Sałatka warzywna na zimę
*2 kg kapusty białej, *2 kg ogórków zielonych, *4 sztuki marchewki,
*4 sztuki pietuszki , *2 papryki czerwone, *4 pory,
ZALEWA: *1 szklanka cukru, *1 szklanka oleju, *3/4 szklanki octu 10%, *2 łyżki soli,
Warzywa umyć ,obrać.Kapustę poszatkować , ogórki w plasterki , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Porę pokroić w plasterki ,paprykę w paski.Warzywa wymieszać z przegotowaną ostudzoną zalewą octu ,oleju itd.Pozostawić na 2 godziny.Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 15-20 minut. Sałatka warta polecenia dostałam ją od mamy koleżanki pochodzi ona z "Poradnika Domowego" .
Salatka z ogorkow
4KG ZIELONYCH OGÓRKÓW
1/2 KG SŁODKIEJ CZERWONEJ PAPRYKI (DODAJE TEŻ ŻÓŁTA WTEDY ŁADNIE WYGLĄDA)
1/2 KG MARCHEWKI
1/2 KG CEBULI
1 SZKLANKA OCTU 10%
1 SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁU
1 SZKLANKA OLEJU
3 PŁASKIE ŁYŻKI SOLI
2 ŁYŻECZKI PIEPRZU MIELONEGO
2 MAŁE GŁÓWKI CZOSNKU
ogórki obrac i poszatkować w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Obraną marchewkę zetrzec na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ocet, olej, cukier, sól i resztę przypraw, zostawić na 2 godz. Następnie włożyć sałatkę do słoików, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować przez 15 min.
buraczki z papryka
8 dużych burakow
8 srednich marchewek
3 duze cebule
2 czerwone, duże papryki ( około 1/2 kg )
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu
1/2 szkl. oleju
sol, pieprz do smaku
Ugotowac buraczki i marchewkę. Zetrzec na tarce o duzych oczkach . Paprykę pokroic w kostkę , cebule w płtalarki i razem udusić do miekosci na oleju.
POlączyć buraczki, marchew z uduszona cebuląi przyprawy . Pasteryzowac okolo 10 mniut..
Cukinia konserwowa
Włożyć do słoika:
liść laurowy
koper
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryki
ziele angielskie
pieprz
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10%
6 płaskich łyżeczek cukru
3 płaskie łyżeczki soli
Cukinię umyć, pokroić w paski (w skórce) i włożyć do słoika wraz z podanymi składnikami. Zalać gorącą, przyrządzoną w odpowiedniej proporcji zalewą i do piwnicy...
8 szt pomidorów
4 szt papryk
400 g pieczarek
1 szt kabaczek lub cukinii
3 szt cebul
3 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej
pomidorki sparzyć, pokroić i wrzucić do gara na malutki ogień co by się rozgotowały, dodać do nich pokrojony drobno czosnek, pieprz i sól, ), pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić w kostkę na oliwkę wrzucić cebulkę aby się zeszkliła, potem dodać pieczarki, no i doprawić(solą, pieprzem, kminkiem ...). No i niech się dusi na takim dość małym ogniu z papryczek wydłubać tę niejadalną część i pokroić je nie tak drobno(bo skórka się potem zwija..) jak już warzywka, co się duszą na patelni
trochę zmiękną(po ok 15-20 min.) dodać papryczkę i niech się podusi z resztą tak jeszcze z 15 min (ja dodaję kurkumy to wszystko ma strasznie fajny kolor..) - kabaczka i cukinie obrać, usunąć pestki i pokroić w sporą kostkę(mniej więcej o boku 2cm )
- gdzieś osobno na patelni albo w garnku dać troszkę oliwy, cebulkę no i jak się zeszkli dodać kabaczka i dynię i niech się duszą z 10 min.(no tak orientacyjnie. Po prostu, żeby się nie rozpaprały tylko były dość miękkie..)
- warzywka z patelni jak już będą w miarę miękkie wrzucić do duszących się pomidorów, kabaczka i dynię też wrzucić i podusić jeszcze trochę (tak z 15min)
--jak się robi do słoików to wlać leczo do słoiczków(zostawiając troszkę wolnego miejsca) i pasteryzować 30-40 min.
*2 kg kapusty białej, *2 kg ogórków zielonych, *4 sztuki marchewki,
*4 sztuki pietuszki , *2 papryki czerwone, *4 pory,
ZALEWA: *1 szklanka cukru, *1 szklanka oleju, *3/4 szklanki octu 10%, *2 łyżki soli,
Warzywa umyć ,obrać.Kapustę poszatkować , ogórki w plasterki , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Porę pokroić w plasterki ,paprykę w paski.Warzywa wymieszać z przegotowaną ostudzoną zalewą octu ,oleju itd.Pozostawić na 2 godziny.Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 15-20 minut. Sałatka warta polecenia dostałam ją od mamy koleżanki pochodzi ona z "Poradnika Domowego" .
Salatka z ogorkow
4KG ZIELONYCH OGÓRKÓW
1/2 KG SŁODKIEJ CZERWONEJ PAPRYKI (DODAJE TEŻ ŻÓŁTA WTEDY ŁADNIE WYGLĄDA)
1/2 KG MARCHEWKI
1/2 KG CEBULI
1 SZKLANKA OCTU 10%
1 SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁU
1 SZKLANKA OLEJU
3 PŁASKIE ŁYŻKI SOLI
2 ŁYŻECZKI PIEPRZU MIELONEGO
2 MAŁE GŁÓWKI CZOSNKU
ogórki obrac i poszatkować w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Obraną marchewkę zetrzec na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ocet, olej, cukier, sól i resztę przypraw, zostawić na 2 godz. Następnie włożyć sałatkę do słoików, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować przez 15 min.
buraczki z papryka
8 dużych burakow
8 srednich marchewek
3 duze cebule
2 czerwone, duże papryki ( około 1/2 kg )
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu
1/2 szkl. oleju
sol, pieprz do smaku
Ugotowac buraczki i marchewkę. Zetrzec na tarce o duzych oczkach . Paprykę pokroic w kostkę , cebule w płtalarki i razem udusić do miekosci na oleju.
POlączyć buraczki, marchew z uduszona cebuląi przyprawy . Pasteryzowac okolo 10 mniut..
Cukinia konserwowa
Włożyć do słoika:
liść laurowy
koper
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryki
ziele angielskie
pieprz
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10%
6 płaskich łyżeczek cukru
3 płaskie łyżeczki soli
Cukinię umyć, pokroić w paski (w skórce) i włożyć do słoika wraz z podanymi składnikami. Zalać gorącą, przyrządzoną w odpowiedniej proporcji zalewą i do piwnicy...
8 szt pomidorów
4 szt papryk
400 g pieczarek
1 szt kabaczek lub cukinii
3 szt cebul
3 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej
pomidorki sparzyć, pokroić i wrzucić do gara na malutki ogień co by się rozgotowały, dodać do nich pokrojony drobno czosnek, pieprz i sól, ), pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić w kostkę na oliwkę wrzucić cebulkę aby się zeszkliła, potem dodać pieczarki, no i doprawić(solą, pieprzem, kminkiem ...). No i niech się dusi na takim dość małym ogniu z papryczek wydłubać tę niejadalną część i pokroić je nie tak drobno(bo skórka się potem zwija..) jak już warzywka, co się duszą na patelni
trochę zmiękną(po ok 15-20 min.) dodać papryczkę i niech się podusi z resztą tak jeszcze z 15 min (ja dodaję kurkumy to wszystko ma strasznie fajny kolor..) - kabaczka i cukinie obrać, usunąć pestki i pokroić w sporą kostkę(mniej więcej o boku 2cm )
- gdzieś osobno na patelni albo w garnku dać troszkę oliwy, cebulkę no i jak się zeszkli dodać kabaczka i dynię i niech się duszą z 10 min.(no tak orientacyjnie. Po prostu, żeby się nie rozpaprały tylko były dość miękkie..)
- warzywka z patelni jak już będą w miarę miękkie wrzucić do duszących się pomidorów, kabaczka i dynię też wrzucić i podusić jeszcze trochę (tak z 15min)
--jak się robi do słoików to wlać leczo do słoiczków(zostawiając troszkę wolnego miejsca) i pasteryzować 30-40 min.