reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samopoczucie mamy - dolegliwości fizyczne i nie tylko...

Właśnie ponoć pobolewania brzucha są normalne, bo macica sie rozciaga. Gorzej jak boli nizej i na srodku, bo może sie szyjka skracać:baffled: Miejmy nadzieje, ze to nie to.

reklama
dziewczyny najwazniejsze to nie wpadac w panike i nie wsluchiwac sie w siebie nadmiernie bo zwariujecie. Jesli zaczyna bolec brzuchol to najlepiej sie olozyc poodpocywac, nawet pokimac , wziac nospe i tyle. Ja dodatkowo dwa razy dziennie biore magnez z B6 ale lek a nie suplement. I wiem ze sie czuje dobrze ze sie nie spinam. A jak sie spinacie to troszke sie poruszajcie powinno przejsc. Bo to juz macica moze zaczynac trenowac do porodu. Takich skurczy to sie mozemy spodziewac lada tydzien bo od polowy moga one byc wyrazniejsze. Jesli nie ma plamien ani bolu jakiegos masakrycznego to mozna spokojnie jakos przejsc z tym do porzadku dziennego. Natomiast jesli sie spina brzuch czesto i pobolewa a nie przechodzi po nospie i lezeniu to konsultowalabym z lekarzem. Bo moze trzeba silniejsze rozkurczowe leki brac i lezec. Z tym ze nie nakrecajcie sie na zapas bo to nie pomaga.

Moja macica w pierwszej ciązy mocno trenowala te skurcze ;) Tak jak pisalam przez cala ciąze i zadne leki nie dawaly wyraznej poprawy. Ale nic sie nie wydarzylo zlego, wiec nie ma co sie przejmowac.

A co dziwne... to trenowanie niewiele jej pomoglo bo w najwazniejszym momencie porodu skurcze mi ustaly i tak musieli podac oksytocyne na wywolanie skurczy. :-p:sorry:

Aha! A propo tej oksytocyny to mi sie jeszcze cos przypomialo....
Jak w pierwszej ciazy czytalam duzo o tych skurczach to mi wpadla w rece taka informacja, ze skurcze maciy biora sie tez gdy gdy pieści się piersi (bądz masuje itp) bo to je stymuluje troszke tak jakby dziecko ssalo.
No i ponoc takie skurcze moze tez wywolywac męskie nasienie po stosunku.

Trzeba by poczytac o tym wiecej bo juz nie pamietam wszystkiego.

Ostatnia edycja:
z tym nasieniem, to prawda, moja sis przez całą ciążę musiała się bzykać w prezesie, ponieważ też miała przedwczesne skurcze :tak:

O tym nasieniu też słyszałam, dlatego zalecane bzykanko przy przenoszeniu;-)
A z tym głaskaniem piersi to prawda, bo to wyzwala właśnie oksytocynę, więc przy nasilonych skurczach lepiej uważać, a przy porodzie wskazane:-)

Ja tez slyszalam o tym nasieniu,nawet polozne czy lekarze wlasnie doradzaja sex jak sie jest juz po terminie :tak::-D
A ja teraz czuje jakies zmeczenie i lekkie klocie i bol brzuszka,chyba za duzo porobilam dzisiaj wiec teraz pora na jakis odpoczynek :tak::-)

Mnie gin zalecil wspolzycie na tydzien przed terminem porodu, a jakby nie bylo skurcze porodowe zaczely mi sie wlasnie po stosunku ;)

Ja sex też próbowałam,ale czego ja nie próbowałam,zeby już urodzić:-D Na nic się to zdało,bo maluch i tak dłużej tydzien posiedział,chociaż myslę,ze i tak go trochę zmusiałam,bo dzień wcześniej dosyć dużo skakałam na piłce:tak: Piłke ogólnie polecam nie tyle do skakania (chociaż w terminie nie powinno zaszkodzić),ale do masażu krocza:tak:

reklama
Dziewczyny pochwaliłam się dziś, że czuję się ok i jem śniadanko, niestety 40 minut po napisaniu postu, całe śniadanie wylądowało w WC:-(

Do góry