agutek tez miewam nieraz uczucie ze zaraz ze mnie wszystko wyleci, ale wiem ze u mnie zalezy to od ulozenia dziecka. Bo gdy sie poloze na chwile a on powierci to to ustepuje.
Jednak nieraz przez to stac sie nie da, wiem ze to meczace. Ale wlasnie zauwazylam ze ty juz tuz tuz masz 36TC? A wiec cokolwiek bedzie sie dzialo na pewno urodzisz silnego i zdrowego maluszka.... Juz niedlugo....
iwonka licze ze sam porod przebiegnie spokojnie i uda ci sie pogodzic opieke nad starszakiem z tymi dniami ktore przyjdzie ci spedzic w szpitalu.
Przyznam ze ten okres i mnie spedza sen z powiek, bo nie mam pojecia jak to zrobic gdybym musiala natychmiast jechac do szpitala
Momentami bym wolala zeby juz bylo po wszystkim, bo sam ten temat mnie stresuje, jak to ze zaczne rodzic bedac sama w domu z dziekciem.
Nie pamietam czy bierzesz jakies leki rozkurczowe, i czy ci moga pomoc, ale to co moge napisac samej po sobie wiem, ze moze pomoc magnez (max 6tab dziennie), nospa (2 tabl po 3 razy dziennie) oraz cieple prysznice i kapiele (to akurat pisalas ze pomaga ;-)). No i juz nic wiecej sie poradzic nie da, chyba tylko pozostaje czekanie.
paula spokojnie predzej czy pozniej zorientujesz sie ze to wlasnie porod ;-) Jesli odejda wody to cieknie naprawde duza ilosc - tego nie da sie przegapic. Tak samo jak silnych skurczow co 3-4 min, ktore przypominaja ból pleców jakby ktoś mocno uderzal.
Sam poczatek porodu moze byc niezauwazalny, ale to nie trzeba sie martwic.
Ja pojechalam do szpitala dopiero jak mialam 4 cm rozwarcia (wody mi odeszly) i nie czulam jeszcze skurczow. Moja sasiadka pojechala do szpitala jak miala 6cm rozwarcia i tez nie czula jeszcze skurczow - to gin ja wyslal prosto z gabinetu. Moja mama miala podobne zdarzenie przy swoim porodzie.
A wiesz jaka jest zalata takiej sytuacji? Ze spedzisz w szpitalu mniej czasu ;-) No bo od 4cm rozwarcia to minelo jeszcze 8h boli nim sie dziecko urodzilo, a od 6 cm rozwarcia juz "tylko" 5h porodu. Wiec to naprawde sporo czasu jest.
gola aj widzisz i mnie tez tak czasem nachodzi na mdlosci. to chyba przez ten scisniety żoładek.