reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

Orchidea tu kolezanka ma racje nie musisz uwzgledniac dobrowolnych dochodow .. a kiedy baba zapyta z kad masz to mozesz jej odpowiedziec ze nie powinno ja to obchodzic .... jesli jestes zajerestrowana w urzedzie jako b.bez prawa do zasilku to w zupelnosci im musi wystarczyc bez pytan ... faktem ze jak zlozyc pierwsze wnioski , przyjda na wywiad do domu .... ale mozesz z rodzicami uzgodnic ze masz odrebne gospodarstwo ktore sama utrzymujesz .... a mama moze powiedziec ze przeciez nie zostawi corki i wnuczka glodnych wiec czasem pomaga ale to nie jest jej obowiazkiem ... a zasilkow jest sporo .... no i zywnosc mozesz dostawac .... poszukam cos to link Ci wysle co i jak ....

reklama
Nie mam go wpisane do aktu urodzenia.Prosilam sie o to kilka tygodni ale nie mial czasu.a NA DZIEN DZISIEJSZY NIE CHCE ABY BYL WPISANY!

Od 2 miesiecy wlasnie napisalam ze sama prowadze gospodarstwo sama gotuje sobie i malemu moja mama to potwierdzila i najsmieszniejsze dla mnie bylo to ze dostalam mniejszy zasilek niz jak mialam wpisane ze prowadze je z rodzicami...

Pomoc zywnosciowa dostaje te tzw "dary" sama mi to zaproponowala jak jeszcze w ciazy bylam wiec tu akurat moge pochwalic te Pania :)

No wyczytalam wogole ze moge sie starac tez o pomoc na kontynuowanie nauki..bardzo chcialabym isc na studia ale nie stac mnie..tym bardziej moich rodzicow..
Ta baba z opieki zna od poczatku moja sytuacje i ona strasznie na mnie naciskala abym wystapila sadownie o alimenty..ale ja nie chce..naprawde czulam straszna presje...

dodam ze jestem od niedawna zarejestrowana w urzedzie pracy jako bezrobotna i jestem bez zadnego wychowawczego itp..

SKARBNICA WIEDZY : http://lex.pl/serwis/du/2004/0593.htm NA TYM BAZUJE OPIEKA

Ostatnia edycja:
widzisz u mnie w GOPS to dziewczyny juz mnie znaja i same podpowiadaja , a nie wspomne o zasilkach . ja w tej chwili skladalam na zasilek okresowy , na opal i zywnosc , oprucz tego wiele ze szkolom zwiazanych np.stypendium , dofinansowanie ksiazek i obiadow . Ty mozesz starc sie o zasilek dla samonej matki o to jest w przypadku gdy ojciec jest nn czyli nie wpisany , okresowy , rodzinny , żywnosc , tak jak ja mozesz zlozyc o opał jesli wam to potrzene

widzisz u mnie w GOPS to dziewczyny juz mnie znaja i same podpowiadaja , a nie wspomne o zasilkach . ja w tej chwili skladalam na zasilek okresowy , na opal i zywnosc , oprucz tego wiele ze szkolom zwiazanych np.stypendium , dofinansowanie ksiazek i obiadow . Ty mozesz starc sie o zasilek dla samonej matki o to jest w przypadku gdy ojciec jest nn czyli nie wpisany , okresowy , rodzinny , żywnosc , tak jak ja mozesz zlozyc o opał jesli wam to potrzene

a z tym okresowym to o co chodzi? Bo zauwazylam ze jendym daja na 3 miesice a inni musza biegac z podaniami co miesiac:)

Jezeli masz ojca nieznanego to wtedy przysluguje ci 170 zl dla samotnej matki. Jesli Twoj dochod na osobe w rodzinie (rodzina jestes ty plus dziecko bez znaczenia czy mieszkasz z rodzicami czy bez) to wtedy dosyajesz 68 zl na dziecko. Pracowalas kiedys, bylas na macierzynskim etc ? Musisz byc pol roku w stosunku do pracy, zeby dostac wychwowaczy wtedy 400 zl. Jesli chcesz sie dalej uczyc mozesz wystapic o kredyt studencki, w szkolach sa tez stypendia.

Nie no..............napisalam do dawcy czy sie dolozy na buciki dla malego i kurtke zimowa bo nie mam kasy....a on ja tez nie mam -wez sie za robote... NA NIC CI NIE DAM- zrobimy badania................. Czuje sie jakbym dostala w twarz..

reklama
Adka poważnie Ci wystarczy tak mało?? To Lila zabiedzona musi być... Żartuję oczywiście, jak się dobrze rozplanuje wydatki to i tyle wystarczy. Ja mam też 238 zł z mopsu i zasiłek dla bezrobotnych, chyba 525 zł przez pierwsze 3 miesiące, przez kolejne 3 miesiące 420 zł chyba. Czyli do lutego mam zasiłek. Ale zacznę szukać pracy w listopadzie...
Co do zasiłków na uczelni- u mnie kazali mi pokazać zaświadczenie o dochodach mamy i taty, bo skoro jestem samotną matką to oni na pewno mi dają siano- tak mi pan powiedział w kwesturze :) A moja mama nie mieszka tu od wielu lat, ale jakbym wzięła jej zaświadczenie, t i tak bym stypendium socjalnego nie dostała. No i 400 zł miesięcznie za szkołę muszę płacić- dobrze że mam ostatni semestr...

Do góry