reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

katerinka to bylo dobre:) ja mam zamiar skupic sie na pracy bo moze tam osiagne sukces i to bez pana u boku, ktoremu trzeba by bylo gotowac i prac skarpetki, w koncu i bez tego bedzie sporo do roboty, wiec po co sobie dodatkowa robote robic:))
wiecie co zauwazylam, ze jak jestem bez ex to wydaje o wiele mniej pieniedzy, na jedzenie, na prezenciki, na zachcianki, wiec z tego bardzo sie ciesze:-)

reklama
ehh napisalam tyle i mi sie skasowalo wszytsko Wrrrr:wściekła/y::wściekła/y::no:
gjoasia glowa ddo gory ciesze sie ze samopoczucie masz lepsze ja tez mam czasem takie dni ze nic tylko plakac ale coz tak to juz jest ;)
asuzana .krropelka sliczne macie dzieciaczki fotki sa cudne ahh:)))
czyzby u bezsennej sie juz zaczelo??? trzymam kciuki za nią :))
eh co za dzien nic tylko spac przespalam dzisiaj pol dnia .. tragedia.:D
anowi nie orientujesz sie jak to jest w Rzeszowie z becikowym?? i czy od miasta dostaje sie cos oprocz becikowegp? dzieki z góry:)

Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania

Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka dla osób, które utraciły prawo do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania (zastępujący gwarantowany zasiłek okresowy z pomocy społecznej) - jest wypłacany wyłącznie przez gminy.
Dodatek ten przysługuje przez okres 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 7 roku życia.
Osoba ubiegająca się o przyznanie dodatku powinna złożyć wniosek w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do zasiłku dla bezrobotnych oraz powinna być zarejestrowana w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca zatrudnienia.

Kiedy dodatek nie przysługuje
Prawa do tego świadczenia nie otrzymają osoby, które mają ustalone prawo do renty socjalnej, emerytury lub renty albo świadczenia pielęgnacyjnego.

Wysokość dodatku
Dodatek ten przysługuje w wysokości 400,00
zł miesięcznie.

Niezbędne dokumenty
Wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego (ZUS ŚR-1), zaświadczenia i dowody, m.in. zaświadczenie powiatowego urzędu pracy o utracie prawa do zasiłku dla bezrobotnych określające datę utraty tego prawa oraz o zarejestrowaniu osoby ubiegającej się o ten dodatek, jako poszukującej pracy.

jeszcze jest cosik takiego. tez warto wiedziec

KRROPELKA nieźle ... już nawet temu biednemu koledze wspólczuję ;-) moze on by i coś chciał ale boi się w ucho dostać jak Ty taka bojowa :-D ale nie dziwię się ... mi kiedyś jedna koleżanka zarzuciła że w każdym facecie zawsze najpierw doszukuję się wad i je wytykam a potem zdarza się że może mieć jakieś zalety. Cóż ... wychodzi na to że też się czepiam w więkoszości a teraz to dopiero będę kosa :tak: w sumie jak narazie nie bardzo wyobrażam sobie związek z kimś chociażby dlatego ze nie chcę żeby moje córeczki się do kogoś przywiązywały za bardzo ... kurde wiedząc jakie mam szczęscie do facetów to chyba będę dmuchac na zimne ;-) nie zastanawiam się nad tym jeszcze bo nie czuję takiej potrzeby. A wiecie wogóle że czuje się z tym bardzo dobrze że sobie radzę, umiem, potrafię, jest mi dobrze ze świadomoscią że mogę liczyć tylko na siebie i sama siebie przecież nie zawiodę. to daje dużo siły i wytrwałości :tak:
samasamotna o ile wcześniej się dobrze doczytałam to bezsenna ma jutro jeszcze jakiś egzamin ostatni więc pewnie teraz ostro się uczy.
bezsenna trzymam kciuki cały czas :tak:

Ostatnia edycja:
samasamotna wiem ze prezydent miasta wyplaca 1,5tys.(wyplaca je mops17/8525856 lub 17/8629331;) pod tym numerem ci powiedza gdzie tobie ewentualnie wyplaca ta kase. mops gdzies na baranowce bo mieszkasz w tamtej dzielnicy.ale niemam pojecia jak to jest jesli jestes nieletnia. moze rodzice za ciebie beda mogli wziac, niewiem ale w mopsie napewno powiedza. jesli przysluguje ci zasilek rodzinny to mozna sie tez starac o dodatek z tytulu urodzenia dziecka (1tys) i jeszcze tysiac panstwa tzw becikowe

DZIEKI ANOWI ;-)) ALE JA KOCHAM TE WIECZORY KIEDY MOGE SPOKOJNIE POSIEDZIEC NA KOMP;] POGADAC NA FORUM I NIE PRZEJMOWAC SIE NICZYM:d MUSZE KORZYSTAC Z TEGO OBIJANIA SIE BO CORAZ MNIEJ MI TAKICH DNI ZOSTAJE;d

samasamotna jak urodzisz to chyba na początku bedzie dosyć trudno bo zanim się wprawisz we wszystko to minie trochę czasu. U mnie tak było w każdym razie że tylko czasem zaglądałam żeby forum poczytać, teraz Paulisia ma w miarę uregulowany plan dnia i nocy więc zostaje mi chwilka żeby tu nawet popisac :-D fakt że robie to kosztem snu i nigdy nie wiadomo czy przypadkiem za chwilke córcia nie otworzy szeroko swoich ocząt i nie zacznie nocnej zmiany ... ale trudno .... lubię tu z Wami byc a że nie mam teraz mozliwosci za bardzo prowadzenia życia towarzyskiego na "zewnątrz" to mam je tutaj :-)

asuzana pieknie poprostu cudnie twoja Coreczka wyglada! ja moja bede chrzcic pewnie zima. ale pod kombinezon moze tez ubiore malutka w taka sukieneczke. napisz gdzie ja kupilas. sukieneczka i czapeczka to byl komplet?
samasamotna pewnie ze teraz musimy sie wyleniuchowac wyspac, bo pozniej raczej sie nieda. ja tez jestem spioch a dzis to chyba rekord pobilam do 12spalam. ale korzystam poki moge.

Dziewczyny

Mam pytanie z innej beczki. Czy ojciec dziecka moze domagac sie, zeby dziecko mialo jego nazwisko, czy decyzja nalezy do matki?

reklama
gjoasia napewno domagac sie moze. ale pogadac tez sobie moze. z tego co ja wiem: jesli ojciec dziecka bedzie chcial pojsc z toba do usc uznac dziecko to od razu mowisz ze chcesz aby dziecko nosilo twoje nazwisko. jesli nie pojdzie do usc to w sadzie sie to ustala. ja jeszcze niewiem jak to wyglada ale wydaje mi sie ze trzeba bedzie to uzasadnic. ale mysle ze sad sie do tego przychyli. ja tego bede bronic. chce by dziecko nosilo moje nazwisko. ale jak to wyjdzie niewiem oby po mojej mysli.

Do góry