reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

Orchidea tu kolezanka ma racje nie musisz uwzgledniac dobrowolnych dochodow .. a kiedy baba zapyta z kad masz to mozesz jej odpowiedziec ze nie powinno ja to obchodzic .... jesli jestes zajerestrowana w urzedzie jako b.bez prawa do zasilku to w zupelnosci im musi wystarczyc bez pytan ... faktem ze jak zlozyc pierwsze wnioski , przyjda na wywiad do domu .... ale mozesz z rodzicami uzgodnic ze masz odrebne gospodarstwo ktore sama utrzymujesz .... a mama moze powiedziec ze przeciez nie zostawi corki i wnuczka glodnych wiec czasem pomaga ale to nie jest jej obowiazkiem ... a zasilkow jest sporo .... no i zywnosc mozesz dostawac .... poszukam cos to link Ci wysle co i jak ....

reklama
Nie mam go wpisane do aktu urodzenia.Prosilam sie o to kilka tygodni ale nie mial czasu.a NA DZIEN DZISIEJSZY NIE CHCE ABY BYL WPISANY!

Od 2 miesiecy wlasnie napisalam ze sama prowadze gospodarstwo sama gotuje sobie i malemu moja mama to potwierdzila i najsmieszniejsze dla mnie bylo to ze dostalam mniejszy zasilek niz jak mialam wpisane ze prowadze je z rodzicami...

Pomoc zywnosciowa dostaje te tzw "dary" sama mi to zaproponowala jak jeszcze w ciazy bylam wiec tu akurat moge pochwalic te Pania :)

No wyczytalam wogole ze moge sie starac tez o pomoc na kontynuowanie nauki..bardzo chcialabym isc na studia ale nie stac mnie..tym bardziej moich rodzicow..
Ta baba z opieki zna od poczatku moja sytuacje i ona strasznie na mnie naciskala abym wystapila sadownie o alimenty..ale ja nie chce..naprawde czulam straszna presje...

dodam ze jestem od niedawna zarejestrowana w urzedzie pracy jako bezrobotna i jestem bez zadnego wychowawczego itp..

SKARBNICA WIEDZY : http://lex.pl/serwis/du/2004/0593.htm NA TYM BAZUJE OPIEKA

Ostatnia edycja:
widzisz u mnie w GOPS to dziewczyny juz mnie znaja i same podpowiadaja , a nie wspomne o zasilkach . ja w tej chwili skladalam na zasilek okresowy , na opal i zywnosc , oprucz tego wiele ze szkolom zwiazanych np.stypendium , dofinansowanie ksiazek i obiadow . Ty mozesz starc sie o zasilek dla samonej matki o to jest w przypadku gdy ojciec jest nn czyli nie wpisany , okresowy , rodzinny , żywnosc , tak jak ja mozesz zlozyc o opał jesli wam to potrzene

widzisz u mnie w GOPS to dziewczyny juz mnie znaja i same podpowiadaja , a nie wspomne o zasilkach . ja w tej chwili skladalam na zasilek okresowy , na opal i zywnosc , oprucz tego wiele ze szkolom zwiazanych np.stypendium , dofinansowanie ksiazek i obiadow . Ty mozesz starc sie o zasilek dla samonej matki o to jest w przypadku gdy ojciec jest nn czyli nie wpisany , okresowy , rodzinny , żywnosc , tak jak ja mozesz zlozyc o opał jesli wam to potrzene

a z tym okresowym to o co chodzi? Bo zauwazylam ze jendym daja na 3 miesice a inni musza biegac z podaniami co miesiac:)

Jezeli masz ojca nieznanego to wtedy przysluguje ci 170 zl dla samotnej matki. Jesli Twoj dochod na osobe w rodzinie (rodzina jestes ty plus dziecko bez znaczenia czy mieszkasz z rodzicami czy bez) to wtedy dosyajesz 68 zl na dziecko. Pracowalas kiedys, bylas na macierzynskim etc ? Musisz byc pol roku w stosunku do pracy, zeby dostac wychwowaczy wtedy 400 zl. Jesli chcesz sie dalej uczyc mozesz wystapic o kredyt studencki, w szkolach sa tez stypendia.

Nie no..............napisalam do dawcy czy sie dolozy na buciki dla malego i kurtke zimowa bo nie mam kasy....a on ja tez nie mam -wez sie za robote... NA NIC CI NIE DAM- zrobimy badania................. Czuje sie jakbym dostala w twarz..

reklama
Adka poważnie Ci wystarczy tak mało?? To Lila zabiedzona musi być... Żartuję oczywiście, jak się dobrze rozplanuje wydatki to i tyle wystarczy. Ja mam też 238 zł z mopsu i zasiłek dla bezrobotnych, chyba 525 zł przez pierwsze 3 miesiące, przez kolejne 3 miesiące 420 zł chyba. Czyli do lutego mam zasiłek. Ale zacznę szukać pracy w listopadzie...
Co do zasiłków na uczelni- u mnie kazali mi pokazać zaświadczenie o dochodach mamy i taty, bo skoro jestem samotną matką to oni na pewno mi dają siano- tak mi pan powiedział w kwesturze :) A moja mama nie mieszka tu od wielu lat, ale jakbym wzięła jej zaświadczenie, t i tak bym stypendium socjalnego nie dostała. No i 400 zł miesięcznie za szkołę muszę płacić- dobrze że mam ostatni semestr...

Do góry