reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

SEN-przesypianie nocy

Ines u mnie ten sam problem:wściekła/y:Po przestawieniu zegarkow wstaje wczesniej,mało tego-im pozniej idzie spac tym wczesniej wstaje.Jestem niewyspana i padnieta,bo w nocy co jakis czas musze do niej wstac,podac picie albo smoczek i po takiej przerywanej nocy jestem totalnie niewyspana:no:Julcia wstaje 6 lub 6.30(czasem przed 6a:szok:) drzemke ma ok 2 godzin miedzy 10 a 13(zalezy o ktorej padnie) i idzie spac czaem juz po 19ej a czasem dopiero koło 21ej.Niestetety po całym dniu jestem tak zmeczona ze o 22juz padam,wiec czasu mam dla siebie niewiele..szczerze mowiac prawie wcale,bo nawet jak spi w południe to trzeba byc blisko bo sprawdza czy siedze:baffled:

reklama
Ines - u mnie podobnie,Hania sie budzi miedzy 5 a 5:40,dzis spala wyjatkowo do 6:szok:;-).Ale jest u nas jedna roznica,Twoja mala chociaz Ci spi w dzien przyzwoicie,mozesz cos porobic,odpoczac,a Hania juz chyba wyrosla ze spania:baffled:.Nie chce isc spac,a jak ja zmusze:zawstydzona/y: to spi od 15 minut do 25 minut.Chodzi spac,miedzy 19-20,czasem nieco pozniej,w zaleznosci jak dlugo zabawimy na 2 spacerze.

Dziewczynki a może faktycznie dla Waszych maluszków czas sie jeszcze nie przestawił ... kurcze nie wiem jak Wam doradzić ... Dawid to ma tak sen skonstruowany ze jak widzi ze nikt nie reaguje to kładzie sie, cos tam sobie opowiada albo pokwiczy troche i zasypia znowu
a czy Wasze dzeci spia/zasypiają przy muzyce?? Dawid bez muzyki nie zasnie ;-)
u Ines wiem ze nie i moze tu tkwi problem ... w nocy ma cisze spokój a od około 5 zaczyna sie ruch - nie tylko samochodowy ... ptaszki i te inne sprawy ... i dla Mariki to moze taki sygnał ze juz jest dzien ... może przyzwyczajaj Marike do spania przy muzyce

Ines moja Gosia niezależnie od tego o której pójdzie spać wieczorem wstaje o 7.15 - 7.30. U nas kluczowa jest drzemka popołudniowa. Jeśli pozwoliłabym jej spać dłużej niż 2 godziny na 100% wstanie koło 6.00. 3 godziny w ciągu dnia to bardzo dużo. Ja często korzystam z książki "język niemowląt" i tam niania podaje, żeby jedna drzemka nie była dłuższa niż 2 godziny.
U nas standardowo jest tak:
pobudka 7.15-7.30 (ma budzik w główce czy co :p)
drzemka 13-15
spanie nocne 20.30 - 20-45 do 7.15-7.30
Od trzech dni Gosia jednak nie chce zasypiać w dzień. Rosną jej nowe ząbki, więc ja przy okazji też jestem padnięta. :baffled:

Ines a mozecie nie reagowac na jej zaczepki?
U mnie tez czasem Paula obudzi sie o 5-6 rano, ale jesli nie placze, tylko zagaduje, to nie reaguje. Pobawi sie jakis czas pluszakami, ktore ma w lozeczku i zasypia.
A jak placze, to daje jej mleczko, tlumacze, ze jeszcze jest noc i wszyscy spia (dzieki roletom zewnetrznym jest ciemno w sypialni) i jeszcze 2-3 godzinki dosypia.

Ciężko coś radzić, bo u mnie jest to samo.Bez względu na godzinę, o której Kuba pójdzie spać wstaje o godz.6 -6.30. Z tym,że mnie to akurat specjalnie nie przeszkadza,bo i tak muszę wstać,żeby Natalkę do szkoły wyszykować:-p.
Wiecie,a może nasze niewyspanie jest związane z jakimś przesileniem wiosennym,bo ja chodzę spać i wstaję tak jak zawsze,a jestem totalnie niewyspana:baffled::dry:

Nina to wrecz dowrotnie - jak teraz wieczorem jest juz dlugo jasno, to chodzi spac ok. 21.30-22 (za pozno :no:), a budzi sie ok. 8. W dzien spi 2 godzinki miedzy 13 a 15.

Czasem spi cala noc u siebie, czasem tak ok. 4-5 przychodzi do nas. Niestety czasem jak przyjdzie o tej 4-5, to sie kreci, nie moze zasnac i wtedy zaczyna sie drzec nie wiadomo o co. dzis w nocy tak bylo - wynieslismy ja do jej lozeczka i powiedzielismy, ze moze przyjsc dopiero jak przestanie ryczec. darla sie chyba z 10 min (cud, ze sasiedzi policji nie wezwali). potem juz chyba nie miala sil, przyszla do nas juz spokojna i zasnela od razu.

Ines - z moje doswiadczenia nie ma rady na nawyki spaniowe naszych pociech. u mnie przestawianie na sile nigdy nic nie dawalo. pozostaje miec nadzieje, ze to przejsciowe u Mariki :-)

- jak teraz wieczorem jest juz dlugo jasno, to chodzi spac ok. 21.30-22 (za pozno :no:), a budzi sie ok. 8. W dzien spi 2 godzinki miedzy 13 a 15.

u nas jest identycznie...

Ines współczuję Ci, bo dla mnie 7 rano to jeszcze środek nocy a co dopiero 5 ... my mamy ciemne rolety w sypialni i wiem, ze to pomaga, bo jak kilka razy spaliśmy u kogoś innego, gdzie nie było rolet to Kuba budził się wcześniej... chyba pozostaje miec nadzieję, ze to Mariczce przejdzie...
a Mała jest tak porządnie wymeczona w ciągu dnia? bo to tez wpływa na sen...

U nas ze sniem nie ma wiekszych problemow. Stas zasypia ok 8-9 wieczorem i budzi sie rano najwczesniej ok 7 w porywach do 8.30 ( w Polsce jest wtedy 8-9.30), i w dzien jeszcze ok 2 h drzemka. Jak sie czasem zdarzy mu nie zasnac w ciagu dnia to wowczas rozklad sie nieco zmienia bo zasypia ok 19, ale za to sie budzi ok 6. Takze generalnie nie jest zle.

reklama
Do góry