Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko KOLYSKA
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli
- kołderka
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy MYSLE ZE JEDEN WYSTARCZY
- 2 beciki
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający JUZ KUPILISMY:tak:

Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt
- koszulki 4 szt
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt
- śliniaczki (podobno lepsze są pieluszki tetrowe) CIUSZKI JUZ TEZ SA, W PREZENCIE(NIE WSZYSTKIE):cool2:

Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka, szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny), pieluszki tetrowe - 30 szt., 3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak NOZYCZKI DO PAZNOKCI SLYSZALAM ZE SA WAZNE, NIEMOWLAKOWI CZASAMI ZARAZ PO PORODZIE TRZEBA PAZURKI OBCINAC BO RANKI SOBIE ROBI, A TAK CZY SIAK ROSNA MU JAK NA DROZDZACH

Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką) PEWNIE ZE REKA
- termometr do pomiaru temperatury wody, LOKIEC ZDECYDOWANIE
- mydełko do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt. MYSLE ZE RECZNIK WYSTARCZY(?)

Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka
- torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa
TEN CALY KOMPLET Z WOZKIEM CHCIALABYM Z FIRMY QUINNY!!!!!!!!!!!

Do góry