Margarita moim zdaniem pierwsze co dobrze byś zrobiła to zapisała się do psychologa i oczywiście tam chodziła. Nieleczona depresja może doprowadzić nawet do śmierci. Psycholog nie gryzie, a wiem z własnego doświadczenia, że może pomóc, spojrzeć na pewne rzeczy inaczej i poznać siebie. Sama znów zaczęłam chodzić, bo wszystko jest na mojej głowie, to ja jestem z dzieckiem 24/h i coraz częściej bywa, że nie wyrabiam. Jestem zmęczona psychicznie. Pamiętaj, że jak zadbasz o siebie to wyjdzie to na korzyść nie tylko Tobie, ale także dla Twoich dzieci. Szczęśliwa mama to szczęśliwe dzieci. Ojciec mojego dziecka tak mi obrzydził ciąze, że mimo tego, ze bardzo chciałam mieć dziecko to miałam takie myśli, że nie chcę tego pisać tu, bo żałuję tych myśli. Tez miałam poczucie winy, że mój syn nie będzie miał normalnej rodziny, ze może lepiej jak go oddam. Moja wtedy jeszcze 13 letnia siostra gadała mi, że współczuje dla mojego syna, że ma taką matkę, że żadna matka ze mnie... Siadła mi na psychikę. Miałam takie myśli, że on będzie skrzywdzony, że nawet jeśli ułożę sobie życie to nie będzie to samo, bo nie będzie go wychowawać biologiczny ojciec. To takie mylne myślenie, bo bo nawet samotny rodzic może dac dla dziecka więcej, niż oboje rodzice. Nie zawsze jest tak, ze dzieci z pełnych rodzin są szczęśliwe, bo bywa, ze to wszystko na pokaz. I co z tego, ze jest zachowany model rodziny, ale bardzo często ojcowie nie mają i nie chcą mieć czasu dla dzieci, nad żonami się znęcają. U nas jest szkoła podstawówka i gimnazjum sióstr zakonnych. Widzę jak ojcowie parkują samochody i odprowadzają swoje dzieci do szkoły. Wtedy sobie myślę, czy gdyby te dzieci chodziły po państwowej szkoły to czy tez by je tak odprowadzali??? Myślę, że nie, bo to tylko się pokazać przed zakonnicami, jakimi to są dobrymi ojcami, z jakich to dobrych rodzin są ich dzieci. Większość to pozory.
Musisz myśleć pozytywnie, zrób to dla siebie i dla dzieci. Wcale nie będą pokrzywdzone. Wszystko zależy od tego co im w poisz. Jak będziesz się użalać, ze są gorsze, bo nie mają ojca, to tak beda mysleć, ale jak im pokazesz, że są wartościowi i jak bardzo je kochasz to w takim przeświadczeniu wyrosna. Napisz na kartce, że jesteście najlepszą rodziną na świecie, że Ty i Twoje dzieci jesteście super i wywieź to na przykład na lodówkę i czytaj, aż w to uwierzysz.
Ewelina fajnacko.
Matitka zdjęcia super.