reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samochód...

witch84

Fanka BB :)
Nie wiem czy to dobre forum, ale zaryzykuje :p

Pewnie będę za jakiś niedługi czas myślała o zmianie samochodu. Potrzebuję głównie na dojazdy do pracy i wożenie dzieci do szkoły, ale także czasem może się zdarzyć jakiś wypad na kilka dni. Nie może być zbyt mały. Raczej nowy. Kwestia ceny - do przemyślenia.

Co polecacie?? Co Wam się podoba?

Mam swój jeden typ, ale chciałabym poszukać alternatywy.

reklama
Ale widzę, ze bardziej o suvach w normalnych cenach piszecie. A oglądałas skody? Skoda Kodiaq albo Karoq? Ja wlasnie myslalam o czymś takim zamiast kombi

Haha teraz doczytałam, ze myślisz o tych Skodach[emoji85] jak interesowałam się Kodiaqiem to trzeba liczyc ok 150tys - ja patrzyłam na spory silnik i automatyczna skrzynie biegów.
Karoqiem interesowałam sie juz tylko pobieżnie, ale cena stała ok 120tys

reklama
Tylko audi to chyba w tej cenie to max 3. A to będzie małe. U mnie będę jeździła ja i dwoje dzieci. Głównie po mieście.
Ja potrzebuję czegoś co będzie miało trochę miejsca z tyłu.

A - i celuję w auto z salonu nieużywane. Nówka sztuka.

Tylko audi to chyba w tej cenie to max 3. A to będzie małe. U mnie będę jeździła ja i dwoje dzieci. Głównie po mieście.
Ja potrzebuję czegoś co będzie miało trochę miejsca z tyłu.

A - i celuję w auto z salonu nieużywane. Nówka sztuka.

No niestety A6 to juz koszt minimum 200tys. Jak to ja - najpierw napisałam, pozniej doczytałam. Ale napisałam wyzej o Skodach. Ogólnie fajne auta, w środku ascetyczne, co ja bardzo lubie.

I generalnie nowe auto to najlepszy pomysł. I najlepiej sprzedawać jest je zaraz po zakończeniu gwarancji. Moj samochod wlasnie osiąga wiek 4 lat i na miesiac przed końcem gwarancji popsuło sie cos w skrzyni biegów. Obecnie jest w warsztacie i nie zapłacę za to ani grosza, ale gdyby nie gwarancja, to pewnie poplynelabym finansowo

Ostatnia edycja:
Ja kocham moje Audi A4. Kombi, automatyczna skrzynia biegów, a pali w trybie mieszanym ok 5l. Codziennie dojeżdżam samochodem do mojej szkoły ok 70km - 50km autostrada/ekspresówka i 20 przez miasto. Jedynie, co bym w tym samochodzie zmieniła, to po prostu kupiła większy model. Przy wycieczkach 5 osobowych (w tym dwa foteliki) z tylu jest mało miejsca. Dlatego myślę, ze następnym razem poproszę męża o A6. Jednak Audi jako markę polecam, nie zmieniłabym na nic innego[emoji173]️
Audi jest klasą samą w sobie. Napęd quattro jest powszechnie uznawany za najlepszy ze wszystkich, wystarczy włączyć filmy na youtube jak takie A6 biorą w zimie na hol ciężarówki. Niestety też Audi się ceni. Choć takie A3 technicznie i rozmiarowo jak Leon czy Golf, lecz wersja 5 drzwiowa.

Oglądałam cx-3 i cx-30. Wg mnie za mało miejsca z tyłu mają. Moje dzieci zaakceptowały jedynie CX-5. Ale tam cena już też nieco wysoka. W salonie stała wersja za prawie 170tys. A silniki mazdy mają do 150KM i wg mojego mechanika nie mają dynamiki jazdy.

Skoro mąż ma skodę - to jeszcze zobaczę w jakiej cenie mogę dostać kodiaqa i karoqa. I chyba jeszcze jest nowa - kamiq.
Na temat dynamiki jazdy nie wypowiem sie obiektywnie, bo maz ma 2.0 195km wiec jak sie domyslasz, z dynamika problemu nie ma [emoji6]
Ale mnienszych silnikow nie probowalam, wiec upierac sie nie bede.

Nie ma problemu :)

Wogóle dziękuję za odzew. Wszelkie sugestie są mile widziane. Jak już coś mi się spodoba, to będę informować.
Bo albo muszę zrewidować swój pogląd na budżet, albo zmienić wymagania odnośnie funkcjonalności.

Audi jest klasą samą w sobie. Napęd quattro jest powszechnie uznawany za najlepszy ze wszystkich, wystarczy włączyć filmy na youtube jak takie A6 biorą w zimie na hol ciężarówki. Niestety też Audi się ceni. Choć takie A3 technicznie i rozmiarowo jak Leon czy Golf, lecz wersja 5 drzwiowa.

No niestety Audi sie ceni :) quattro nigdy nie jeździłam, muszę przyznać. Ale teraz juz tez tak tego nie potrzebuję, bo mieszkam w dość cywilizowanym miejscu[emoji85] natomiast kiedys jak najbardziej.

reklama
A jeśli chodzi o silnik, to min. to 150KM, a najlepiej ok 180. Poprzeglądałam strony - i tak jeszcze w zasięgu cenowym wpadła mi w oko Kia Sportage. Może jakoś w przyszłym tygodniu uda mi się do nich zajrzeć.

Lubię Sportage. Ma dużo miejsca i generalnie fajnie się jeździ. No i jest wysoka co jak dla mnie ułatwia wsadzenie dziecka w fotelik (nie muszę się schylać bla bla bla).
Co do silnika to zależy co, kto lubi. Ja tam lubię jak nacisnę pedał gazu i coś się dzieje. Ale mój mąż np ma już odmienne zdanie...zwłaszcza z dziećmi z tylu..

Do góry