reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

SEN-przesypianie nocy

Ines- u nas podobnie
Nawet rolety zalozylismy zeby ciemniej bylo w pokoju.
Jak bylam teraz miesiac u dziadka to wydawalo mi sie po calym dniu na powietrzu moje dziecko bedzie spalo w nocy jak zabite-tym czasem wstawal o 5:30 wiec go ubieralam , zamykalam pokoj na klucz bo sie nauczyl otwierac dzwi i ja jednym okiem jeszcze spalam , drugim na niego patrzylam -a on sie bawil.
Tym czasem jak wrocilismy do domu wstaje 7:30 wiec jestem szczesliwa :)
A co do tak wczesnego wstawania sadze ze to taki etap w wieku naszych pociech-zresztą po co spac jak w okolo tyle atrakcji :)
I nie kladz Mariki poźniej bo to nic nie da, bardziej pomoze systematycznosc jaka do tej pory byla. Kladąc ja pozniej skracasz swoj czas z mezem jaki mieliscie dla siebie wieczorem -a dziecko i tak wstaje wczesniej-wiec bez sensu.
Maciej mi tak wstawal 3 tyg a teraz juz normalnie..wiec moze to i u Mariki przejsciowe

reklama
No właśnie u nas... poprawa ze spaniem!!! Pisze takimi malutkimi zeby nie zapeszyć ;-) Od kilku dni Marika wstaje miedzy 6 a 7 i to już jest bardzo fajnie :-) No mogła by do 8 pospać ale i to super!!! ;-):-D No i Czarodziejko zrezygnowałam rzeczywiście z późniejszego kładzenia bo to NIC nie pomagało :no:
Aaaa Moniqa co do Twojego sposobu z muzyką to u nas niestety się nie sprawdził! :-( Mariczka jak tylko odrobine się przebudzała i usłyszała radio/płytę to od razu na równe nogi i krzyczała "co toooo?" pokazując na radio :baffled::-D i już totalnie po spaniu...

Ines - to dobrze :tak:

moja Nina za to przestawila sie na tryb letni - tzn. chodzi spac o 22 i spi do 8-9 :baffled: juz nawet z tym nie walcze, bo jak sie kladzie o 22 to sama idzie do lozeczka, zasypia w minute bez marudzenia i spi jak susel ;-)

Ines i oby juz tak zostalo:tak:

Moniqo czytalam, ze nie powinno sie spac przy wlaczonym radiu, bo jest to dodatkowy bodziec, ktory podraznia zmysly i rano organizm nie jest w 100% wypoczety:dry: Moze sie skonczyc bolem glowy, brakiem koncentracji, rozdraznieniem.

Ines i oby juz tak zostalo:tak:

Moniqo czytalam, ze nie powinno sie spac przy wlaczonym radiu, bo jest to dodatkowy bodziec, ktory podraznia zmysly i rano organizm nie jest w 100% wypoczety:dry: Moze sie skonczyc bolem glowy, brakiem koncentracji, rozdraznieniem.

Dawid nie spi przy muzyce, tylko zasypia ... bez muzyki nie ma spania ... ;-)
a tak poza tym zalezy tez jaka muzyka ... Dawid zasypia (teraz) przy cichutko włączonych kolysankach ... ( wczesniej Evanescense;-)) ... a ja np relaksuje sie przy Pearl Jam i zasypiam :-);-)

A u nas wrescie Julia oduczona spania w wozku:tak:usypia lezac koło mnie(ja siedze).I w dzien i wieczoram.Jedyny minus całego przedsiewziecia jest taki,ze wieczorami bardzo roznie chodzi spac.dzis poszła o 22 a wczoraj o 19.15:tak: A wstaje azwsze(od jakiegos czasu)tak samo o 7ej.

Hej dziewczynki
myslimy z mężem zeby kupic Maciusiowi łóżko
wiecie dziecięce- ale juz nie łózeczko
Minus jest taki ze zastanawiamy sie czy bedzie chcial w nim spac...zreszta spac jak spac ale czy nie bedzie z niego wychodzil wieczorem;-)
Czy ktoras z Was kupila juz dziecku łóżko zamiast łózeczka?
A jesli nie to kiedy myslicie o tej zmianie?

Moja koleżanka zamiast łóżka kupiła swojemu dziecku sam materac...a że Raduś spał w osobnym pokoju to rano zazwyczaj znajdowała go spiącego na środku pokoju :laugh2::laugh2::laugh2:...

Czarodziejka - ja na razie do zmiany sie nie szykuje. Ninka od jakies paru miesiecy spi w lozeczku turystycznym, bo w tym drewnianym obijala sie o szczebelki. jest jej wygodnie, bo lozeczko jest duze

reklama
My mamy kanape dla Dawidka rozkładaną ... po rozłożeniu jest jak materac nisko ... ale poki co spi nadal w łożeczku ... kiedy Go przeniesiemy nie wiem, ale mysle ze jak skonczy 2 lata ;-)
Dawidek zaczyna byc spiochem - po mamusi ;-) ... zreszta nigdy nie miałam problemu z snem Dawidka (tfu tfu) ale zauwazyłam ze teraz zaczyna jak "dorosły" ... lubi poleniuszkowac jeszcze po przebudzeniu :tak: a nie jak kiedys otworzył oczy i juz chetny do zabawy ;-)

Do góry