reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sen rocznego dziecka

Pytanie czy im to przeszkadza. Ja np kładę dziecko spać o 18 i wstaje o 6 (oczywiście w nocy pierś na żądanie) ale taka mamy dynamikę rodziny i nam to odpowiada.

Mam jednak koleżanki, które kładą dzieci dużo później bo zwyczajnie tak z różnych powodów wolą
No na przykład ja 😁 przy naszym trybie życia 21 to jest i tak wcześnie, no ale my na południu Europy mieszkamy więc inny klimat 😁

reklama
Te godziny póki bo mi pasują, moje pytanie było o łączną ilość snu. Oboje pracujemy, w domu jesteśmy po południu, zjemy obiad i już jest 17, czasami jakieś zakupy tez robimy z dzieckiem i jeszcze mamy chwile na wspólne spędzenie czasu. Później jeszcze we dwójkę mamy 2 godziny przed pójściem spać, mąż często wieczorem ogląda mecze ze starszym synem, także póki co godziny są dla nas Ok.

Js tez dopiero pare dni temu wróciłam do pracy i tęsknię za córeczką, nie wyobrażam sobie tak szybko ją kłaść spać , bo potrzebujemy tego czasu na przytulanki i wspólną zabawę 🥰

Cześć dziewczyny, mam pytanie czy to normalne, że 12 miesięczne dziecko śpi od 21 do 10-11 rano. Dodam,że w ciągu dnia też śpi ok 2 godziny. Zawsze lubiła długo pospać, ale nie aż tak. Czy może powinnam zrobić jakieś badania? Co myślicie?
Moja tez ogolnie spac lubi. Miala ciezkie kilka ostatnich nocy i teraz odsypia. Od 2 dni spi naprawde duzo. 14 w nocy + 2 drzemki po 1.5h.
Moze nowe umiejetnosci u ciebie wjezdzaja i poprostu musi odespac.

A widzisz jakieś niepokojące objawy?

No ja pewnie z racji z schizy zbadałabym cukier ale ja mam jedno dziecko z cukrzycą typu 1 i też bardzo dużo spał. Teraz jego brat też nagle dużo śpi i będę badać no ale nie jestem normalna
Ale spał dużo w nocy, czy był np. ciągle śpiący? Poza godzinami snu córka jest aktywna i wesoła.

Ale spał dużo w nocy, czy był np. ciągle śpiący? Poza godzinami snu córka jest aktywna i wesoła.

Nie. Po prostu dużo spał. W nocy po 10h bez lub z górą 1 pobudka. A w dzień 2 razy po 3-4h co bardzo długo dawało mu jakieś nawet 18h na dobę.
Jeszcze w przedszkolu w 5 latkach chodził spać na 1-2h poza tym ciężko powiedzieć czy był ospały raczej nie. Ale też nigdy nie był dzieckiem które lubi być w ruchu. Raczej wybierał puzzle niż skakanie na trampolinie 😒

Diagnozę cukrzycy ma dopiero teraz jako 13 latek

Nie. Po prostu dużo spał. W nocy po 10h bez lub z górą 1 pobudka. A w dzień 2 razy po 3-4h co bardzo długo dawało mu jakieś nawet 18h na dobę.
Jeszcze w przedszkolu w 5 latkach chodził spać na 1-2h poza tym ciężko powiedzieć czy był ospały raczej nie. Ale też nigdy nie był dzieckiem które lubi być w ruchu. Raczej wybierał puzzle niż skakanie na trampolinie 😒

Diagnozę cukrzycy ma dopiero teraz jako 13 latek
Dziękuję, ale jeśli byłoby coś na rzeczy to chyba wyjdzie w badaniach cukru? Twój syn rzeczywiście bardzo dużo spał zwłaszcza w ciągu dnia. Moja córcia też jest budzona w ciągu dnia po ok 2 godzinach, mogłaby spać dłużej, ale poszłaby późno spać. No np. wczoraj była pobudka (gdzie kazałam niani ją obudzić) po 13,5 h snu + 2 godziny w ciągu dnia. Poszła spać jak zwykle o 21.

reklama
Dziękuję, ale jeśli byłoby coś na rzeczy to chyba wyjdzie w badaniach cukru? Twój syn rzeczywiście bardzo dużo spał zwłaszcza w ciągu dnia. Moja córcia też jest budzona w ciągu dnia po ok 2 godzinach, mogłaby spać dłużej, ale poszłaby późno spać. No np. wczoraj była pobudka (gdzie kazałam niani ją obudzić) po 13,5 h snu + 2 godziny w ciągu dnia. Poszła spać jak zwykle o 21.

Nieee to u nas ten sen dzienny nie wpływał na nocny.

I mój syn ma obciążenie genetyczne w cukrzycy więc ogólnie raczej można się było tego spodziewać. Duża szansa że każde nasze dziecko będzie miało cukrzycę

reklama
Do góry