reklama
Ssabrinaa
Podwójna Mama ☺️
Mnie tez plecy dokuczaja a zwlaszcza jak zbyt dlugo siedze albo jak sie przepracuje,dzisiaj mi juz dokuczaja plecy od wczoraj sprzatam bo jutro maja goscie do nas przyjechac i zostana na noc wiec trzeba cos porobic w domciu :-) Moj A. jutro juz do pracy nie idzie to mnie chociaz troszke wyreczy i z odkurzaczem bedzie latal po domu
Cześć Dziewczyny!
Dołączam do grona listopadowych mamusiek, cieszę się że Was znalazłam
12 maja mam termin na nieinwazyjne badania prenatalne, bo moja lekarka chyba wszystkim
pacjentkom swoim zleca i mam pytanie czy jest szansa na tym bardzo wrażliwym USG na wykrycie płci dziecka?
Idziecie na badanie same czy z partnerem?
A w ogóle jak często chodzicie do gina? Bo ja raz w miesiącu, ale po dwóch tyg już mi się ciągnie i zastanawiam się czy nie chodzić co 3 tyg.
Ps. czuję się rewelacyjnie, ani razu żadnych mdłości nie miałam, śmigam na rowerze i mam energii za dwoje, aczkolwiek apetyt to chyba za troje
Pozdrawiam,
Kasia
Ja będę miała następną wizytę w 16 tygodniu i mam nadzieję, że jeśli będzie USG to będzie można zobaczyć płeć. Na USG skierowanie miałam 2x (+ jedno badanie w gabinecie), raz mój A. mógł jechać ze mną ale tylko ze względu na to, że przez swoje chorobowe nie pojawił się w pracy. Gin mi ustawia wizyty co około 1 miesiąc, na razie chyba wystarczy, dopiero w końcowej fazie ciąży wizyty są częstsze. Tak samo mam z USG, ale chodzę prywatnie, więc sprawa z USG akurat może się dużo różnić w gabinetach NFZ.
Jestem fizjoterapeutką i z przykrością informuję, że wszelkie masaże w ciąży są przeciwskazane
Chodzi o to, że toksyny, które mogą być w ograniźmie łatwo przenieść przez masaż do łożyska...
Mnie samą dorwała rwa i już prawie ciągnę nogę za sobą.
Najlepsze ćwiczenia jakie teraz możemy wykonywać to stretching- przede wszystkim kręgosłupa, stawu biodrowego i
kończyn dolnych. Kręgosłup ćwiczmy leżąc na podłodze i wyciągajmy się w górę, na ukos. Sama na pewno zdecyduję się na jogę dla ciężarnych.
Leżeniem nic nie wskóramy.
Chodzi o to, że toksyny, które mogą być w ograniźmie łatwo przenieść przez masaż do łożyska...
Mnie samą dorwała rwa i już prawie ciągnę nogę za sobą.
Najlepsze ćwiczenia jakie teraz możemy wykonywać to stretching- przede wszystkim kręgosłupa, stawu biodrowego i
kończyn dolnych. Kręgosłup ćwiczmy leżąc na podłodze i wyciągajmy się w górę, na ukos. Sama na pewno zdecyduję się na jogę dla ciężarnych.
Leżeniem nic nie wskóramy.
Gola84
Fanka BB :)
kahha zgadzam się Ruch jest jak najbardziej wskazany, a jakieś lekkie ćwiczenia dla kobiet w ciąży, jeśli oczywiście lekarz nie zaleci inaczej, są ok. Ja też poważnie myślę nad jogą, czy pilatesem dla ciężarówek, obawiam się, że na myśleniu może niestety stanąć ;-)
Dołączam do grona mam z bólami pleców. Mam to gdy stoje, siedze, a nawet w nocy w trakcie snu, gdy leże. Musze czesto zmieniac pozycje zeby bylo ok
W pierwszej ciązy pojawily sie te bóle znaczeni poźniej. Z własnych porad moge dodać to.... że mnie pomagało robienie "kociego grzbieta" na czworaka, a do spania dobrze jest zainwestować w poduszkę między nogi (wygodna jest taka w kształcie owalnym) - dzięki temu biodra sa mniej obciązone.
W pierwszej ciązy pojawily sie te bóle znaczeni poźniej. Z własnych porad moge dodać to.... że mnie pomagało robienie "kociego grzbieta" na czworaka, a do spania dobrze jest zainwestować w poduszkę między nogi (wygodna jest taka w kształcie owalnym) - dzięki temu biodra sa mniej obciązone.
Zgadzam się z nimfii - gorąco polecam poducha w kształcie litery C, układa się ją pod głową, brzuchem i między nogami (i te 3 strefy jednocześnie;-)) miałam taką przy pierwszym dziecku, przynosiła ulgę. Wydałam ją potem, ale chyba zakupię ponownie
Gola84
Fanka BB :)
Hej kobitki:-)
Niestety ja od kilku dni wymiotuję na nowo :-( Podobno płatki migdała pomagają...
Poza tym muszę kupić wkładki laktacyjne, bo mi już z obu piersi ciekną kropelki siary, zazwyczaj rano po przebudzeniu, ale w ciągu dnia też się zdarza... :-/
Poza tym czuję się ok:-)
Niestety ja od kilku dni wymiotuję na nowo :-( Podobno płatki migdała pomagają...
Poza tym muszę kupić wkładki laktacyjne, bo mi już z obu piersi ciekną kropelki siary, zazwyczaj rano po przebudzeniu, ale w ciągu dnia też się zdarza... :-/
Poza tym czuję się ok:-)
reklama
kahha mam do Ciebie prośbę, żebyś opisała trochę te ćwiczenia kręgosłupa na odc.L-S. Dziś rano jak wstałam, to dosłownie ciągnęłam za sobą nogę, normalnie jak jakaś inwalidka, jak więcej pochodziłam, jest lepiej, ale nadal syczę z bólu. Ratunku..
Podziel się: