reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

reklama
kurcze jak widze radosc w oczach dziecka i szczery usmiech to zle mysli odchodza. Asuzana jak masz jeszcze jakies fotki to dawaj bo ja dzisiaj dolka mam:-)

katerinka111 z tej mojej Paulisi to niezłe ziółko się zapowiada bo jej się strasznie podobało bycie w centrum zainteresowania :-) na dodatek obrzygiwała każdego kto nosił ją na rączkach ;-)
gjoasia nie przejmuj się tym że nie dasz sobie rady bo nie ma takiej mozliwości. Wychowujesz już jedno dziecko i drugie bedzie tylko cudownym dodatkiem. Dasz sobie radę zobaczysz ... ja daję i nawet nie myślę że mogło by być inaczej :-)
milkada synuś przesłodki :-) mam nadzieję że będzie Ci cały czas spokojniutki i grzeczniutki :-) cieszę się że poród poszedł Ci w miarę lekko i jesteś tak pozytywnie nastrojona ... zagladaj czasem i dziel sie tym swoim boskim optymizmem ... i oczywiscie zdawaj sprawozdania o Kubusiu :-)

asuzana wiesz. ja sobie mysle, ze na tym forum nie musisz zarazac wsciekloscia na facetow. bo kazda z nas ma jej dosc sama w sobie :-D. ja np. jestem teraz wybitnie podejrzliwa, czepiajaca sie detali i nie potrafie traktowac powaznie zadnego samca :tak:. a jedyny do jakiego czuje totalne uwielbienie to jest oj Fifi :-). a mam takiego dobrego kolege, ktory kiedys byl wspolnym kolega moim i ex. odwiedza mnie regularnie. zawsze gotow do pomocy. bawi sie z malym. przynosi mu czasem jakies drobiazgi, a dla mnie kwiatki. znam go od 4 lat. przychodzil regularnie jak jeszcze bylam z brzuszkiem. wczesniej to bym to chyba jakos bardziej jednoznacznie odczytala. a na dzis to patrze na to tak krytycznym okiem, ze... i tylko mysle, czego on chce i gdzie tkwi haczyk? juz go nawet zaczelam obserwowac pod kontem tego czy nie jest skrywajacym sie gejem :-D. takze siegam szczytow paranoi :-D.
a tak wracajac do Ciebie to az przyjemnie sie czyta jak sobie radzisz :tak:. taki miodzik na serce :-)

neonka sprobuje odpowiedziec na twoje pytania
1)neonka jesli np dzis tj 29.06.2009 podjelas prace i cofajac sie w tyl (do tylu o 30dni)w ciagu tych 30dni gdzies pracowalas (np w okresie 01.04.2009 do 15.06.2009 pracowalas i mialas odprowadzane skladki pracownicze)to nie ma tego okresu wyczekiwania. na zwolnienie mozna zawsze i wkazdej chwili isc. chodzi o to czy dostaniesz kase za to zwolnienie.
ale jesli by cie nie dotyczyl ten okres wyczekiwania to jesli dobrze sie czujesz przepracuj miesiac i potem mozna isc na zwolnienie. zwolnienie jest platne 100%. ale przez miesiac nie musisz juz sie ukrywac ze jestes w ciazy. nie zwolnia cie bo nie maja prawa; jestes chroniona. tylko musi byc to umowa o prace(nie chroni cie kodeks pracy jesli jest to umowa zlecenie umowa na zastepstowo), i tak jak pisalam jesli masz zamiar powiedziec ze jestes w ciazy(mozesz to juz powiedziec za kilki dni, nic cie nie zrobia. ja sie balam strasznie ze beda sie drzec ale nic takiego nie bylo) to jednoczesnie daj pracodawcy zaswiadczenie ze jestes w ciazy. i tak jak pisalam np jesli umowe masz 29.06 do 29.08 to 29.08 musisz byc w ukonczonym 13tc albo ukonczonym 3miesiacu ciazy.
2)dodatkowe ubezpieczenie mozesz ot tak poprostu zapytac. ja sie zapytalam czy jest takie cos gdybym miala wypadek w pracy i zlamala noge. kobieta mi wyjasnila. ja poprosilam o wzor umowy do domu by sobie poczytac na spokojnie. kobieta dala mi tez rozpiske za co i ile dostane. w takich dodatkowych ubezpieczeniach placi sie skladke (zazwyczaj sa trzy stopnie)samemu z wlasnego wynagrodzenia. ale pozniej jak urodzisz dzidzie to dostaniesz. warto o to pytac.
3)pytanie. moze to chodzilo o urlop wychowawczy? bo zasilek macierzynski na milion procent ci przysluguje. trwa on 20 tygodni. wyplacany jest w wysokosci miesiecznego wynagrodzenia (tyle ile dostawalabys za prace tyle za miesiac dostaniesz macierzynskiego). juz w szpitalu cos wystawiaja i ty zglaszasz do pracodawcy ze urodzilas i idziessz na macierzynski. to placi zus. i zasilek macierzynski liczy ci sie do lat pracy. (jesli np o kuroniowke bedziesz sie starac to tez ci sie bedzie wliczac)
zawsze mozna (jeszcze zanim sie dziecko urodzi)pojsc do dyrektora i zapytac o mozliwosc przedluzenia umowy i pojsc na wychowawczy. tak jak pisala mloda1 nikt ci w morde nie da(ja tez blizej porodu pojde sie pytac)moze akurat sie uda. zawsze to jakies pare groszy bedzie
jesli masz jakies pytania pytaj

asuzanna byjmniej poradzi sobie w zyciu jak mama:)
gjosia ja mam taka sama sytuacje jak ty,damy rade z dwojka dzieci zobaczysz a te glupie dziady niexh spadaja.ja tez potzrebuje tej bliskosci ale stweirdzilam ze nawet na sile jak kogos znajde to juz bez uczucia wcale nie chce,narazie bez sexu wytrzymalam 2 miesiace ijestem z siebie dumna.i sama sie dziwie ze jednak mozna a maly i corcia teraz najwazniejszy:)mama sobie jeszcze w zyciu odbije,a jak kiedys znajde mojego ksiecia to go wysciskam za wszytskie czasy a o reszcie nie wspomne:-)

anowi 82 a nie wiesz jak to jest z dodatkiem do wychowawczego? bo niby mozna sie starac z mops jesli dochod nie pzrekroczy,bo te 400zl to marne grosze ale ten czas jest wart spedzenia i wychowywania dziecka
ja uciekam dobranoc meczy mnie co chwile sie logowac jak co jutro nadrobie

Ostatnia edycja:
reklama
ja slyszalam ze dodatek do wychowawczego placi urzad gminy tj 400zl. jesli nie przekracza dochod. ale szczegolow na razie niewiem. blizej porodu sie bede pytac. wiem ze marne grosze ale one na ulicy nie leza. tak jak pisalam w czasie urlopu wychowawczego skarb panstwa placi za ciebie skladki. wiec liczy sie to lat pracy. urlop platny jest dwa lata. a potem mozna jeszcze na kuroniowke isc na rok. siedzac z dzieckiem w domu mozna cosik jeszcze wykombinowac moze piec ciasta moze bede bawic jakiegos maluszka. trzeba bedzie kombinowac

Do góry