reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

Sałatka warzywna na zimę

*2 kg kapusty białej, *2 kg ogórków zielonych, *4 sztuki marchewki,
*4 sztuki pietuszki , *2 papryki czerwone, *4 pory,
ZALEWA: *1 szklanka cukru, *1 szklanka oleju, *3/4 szklanki octu 10%, *2 łyżki soli,

Warzywa umyć ,obrać.Kapustę poszatkować , ogórki w plasterki , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Porę pokroić w plasterki ,paprykę w paski.Warzywa wymieszać z przegotowaną ostudzoną zalewą octu ,oleju itd.Pozostawić na 2 godziny.Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 15-20 minut. Sałatka warta polecenia dostałam ją od mamy koleżanki pochodzi ona z "Poradnika Domowego" .

Salatka z ogorkow

4KG ZIELONYCH OGÓRKÓW
1/2 KG SŁODKIEJ CZERWONEJ PAPRYKI (DODAJE TEŻ ŻÓŁTA WTEDY ŁADNIE WYGLĄDA)
1/2 KG MARCHEWKI
1/2 KG CEBULI
1 SZKLANKA OCTU 10%
1 SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁU
1 SZKLANKA OLEJU
3 PŁASKIE ŁYŻKI SOLI
2 ŁYŻECZKI PIEPRZU MIELONEGO
2 MAŁE GŁÓWKI CZOSNKU

ogórki obrac i poszatkować w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Obraną marchewkę zetrzec na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ocet, olej, cukier, sól i resztę przypraw, zostawić na 2 godz. Następnie włożyć sałatkę do słoików, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować przez 15 min.

buraczki z papryka

8 dużych burakow
8 srednich marchewek
3 duze cebule
2 czerwone, duże papryki ( około 1/2 kg )
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu
1/2 szkl. oleju
sol, pieprz do smaku

Ugotowac buraczki i marchewkę. Zetrzec na tarce o duzych oczkach . Paprykę pokroic w kostkę , cebule w płtalarki i razem udusić do miekosci na oleju.
POlączyć buraczki, marchew z uduszona cebuląi przyprawy . Pasteryzowac okolo 10 mniut..

Cukinia konserwowa
Włożyć do słoika:
liść laurowy
koper
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryki
ziele angielskie
pieprz
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10%
6 płaskich łyżeczek cukru
3 płaskie łyżeczki soli

Cukinię umyć, pokroić w paski (w skórce) i włożyć do słoika wraz z podanymi składnikami. Zalać gorącą, przyrządzoną w odpowiedniej proporcji zalewą i do piwnicy...

8 szt pomidorów
4 szt papryk
400 g pieczarek
1 szt kabaczek lub cukinii
3 szt cebul
3 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej

pomidorki sparzyć, pokroić i wrzucić do gara na malutki ogień co by się rozgotowały, dodać do nich pokrojony drobno czosnek, pieprz i sól, ), pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić w kostkę na oliwkę wrzucić cebulkę aby się zeszkliła, potem dodać pieczarki, no i doprawić(solą, pieprzem, kminkiem ...). No i niech się dusi na takim dość małym ogniu z papryczek wydłubać tę niejadalną część i pokroić je nie tak drobno(bo skórka się potem zwija..) jak już warzywka, co się duszą na patelni

trochę zmiękną(po ok 15-20 min.) dodać papryczkę i niech się podusi z resztą tak jeszcze z 15 min (ja dodaję kurkumy to wszystko ma strasznie fajny kolor..) - kabaczka i cukinie obrać, usunąć pestki i pokroić w sporą kostkę(mniej więcej o boku 2cm )
- gdzieś osobno na patelni albo w garnku dać troszkę oliwy, cebulkę no i jak się zeszkli dodać kabaczka i dynię i niech się duszą z 10 min.(no tak orientacyjnie. Po prostu, żeby się nie rozpaprały tylko były dość miękkie..)
- warzywka z patelni jak już będą w miarę miękkie wrzucić do duszących się pomidorów, kabaczka i dynię też wrzucić i podusić jeszcze trochę (tak z 15min)
--jak się robi do słoików to wlać leczo do słoiczków(zostawiając troszkę wolnego miejsca) i pasteryzować 30-40 min.
 
reklama
Justyna te sałatki robiłam przez ostatnie dwa sezony i sa smaczne

SAŁATKA Z CUKINII

2kg cukini, 25dag cebuli, 50dag marchwi, pęczek zielonej pietruszki lub koperku, główka czosnku, 3-4 ziela ang, 6 ziaren pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, pół szkl. octu, pół szkl. cukru, łyżeczka soli.

Cukinie obrać, przeciąć wzdłuż, oczyścic z gniazd i pokroić w plasterki. MArchew obrać i też w plasterki. Cebule w krążki. Zielnenine posiekać.
Tak przygotowane składniki przełożyc do miski, dodac pieprz, ziele, gorczycę i zmiażdźony czosnek i doprawić do smaku cukrem i solą. Wszystko dokładnie wymieszac i odstawic na 24 godziny.
Potem dodac ocet i wymieszać. Nakładac do słoików i do każdego troche dodając tego soku, którego wypuszczą warzywa.
Słoiki zakręcić i pasteryzowac około25 min.

LECZO

Po jednym strąki papryki zółtej, zielonej i czerwonej , cukinia, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, sół, pieprz, papryka słodka , chilli.

Paprykę przekroić, wyczyścic z nasion i pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekac, dusić przez chwilę na rozgrzanym oleju, nastepnie przełozyc do garnka. Dodać obraną i pokrojona w kostke cukinie i dusic razem na małym ogniu. Gdy cukinia będzie pół twrada dodać papryke i wszysko razem dusić do miekkości.
Pomidory obrac ze skóry, pokroic w ósemki i dodac do gara. Gdy zmiekna całosc doprawić do smaku. Leczo przełozyc do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcic i pasteryzowac przez 20 min.

BROKUŁY SAŁATKOWE

Kg brokuł , 3 łyżeczki soli, pół szkl. octu winnego, 1,5 szkl. wody, łyżka cukru, listek laurowy.

Brokuły podzielić na różyczki, włozyc na 3 min do posolonego wrzątku, delikatnie odcedzic i włozyc do wyparzonych słoików. Wode zagotowac z ocetem, cukrem i listkiem laurowym. Gorącą zalewą zalać brokuły. Słoki zamknąc i ustawic do góry dnem. Można tez pastryzować około 20 min ( ja tego nie próbowałam bo brokuł nie mam)


CDN..................

Justyna z jakich warzyw byś chciała, czego masz za duzo...........
 
Tą z cukini na bank zrobię. mam biała kapustę,a kiszoną można kupić jakby co, kalafior, pomidor, marchew, buraczki, no i wiadomo cebula, por, seler, papryka
 
CD......

SAŁATKA KOLOROWA

1,5 kg kapusty, kg cebuli, 1,5kg marchwi, 1,5 kg pomidorów, kg papryki czerwonej, kg papryki zielonej, kg świeżych ogórków i 50dag ogórkow kiszonych.

Kapuste poszatkować, cebulę pokroic w paski , sparzyc i odcedzić. Marchew obrac i zetrzeć na grubych oczkach, pomidory pokroic w cząstki, paprykęoczyścić z nasion i pokroić w paski. Śiweże ogórki pokroic w półplasterki ( nie obrane) Kiszone tez w półplasterki.
Przełozyc wszystko do misy i dokładnie wymieszać.
Zrobic zalewę: szkl. octu, szkl. cukru, szkl. oliwy, pół szkl. soli, lisc laurowy, ziele ang, pieprz ziarna. Zagotowac ta zalewą i zalać ( nie wrzątkiem c\ale docśc ciepła) warzywa w misce, wymieszac i odstawic na dobę.. Na drugi dzień warzywa przełozyc do słoików do każdego dodatkowo dodać troche gorczycy, lisc laurowy, zileę i pieprz. Słoiko zakręcić i gotowac 20 min. Pomidory czerweone mozna zastapic zielonymi, ja tak robiłam bo juz była jesień i nie zaczerwieniły by sie ( końcówki) PPYCHA
 
reklama
FASOLKI BAZYLIOWE

2kg fasolki szparagowej, 2 peczki bazylii, 20 dag cukru, 3-centymetrowy kawałek korzenia chrzanu, kilka ząbków czosnku, pół litra octu, pół litra wody, sól.

Strączki faoli dokładnie umyć i poodcinać końcówki. Fasolke gotować 5 min w osolonej wodzie a nastepnie odcedzić, przelac bardzo zimna wodą i osączyć.
Czosnek obrać i pokroić w słupki. Bazylie umyć , osuszyc i podzielic na 4 porcje. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Słoiki ustawić na wilgotnej , ciepłej ścierczce, napełnić fasolką i do każdego dodac chrzan, czosnek i porcję bazyli.
W rondelku wymieszać wodę z octem i dodac cukier oraz sól do smaku. Całość podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Tak przygotowaną marynatę zalać fasolkę. Słoiki zakręcić i pastryzować 30min.
 
Do góry