C
Carlaa
Gość
Mi nawet nie chodzi o alergię, ale o sam skład- jak coś ma dużo cukru to odpada. Kaszki go mają, więc wystarczy. Ja tak szukam i proszę
Monte krem mleczny – określany jako „mleczny posiłek dla dzieci z wapniem” – mimo wzbogacenia, porcja kremu (62.5 g) zawiera mało tego charakterystycznego dla produktów mlecznych składnika mineralnego.
skład monte mleko (49,5%), śmietanka, cukier, krem mleczno-karmelowy(1,7%)(mleko, syrop karmelowy), skrobia modyfikowana:E 1422, zagęstniki:karagen, mączka chleba świętojańskiego, orzechy laskowe, substancja wzbogacająca:cytrynian wapnia, aromat naturalny i identyczny z naturalnym
* mleko - jak napisałeś, samo w sobie niezdrowe
* cukier rafinowany - złodziej wapnia, winowajca próchnicy, przyczyna otyłości, pożywka dla Candidy i innych pasożytów. Osłabia odporność, po zjedzeniu daje krótkotrwałego 'kopa', a potem przychodzi 'zjazd' i zmęczenie. Uzależnia.
* syrop karmelowy, j.w.
* skrobia modyfikowana - dodawanie jej w ogromnych ilościach do wszystkiego, to jedna z głównych przyczyn epidemii otyłości w USA. Ciężkostrawna, dosłownie zakleja przewód pokarmowy, utrudniając wchłanianie innych składników. Tuczy!
* wszelkie aromaty sztuczne i identyczne z- niewskazane, przytępiają zmysł smaku, który potem nie potrafi doceniać produktów naturalnych... Ich smaki wydają się mdłe.
Wysłany: 2007-09-09, 09:51
Food-Info.net : Koszenila, Karmin, Kwas karminowy (E120)
U mnie działa. Zresztą, wystarczy w wyszukiwarce wpisać 'koszenila'.
Wstawiam krótki tekścik:
Koszenila naturalna E 120
(kwas karminowy, karmin)
Barwnik naturalny uzyskiwany z wysuszonych żeńskich owadów Dactylopius coccus cacti, hodowanych na kaktusach w Ameryce Środkowej i Południowej. Głównym składnikiem jest kwas karminowy.
Właściwości
Naturalny czerwony barwnik chinolinowy. Zawiera głównie kwas karminowy. Odporny na działanie światła, temperatury (<150C), utlenianie i SO2, stabilny w środowisku kwaśnym. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Barwa
Pomarańczowa/czerwona/fioletowa
Funkcja technologiczna
Barwnik naturany
Postać/ koncentracja
Oferujemy gatunki wodno rozpuszczalne w postaci płynu i proszku, także w różnych stężeniach barwnika- 4%,5%,8%,50% (na życzenie klienta również inne koncentracje).
Dostępne są także gatunki stabilne w środowisku o bardzo niskim pH (1-9), deklarowane głównie producentom napoi.
Zastosowanie
Wsady owocowe do jogurtów, dżemy, marmolady, lody, desery mleczne, polewy cukiernicze, owocowe nadzienia cukiernicze, napoje gazowane i nie gazowane, wyroby piekarskie i cukiernicze. Stosowany również w przemyśle mięsnym.
Hmmm nie szkoda małych brzuszków?? Bo opakowanie ładne, bo reklamowane... Dzieci pójdą do szkoły to tam się najedzą takiego syfu, póki małe lepiej dać coś zdrowego (chociaż teraz ciężko to jednak czytajmy składy)
Monte krem mleczny – określany jako „mleczny posiłek dla dzieci z wapniem” – mimo wzbogacenia, porcja kremu (62.5 g) zawiera mało tego charakterystycznego dla produktów mlecznych składnika mineralnego.
skład monte mleko (49,5%), śmietanka, cukier, krem mleczno-karmelowy(1,7%)(mleko, syrop karmelowy), skrobia modyfikowana:E 1422, zagęstniki:karagen, mączka chleba świętojańskiego, orzechy laskowe, substancja wzbogacająca:cytrynian wapnia, aromat naturalny i identyczny z naturalnym
* mleko - jak napisałeś, samo w sobie niezdrowe
* cukier rafinowany - złodziej wapnia, winowajca próchnicy, przyczyna otyłości, pożywka dla Candidy i innych pasożytów. Osłabia odporność, po zjedzeniu daje krótkotrwałego 'kopa', a potem przychodzi 'zjazd' i zmęczenie. Uzależnia.
* syrop karmelowy, j.w.
* skrobia modyfikowana - dodawanie jej w ogromnych ilościach do wszystkiego, to jedna z głównych przyczyn epidemii otyłości w USA. Ciężkostrawna, dosłownie zakleja przewód pokarmowy, utrudniając wchłanianie innych składników. Tuczy!
* wszelkie aromaty sztuczne i identyczne z- niewskazane, przytępiają zmysł smaku, który potem nie potrafi doceniać produktów naturalnych... Ich smaki wydają się mdłe.
Wysłany: 2007-09-09, 09:51
Food-Info.net : Koszenila, Karmin, Kwas karminowy (E120)
U mnie działa. Zresztą, wystarczy w wyszukiwarce wpisać 'koszenila'.
Wstawiam krótki tekścik:
Koszenila naturalna E 120
(kwas karminowy, karmin)
Barwnik naturalny uzyskiwany z wysuszonych żeńskich owadów Dactylopius coccus cacti, hodowanych na kaktusach w Ameryce Środkowej i Południowej. Głównym składnikiem jest kwas karminowy.
Właściwości
Naturalny czerwony barwnik chinolinowy. Zawiera głównie kwas karminowy. Odporny na działanie światła, temperatury (<150C), utlenianie i SO2, stabilny w środowisku kwaśnym. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Barwa
Pomarańczowa/czerwona/fioletowa
Funkcja technologiczna
Barwnik naturany
Postać/ koncentracja
Oferujemy gatunki wodno rozpuszczalne w postaci płynu i proszku, także w różnych stężeniach barwnika- 4%,5%,8%,50% (na życzenie klienta również inne koncentracje).
Dostępne są także gatunki stabilne w środowisku o bardzo niskim pH (1-9), deklarowane głównie producentom napoi.
Zastosowanie
Wsady owocowe do jogurtów, dżemy, marmolady, lody, desery mleczne, polewy cukiernicze, owocowe nadzienia cukiernicze, napoje gazowane i nie gazowane, wyroby piekarskie i cukiernicze. Stosowany również w przemyśle mięsnym.
Hmmm nie szkoda małych brzuszków?? Bo opakowanie ładne, bo reklamowane... Dzieci pójdą do szkoły to tam się najedzą takiego syfu, póki małe lepiej dać coś zdrowego (chociaż teraz ciężko to jednak czytajmy składy)
Ostatnio edytowane przez moderatora: