reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sen rocznego dziecka

Pytanie czy im to przeszkadza. Ja np kładę dziecko spać o 18 i wstaje o 6 (oczywiście w nocy pierś na żądanie) ale taka mamy dynamikę rodziny i nam to odpowiada.

Mam jednak koleżanki, które kładą dzieci dużo później bo zwyczajnie tak z różnych powodów wolą
No na przykład ja 😁 przy naszym trybie życia 21 to jest i tak wcześnie, no ale my na południu Europy mieszkamy więc inny klimat 😁

reklama
Te godziny póki bo mi pasują, moje pytanie było o łączną ilość snu. Oboje pracujemy, w domu jesteśmy po południu, zjemy obiad i już jest 17, czasami jakieś zakupy tez robimy z dzieckiem i jeszcze mamy chwile na wspólne spędzenie czasu. Później jeszcze we dwójkę mamy 2 godziny przed pójściem spać, mąż często wieczorem ogląda mecze ze starszym synem, także póki co godziny są dla nas Ok.

Js tez dopiero pare dni temu wróciłam do pracy i tęsknię za córeczką, nie wyobrażam sobie tak szybko ją kłaść spać , bo potrzebujemy tego czasu na przytulanki i wspólną zabawę 🥰

Cześć dziewczyny, mam pytanie czy to normalne, że 12 miesięczne dziecko śpi od 21 do 10-11 rano. Dodam,że w ciągu dnia też śpi ok 2 godziny. Zawsze lubiła długo pospać, ale nie aż tak. Czy może powinnam zrobić jakieś badania? Co myślicie?
Moja tez ogolnie spac lubi. Miala ciezkie kilka ostatnich nocy i teraz odsypia. Od 2 dni spi naprawde duzo. 14 w nocy + 2 drzemki po 1.5h.
Moze nowe umiejetnosci u ciebie wjezdzaja i poprostu musi odespac.

A widzisz jakieś niepokojące objawy?

No ja pewnie z racji z schizy zbadałabym cukier ale ja mam jedno dziecko z cukrzycą typu 1 i też bardzo dużo spał. Teraz jego brat też nagle dużo śpi i będę badać no ale nie jestem normalna
Ale spał dużo w nocy, czy był np. ciągle śpiący? Poza godzinami snu córka jest aktywna i wesoła.

Ale spał dużo w nocy, czy był np. ciągle śpiący? Poza godzinami snu córka jest aktywna i wesoła.

Nie. Po prostu dużo spał. W nocy po 10h bez lub z górą 1 pobudka. A w dzień 2 razy po 3-4h co bardzo długo dawało mu jakieś nawet 18h na dobę.
Jeszcze w przedszkolu w 5 latkach chodził spać na 1-2h poza tym ciężko powiedzieć czy był ospały raczej nie. Ale też nigdy nie był dzieckiem które lubi być w ruchu. Raczej wybierał puzzle niż skakanie na trampolinie 😒

Diagnozę cukrzycy ma dopiero teraz jako 13 latek

Nie. Po prostu dużo spał. W nocy po 10h bez lub z górą 1 pobudka. A w dzień 2 razy po 3-4h co bardzo długo dawało mu jakieś nawet 18h na dobę.
Jeszcze w przedszkolu w 5 latkach chodził spać na 1-2h poza tym ciężko powiedzieć czy był ospały raczej nie. Ale też nigdy nie był dzieckiem które lubi być w ruchu. Raczej wybierał puzzle niż skakanie na trampolinie 😒

Diagnozę cukrzycy ma dopiero teraz jako 13 latek
Dziękuję, ale jeśli byłoby coś na rzeczy to chyba wyjdzie w badaniach cukru? Twój syn rzeczywiście bardzo dużo spał zwłaszcza w ciągu dnia. Moja córcia też jest budzona w ciągu dnia po ok 2 godzinach, mogłaby spać dłużej, ale poszłaby późno spać. No np. wczoraj była pobudka (gdzie kazałam niani ją obudzić) po 13,5 h snu + 2 godziny w ciągu dnia. Poszła spać jak zwykle o 21.

reklama
Dziękuję, ale jeśli byłoby coś na rzeczy to chyba wyjdzie w badaniach cukru? Twój syn rzeczywiście bardzo dużo spał zwłaszcza w ciągu dnia. Moja córcia też jest budzona w ciągu dnia po ok 2 godzinach, mogłaby spać dłużej, ale poszłaby późno spać. No np. wczoraj była pobudka (gdzie kazałam niani ją obudzić) po 13,5 h snu + 2 godziny w ciągu dnia. Poszła spać jak zwykle o 21.

Nieee to u nas ten sen dzienny nie wpływał na nocny.

I mój syn ma obciążenie genetyczne w cukrzycy więc ogólnie raczej można się było tego spodziewać. Duża szansa że każde nasze dziecko będzie miało cukrzycę

reklama
Do góry