reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Siadanie

Witam,

11 miesięczna córeczka cały czas siada w tak zwana pozycję W. Nie ma problemu z normalnym siedzeniem na pupie, nie chwieje się ani przewraca. Problem w tym, że nie wiem jakie ćwiczenia/zabawy zastosować aby preferowała siadanie z czworaka na pupę. Jakieś rady?

reklama
Ja podziękuję za pediatrę ze szkoleniem. Wolę kogoś kto zajmuje się takimi przypadkami na co dzień 🤷‍♀️
Oczywiście masz prawo do swojego zdania.

Niestety fizjo nie zawsze zajmuje sie dziećmi i nie zawsze wie jak z nimi pracować.

Ale to inny temat.

Są różne sytuacje. Czasem można zapytać pediatry zanim zacznie się szukać specjalisty. Pediatra na rozwoju motorycznym dziecka też się zna ☺

Toż chyba nikt o zdrowych zmysłach nie pójdzie z małym dzieckiem do fizjoterapeuty innego niż dziecięcy.
No raczej nie przekonasz mnie do pediatry. Nawet takiego ze szkoleniem. Zresztą szkolenie z Vojty, to nie jest jeszcze cała wiedza o fizjoterapii, a jedynie jej niewielki ułamek. Na pewno przy problemie autorki postu na nic się nie zda, bo jest od zupełnie czegoś innego 🤷‍♀️

Witam,

11 miesięczna córeczka cały czas siada w tak zwana pozycję W. Nie ma problemu z normalnym siedzeniem na pupie, nie chwieje się ani przewraca. Problem w tym, że nie wiem jakie ćwiczenia/zabawy zastosować aby preferowała siadanie z czworaka na pupę. Jakieś rady?
Mój synek też tak siadał. Dopiero jak miał 2 latka to wybrałam się w tej sprawie do fizjoterapeutki. Powiedziała, że dziecko tak siada, bo ma słabe mięśnie brzucha i trudno mu w innej pozycji utrzymać prosty kręgosłup. Jeśli to jest dominujący siad, to należy dziecko poprawiać, dając nogi do przodu. Podobno dobrze, jak jedna jest ugięta jak do siadu skrzyżnego, a druga prosta. Albo podłożyć coś niskiego pod pupę, jakąś poduszeczkę. Wtedy też łatwiej.
Nam zaleciła też wszelkie wspinaczki i ćwiczenia na równowagę. Wspinaczkę możecie już praktykować, na poduszki czy miekkie schodki. Też ćwiczenia na dużej piłce : sądzać dziecko, trzymać za rączki i lekko bujać piłką. To robię też z rocznym dzieckiem, bo lubi.

reklama
Oczywiście masz prawo do swojego zdania.

Niestety fizjo nie zawsze zajmuje sie dziećmi i nie zawsze wie jak z nimi pracować.

Ale to inny temat.

Są różne sytuacje. Czasem można zapytać pediatry zanim zacznie się szukać specjalisty. Pediatra na rozwoju motorycznym dziecka też się zna ☺
jest coś takiego jak fizjoterapeuta dziecięcy. Wiem, bo sama robie kwalifikacje na ten temat. Ja sama się wybrałam z moim dzieckiem do fizjoterapeuty dziecięcej - ktora ma kwalifikacje ndt bobath, vojta.

Do góry